Ölre megy a hatvani polgármesteri székért Kövér László és Semjén Zsolt?

Ölre megy a hatvani polgármesteri székért Kövér László és Semjén Zsolt?

Horváth Richárd, Hatvan polgármestere (Fotó: Horváth Richárd Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem Hatvanban, hanem a Fidesz legfelső szintjén dől el, ki lesz a kormánypárt polgármesterjelöltje a városban az őszi önkormányzati választáson – tudta meg a Magyar Hang. A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy a városvezetést 2014-ben a Fidesz-KDNP színekben elnyerő Horváth Richárd milyen szervezeti támogatást tudhat majd maga mögött. Az ellenben bizonyos: a Szabó Zsolt országgyűlési képviselő vezette Fidesz-csoport nagyon szeretné visszaszerezni a város kulcsát, saját jelölttel tanítanák móresre Horváthot. A 20 ezres kisvárosban már azt is tudni vélik, hogy a Fidesz-csoport kit látna szívesen a polgármesteri székben.

Hatvan közélete azért különösen pikáns, mert az Orbán Viktor kormányfő által létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszere itt mutatta meg, mi történik azokkal a fideszesekkel, akik a rájuk osztott bábszerepnél többre vágynak. Horváth Richárd polgármester a megválasztása után egy évvel elégelte meg elődje, Szabó Zsolt gyámkodását, és a tőle örökölt kabinetfőnököt, Tóth Csabát bizalomvesztés miatt elbocsátotta. A gyámság ez esetben nem újságírói túlzás: a gyakorlatban azt jelentette, hogy a kabinetvezető számoltatta el a polgármestert és jegyzőt a kabinetüléseken, az önkormányzati médiában pedig letiltotta a szereplését – idéztük a Magyar Nemzetben a bíróság jogerős megállapítását. A szembefordulásnak azonban meglett a böjtje: Hatvannak csak morzsák jutottak a Heves megyei területfejlesztési és operatív program pályázatain, miközben a Szabóhoz lojális kistelepülések akár két-hárommilliárd forintnyi támogatást is kaptak. Feltáró cikkeink után Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter – a Fideszben szokatlan módon – nyilvánosan dorgálta meg Szabó Zsoltot, illetve rendelte el az érintett pályázatok felülvizsgálatát. Ekkorra azonban Szabó már kiszorította Horváth Richárdot és az őt támogató önkormányzati képviselőket a helyi Fidesz-csoportból. Orbán Viktor miniszterelnök ugyan a 2018-as kampányhajrában próbálta a feleket legalább fegyverszünetre bírni, de eredménytelenül.

Horváth Richárd azonban csak Szabó Zsolt országgyűlési képviselőtől került messze, a kormánytól nem. Egyszerre tett nyilvános és szimbolikus gesztusokat elkötelezettsége bizonyítására – Georg Spöttle, a kormánysajtó biztonságpolitikai megmondó embere is az ő meghívására tartott előadást a városban –, amelyek legalább annyira szóltak Orbán Viktornak, mint a választóknak. A kapcsolatot a kormányfőhöz Semjén Zsolt KDNP-elnökön, miniszterelnök-helyettesen keresztül is kereste. A javaslatára Semjén tavaly ősszel díszpolgári címet is kapott a Heves megyei várostól. A KDNP Horváth mellett áll. Szinyei András, a hatvani KDNP elnöke – egyébként alpolgármester – érdeklődésünkre leszögezte: a párt helyi szervezete Horváth újbóli jelöltségét egységesen támogatja. Azt szeretnék – folytatta –, ha a Fidesz melléjük állna, és méltányolná, hogy ez ugyanaz a csoport, amely 2010-ben és 2014-ben kétharmados többséggel nyerte meg a választásokat. Horváth Richárd a kérdéseinkre nem válaszolt, de úgy tudjuk, továbbra is bízik a Fidesz támogatásában – vagy legalább abban, hogy nem indít ellene senkit.

Ez azonban legfeljebb akkor lehetséges, ha a Fidesz felső vezetői maguk avatkoznak be Hatvanban. Úgy tudni ugyanis, hogy a helyi Fidesz-csoport már megtalálta, kivel venné vissza a városházát. Információink szerint Szabó Zsolt régi munkatársa, Gál Erzsébet lehet a Fidesz-csoport jelöltje. A városban megbecsülésnek örvendő Gál Erzsébet még 2010 előtt, a szocialista Érsek Zsolt polgármestersége idején került a hatvani városüzemeltetési céghez, később Szabó politikai főtanácsadója lett, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is dolgozott – akkor, amikor Szabó a tárca államtitkára volt. Gál Erzsébet a jelöltségét firtató kérdésünkre annyit közölt, hogy a Fidesz alapszabályának megfelelően zajlik a jelöltállítás. Szabó Zsolt – aki különben a városházáról történő kiszorulása után is megőrizte befolyását és újraépítette hatvani bázisát – telefonon úgy fogalmazott: a jelöltállításban nem ő, hanem Bíró Márk (országgyűlési képviselő), Kubatov Gábor (pártigazgató) és Kövér László (országos választmányi elnök) az illetékes. Mi úgy értesültünk, a Kövérrel jó kapcsolatot ápoló Szabó Zsolt és Semjén is lobbizik a saját jelöltjéért. Náluk feljebb pedig csak Orbán Viktor miniszterelnök van, az övé lehet a kérdésben az utolsó szó.

A sajátos politikai helyzet miatt azonban mások is kinézték a polgármesteri széket. Egyrészt itt az ellenzék fogalma (is) nehezen meghatározható, másészt jelentős személyi ellentétek vannak, például az MSZP és a DK között. A szocialista Érsek Zsolt egykori polgármester már korábban bejelentkezett a tisztségre. Kampányüzemmódba kapcsolva azt mondta: azért indulna, mert be kell fejezni a háborúskodást, annak csak a város issza meg a levét. Szerinte ugyan a Fidesz 2010-ben mindent megtett, hogy befeketítse őt, 16 feljelentés született a személyét érintően, de kiderült: minden gyanú alaptalan volt, így tiszta lappal és városvezetői tapasztalattal indulhat. Arra a városban hallott felvetésre, miszerint ő valójában a „Fidesz embere” Horváth gyengítésére, nevetve reagált. Hozzátette: tudja, hogy vannak, akik ezt terjesztik róla, de ez ostobaság, már csak az előzmények miatt is.

Érsek azonban jelen állás szerint az MSZP-n kívül egyetlen másik párt támogatására sem számíthat. A DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum ugyanis másik, közös jelöltben gondolkodik. A jobbikos önkormányzati képviselő, Rákócziné Lózs Csilla szerint a megállapodás már körvonalazódik, de a polgármesterjelöltjük neve még nem nyilvános. A kompromisszumos jelölt Palik Józsefné lehet, aki most az Együtt Hatvanért Egyesület színeiben képviselő. Nyilatkozni nem akart, de az értesülést nem cáfolta, igaz, nem is erősítette meg.

Az ugyan még nem dőlt el, hogy lesz-e külön fideszes és KDNP-s jelölt ősszel a városban, de az EP-választás eredménye alapján – a Fidesz háromszor annyi szavazatot kapott, mint a második DK – a jobboldali indulónak van nagyobb esélye a győzelemre. Ha kiáll a két csaknem összenőtt kormánypárt egymással szemben, akkor kiderülhet, milyen márkát képvisel a KDNP – legalább helyi szinten. És az is, hogy értékelik a helyiek a négy háborús évet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!