Az MSZP elnöke szerint bizalmi deficit van

Az MSZP elnöke szerint bizalmi deficit van

Kálmán Olga Karácsony Gergellyel és Kerpel-Fronius Gáborral. (Fotó: Kálmán Olga Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak bízni tud benne az MSZP elnöke, hogy amennyiben az ő jelöltjük, Karácsony Gergely nyeri a fővárosi előválasztást, akkor a Demokratikus Koalíció (DK) és Gyurcsány Ferenc is beáll mögé – ezt mondta Tóth Bertalan egy pénteki háttérbeszélgetésen. A politikus – akárcsak korábban Karácsony Gergely – bizalmi deficitről beszélt azok után, hogy habár az európai parlamenti választásokat követően a DK még a párbeszédes politikust tekintette a jelöltjének, néhány nappal később teljesen váratlanul előállt azzal, hogy márpedig ők Kálmán Olgát indítanák a főpolgármesteri posztért. Tóth Bertalan szerint a bizalmat vissza kell építeni, ennek egyik eleme lehet, ha a fővárosi kerületekben már megkötött megállapodásokat Gyurcsány Ferencék nem fogják felrúgni.

A háttérbeszélgetésen kiderült az is, hogy az MSZP nem tudott arról a megállapodásról, amit Karácsony Gergely és a DK kötött korábban. Ennek a lényege az volt, hogy Karácsony Gergely nem áll bele érdemben a szocialisták és a Párbeszéd európai parlamenti kampányába, cserébe a DK továbbra is támogatja, hogy ő legyen Tarlós István kihívója. A napokban került nyilvánosságra ez az egyezség, amelyet mindkét fél szerint a másik rúgott fel. Tóth Bertalan most azt mondta, hogy ők nem tudtak arról, amikor ez a megállapodás megszületett, közvetlenül utána sem, csupán az EP-kampányban értesültek a tartalmáról. Habár a pártelnök személy szerint – mint mondta – nem örült neki, el tudta fogadni, hogy Karácsony Gergely pártok felettiségre törekszik, ezért ment bele ebbe az alkuba.

Kálmán Olga a DK főpolgármester-jelöltje | Magyar Hang

Csütörtökön délben Kálmán Olga televíziós műsorvezető és Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője Budapesten, a Szabadság téren sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a DK Kálmán Olgát indítja főpolgármester-jelöltnek - írta a 444.hu. Kálmán részt vesz az ellenzéki előválasztáson. Kálmán Olga azt mondta, budapesti jelöltnek tekinti magát, akit a DK támogat, de reméli, hogy később a többi ellenzéki párt támogatását is elnyerni.

Azt egyébként a szocialisták is figyelik, hogyan alakulnak most az esélyeik, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesteri jelöltségért megkapta kihívónak Kálmán Olgát. Ám annyira kevés idő van már hátra – másfél hét – az előválasztásig, hogy ezek a kutatások inkább csak számukra tájékoztató jellegűek. Tóth Bertalan elvi kérdésnek nevezte, hogy amennyiben Kálmán Olga nyer, akkor az MSZP beálljon mögé és támogassa. Azt azonban nem árulta el, hogy ebben az esetben, mi lenne Karácsony Gergellyel, hiszen az általa eddig vezetett Zuglóban a tervek szerint a szocialista Horváth Csaba indul a polgármesterségért. Igaz, Karácsony Gergely már utalt rá az Indexnek adott interjújában, hogy ez akár még változhat is.

Annak kapcsán, hogy

az EP-választáson a DK egyértelműen legyőzte az MSZP-t és most

a fővárosban is átvehetik a vezető szerepet, Tóth Bertalan úgy

fogalmazott, hogy a sértődés nem politikai kategória. Ő – mint

mondta – nem haragszik sem Gyurcsány Ferencre, sem Dobrev Klárára,

sem pedig a Demokratikus Koalícióra. Azért tudtak szerinte ilyen

jól szerepelni május 26-án, mert egységes kampányuk volt,

világos üzenetük, egy szimpatikus arcuk és nem mellesleg, több

erőforrásuk, mint a szocialistáknak.

Az MSZP ezzel szemben nem tudta eljuttatni a választókhoz az üzeneteit, ráadásul Bangóné Borbély Ildikó patkányozása is hiba volt. Emberi hibának nevezte a pártelnök, ennek meg is lett a következménye, hiszen a politikust levették a frakcióvezető-helyettesi posztról. Az elnökség egyébként azért nem mondott le a 6,6 százalékos eredmény után, mert az volt belülről az elvárás, hogy az önkormányzati kampányban nem lehet vezetetlen a párt. Ebben szerinte egységesek továbbra is.

Ujhelyi Istvánt küldi Brüsszelbe az MSZP | Magyar Hang

Szóba került Szanyi Tibor is, aki keményen nekiment a teljes pártvezetésnek, miután kiderült, hogy az EP-választáson megszerzett egyetlen uniós mandátumot nem ő kapja meg, hanem Ujhelyi István. Tóth Bertalan elmondása szerint az elnökség hozott egy olyan döntést, hogy a különféle sérelmeket az erre szolgáló belső fórumokon kell megbeszélni, aki ezt a nyilvánosság előtt teszi, annak nincs helye a közösségben. Ez egyfajta utolsó figyelmeztetésnek számít Szanyi Tibor felé.