HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld MTA Felügyelő...

MTA Felügyelő Testület: Vissza kell vonni a törvényjavaslatot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az akadémiai hálózatok átalakításáról szóló törvényjavaslat nem elfogadható, visszavonása messzemenően indokolt – állapította meg határozatában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felügyelő Testülete. A szervezet elengedhetetlennek tartja az MTA részéről az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezését. A testület szerdán tartotta ülését, itt hozott döntést.

A Felügyelő Testület szerint a most benyújtott törvényjavaslat nem veszi figyelembe az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) és az MTA között már megtárgyalt és konszenzussal elfogadott elemeket sem, „lényegében egyoldalúan felülírja azokat.” A testület úgy látja továbbá, hogy a törvényjavaslat indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az alapkutatást, a „problémaorientált, az érdeklődés vezérelte, új összefüggéseket feltáró, eredeti tudást eredményező felfedező kutatást.”

A törvényjavaslat érvényesülése esetén pedig a támogatásról szóló döntés torz, a kutatói közösségnek és a tudományosságnak minimális részvételt biztosító eljárás szerint születhet meg. A Felügyelő Testület úgy látja tehát, hogy az MTA tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás kiemelten nem elfogadható.

Az MTA volt elnöke, Pálinkás József egyébként nemrég arról beszélt a Klubrádióban: hatalmi arroganciából kényszerítette a kormány a tudós közösséget arra, hogy átadja a tulajdonát. Pálinkás a leginkább apátiára számít a tudós közösségben, de szerinte nem lesz tömeges elvándorlás, mert külföldön sincs sok kutatói állás. Szavai a kormányt nem hatották meg, inkább közölt róla az Origo egy lejárató cikket azzal az állítással, hogy a volt MTA-elnök csak a pénz felett akart rendelkezni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,892lájkolóTetszik
3,605követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Hiába tüntettek, a Parlamentben megszavazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítását

Szeptember 1-től az egyetem vagyonának kezelője az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány lesz. Mindeközben az Országház előtt az intézmény diákjai és művészek közös énekléssel tiltakoztak a döntés ellen.