HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az MSZP elnök...

Az MSZP elnöke szerint bizalmi deficit van

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Csak bízni tud benne az MSZP elnöke, hogy amennyiben az ő jelöltjük, Karácsony Gergely nyeri a fővárosi előválasztást, akkor a Demokratikus Koalíció (DK) és Gyurcsány Ferenc is beáll mögé – ezt mondta Tóth Bertalan egy pénteki háttérbeszélgetésen. A politikus – akárcsak korábban Karácsony Gergely – bizalmi deficitről beszélt azok után, hogy habár az európai parlamenti választásokat követően a DK még a párbeszédes politikust tekintette a jelöltjének, néhány nappal később teljesen váratlanul előállt azzal, hogy márpedig ők Kálmán Olgát indítanák a főpolgármesteri posztért. Tóth Bertalan szerint a bizalmat vissza kell építeni, ennek egyik eleme lehet, ha a fővárosi kerületekben már megkötött megállapodásokat Gyurcsány Ferencék nem fogják felrúgni.

HIRDETÉS

A háttérbeszélgetésen kiderült az is, hogy az MSZP nem tudott arról a megállapodásról, amit Karácsony Gergely és a DK kötött korábban. Ennek a lényege az volt, hogy Karácsony Gergely nem áll bele érdemben a szocialisták és a Párbeszéd európai parlamenti kampányába, cserébe a DK továbbra is támogatja, hogy ő legyen Tarlós István kihívója. A napokban került nyilvánosságra ez az egyezség, amelyet mindkét fél szerint a másik rúgott fel. Tóth Bertalan most azt mondta, hogy ők nem tudtak arról, amikor ez a megállapodás megszületett, közvetlenül utána sem, csupán az EP-kampányban értesültek a tartalmáról. Habár a pártelnök személy szerint – mint mondta – nem örült neki, el tudta fogadni, hogy Karácsony Gergely pártok felettiségre törekszik, ezért ment bele ebbe az alkuba.

Kálmán Olga a DK főpolgármester-jelöltje | Magyar Hang

Csütörtökön délben Kálmán Olga televíziós műsorvezető és Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője Budapesten, a Szabadság téren sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a DK Kálmán Olgát indítja főpolgármester-jelöltnek – írta a 444.hu. Kálmán részt vesz az ellenzéki előválasztáson. Kálmán Olga azt mondta, budapesti jelöltnek tekinti magát, akit a DK támogat, de reméli, hogy később a többi ellenzéki párt támogatását is elnyerni.

Azt egyébként a szocialisták is figyelik, hogyan alakulnak most az esélyeik, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesteri jelöltségért megkapta kihívónak Kálmán Olgát. Ám annyira kevés idő van már hátra – másfél hét – az előválasztásig, hogy ezek a kutatások inkább csak számukra tájékoztató jellegűek. Tóth Bertalan elvi kérdésnek nevezte, hogy amennyiben Kálmán Olga nyer, akkor az MSZP beálljon mögé és támogassa. Azt azonban nem árulta el, hogy ebben az esetben, mi lenne Karácsony Gergellyel, hiszen az általa eddig vezetett Zuglóban a tervek szerint a szocialista Horváth Csaba indul a polgármesterségért. Igaz, Karácsony Gergely már utalt rá az Indexnek adott interjújában, hogy ez akár még változhat is.

Annak kapcsán, hogy az EP-választáson a DK egyértelműen legyőzte az MSZP-t és most a fővárosban is átvehetik a vezető szerepet, Tóth Bertalan úgy fogalmazott, hogy a sértődés nem politikai kategória. Ő – mint mondta – nem haragszik sem Gyurcsány Ferencre, sem Dobrev Klárára, sem pedig a Demokratikus Koalícióra. Azért tudtak szerinte ilyen jól szerepelni május 26-án, mert egységes kampányuk volt, világos üzenetük, egy szimpatikus arcuk és nem mellesleg, több erőforrásuk, mint a szocialistáknak.

HIRDETÉS

Az MSZP ezzel szemben nem tudta eljuttatni a választókhoz az üzeneteit, ráadásul Bangóné Borbély Ildikó patkányozása is hiba volt. Emberi hibának nevezte a pártelnök, ennek meg is lett a következménye, hiszen a politikust levették a frakcióvezető-helyettesi posztról. Az elnökség egyébként azért nem mondott le a 6,6 százalékos eredmény után, mert az volt belülről az elvárás, hogy az önkormányzati kampányban nem lehet vezetetlen a párt. Ebben szerinte egységesek továbbra is.

Ujhelyi Istvánt küldi Brüsszelbe az MSZP | Magyar Hang

Szóba került Szanyi Tibor is, aki keményen nekiment a teljes pártvezetésnek, miután kiderült, hogy az EP-választáson megszerzett egyetlen uniós mandátumot nem ő kapja meg, hanem Ujhelyi István. Tóth Bertalan elmondása szerint az elnökség hozott egy olyan döntést, hogy a különféle sérelmeket az erre szolgáló belső fórumokon kell megbeszélni, aki ezt a nyilvánosság előtt teszi, annak nincs helye a közösségben. Ez egyfajta utolsó figyelmeztetésnek számít Szanyi Tibor felé.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,294lájkolóTetszik
3,041követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tisztelet Hodász Andrásnak

Merészelte az igazi krisztusi tanítást hangosan kimondani – a felheccelt „fehér, keresztény, heteró” népeknek. Nem is bocsátották meg neki.