HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kiesik egy sü...

Kiesik egy sürgősségi centrum

HIRDETÉS

Augusztus végéig egyidejűleg négy helyett csak három sürgősségi centrum fogad politraumatizált baleseteseket – számolt be róla a Népszava. A negyedik „stand by”-ban üzemel, tehát oda csak akkor vihetnek majd, ha a másik három már megtelt. Ez a szabály ugyanakkor nem vonatkozik a más sürgősségi ellátásra szorulókra. A standby-üzemmóddal 75 százalékra csökken a súlyos sérültek ellátására szolgáló kapacitás Budapesten, miközben a statisztikák szerint a balesetek csaknem harmada július-augusztusban történik.

HIRDETÉS

Eredetileg a súlyos sérülteket attól függően kell valamelyik nagy fővárosi centrumba vinni, hogy hol történt a baleset. A Honvédkórház viszont nemrég jelentette be, hogy nincs a hét minden napjára elég orvosuk, így 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását. Ezekhez a műtéti ellátásokhoz ugyanis 2-3 traumatológusra, idegsebészre is szükség lehet. Egyébként az intenzív ágyak hiányára hivatkozva is szoktak ügyeleteket lemondani, ez esetekben pedig eddig a Honvédnak kellett állnia a sarat. Május második hetében az országos tiszti főorvosnak kellett egyeztető megbeszélésre hívnia a sürgősségi centrumok vezetőit. Úgy döntöttek, hogy a Honvédnek nem szabad leállnia, de tehermentesíteni fogják. A kiesés után marad a Merényi, a Péterfy és a Szent János.

Egyetlen kórház fogadott csak életveszélyes sérülteket a hétvége egy részén | Magyar Hang

Június 13-án újabb egyeztetésen vett részt a szakhatóság az érintett vezetőkkel, a Népszava egyik forrása pedig úgy emlékezett, nagy vita volt. A lap információi szerint kicsit szigorítottak a csupán két hete bevezetett rendszeren, és az épp pihenő centrumnak a jövőben készenléti ügyeletet kell ellátnia. Tehát az orvosoknak készenlétben kell állniuk, és ha megtelik a másik három hely, be kell menniük dolgozni. Eszerint tehát nem sikerült teljesen tehermentesíteni a Honvédot.

Az Országos Mentőszolgálat mindenesetre a Népszava megkeresésére úgy nyilatkozott, politraumatizált sérültből átlagosan napi egy-öt van a fővárosban, az új rendszer pedig sem hosszabb várakozást, de ellátási nehézséget sem eredményez.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,108lájkolóTetszik
2,846követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szülési fájdalmakkal a kilencnyilasért: pénteken kezdődik a darts legnagyobb ünnepe

Londonban három héten át dobálják a nyilakat a PDC világbajnokságán. A győztes majdnem 200 millió forinttal és egy kínzó hátfájással lesz gazdagabb.