HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld MTA Felügyelő...

MTA Felügyelő Testület: Vissza kell vonni a törvényjavaslatot

HIRDETÉS

Az akadémiai hálózatok átalakításáról szóló törvényjavaslat nem elfogadható, visszavonása messzemenően indokolt – állapította meg határozatában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felügyelő Testülete. A szervezet elengedhetetlennek tartja az MTA részéről az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezését. A testület szerdán tartotta ülését, itt hozott döntést.

HIRDETÉS

A Felügyelő Testület szerint a most benyújtott törvényjavaslat nem veszi figyelembe az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) és az MTA között már megtárgyalt és konszenzussal elfogadott elemeket sem, „lényegében egyoldalúan felülírja azokat.” A testület úgy látja továbbá, hogy a törvényjavaslat indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az alapkutatást, a „problémaorientált, az érdeklődés vezérelte, új összefüggéseket feltáró, eredeti tudást eredményező felfedező kutatást.”

A törvényjavaslat érvényesülése esetén pedig a támogatásról szóló döntés torz, a kutatói közösségnek és a tudományosságnak minimális részvételt biztosító eljárás szerint születhet meg. A Felügyelő Testület úgy látja tehát, hogy az MTA tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás kiemelten nem elfogadható.

Az MTA volt elnöke, Pálinkás József egyébként nemrég arról beszélt a Klubrádióban: hatalmi arroganciából kényszerítette a kormány a tudós közösséget arra, hogy átadja a tulajdonát. Pálinkás a leginkább apátiára számít a tudós közösségben, de szerinte nem lesz tömeges elvándorlás, mert külföldön sincs sok kutatói állás. Szavai a kormányt nem hatották meg, inkább közölt róla az Origo egy lejárató cikket azzal az állítással, hogy a volt MTA-elnök csak a pénz felett akart rendelkezni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,013lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb EU-s terveket bírál a magyar kormány

Magyarország egyetért azzal, hogy új Afrika-stratégiára van szükség, a kérdés ennek a tartalma – mondta Szijjártó.

Koravén demokraták