Orbán Viktor a Néppárt bölcseiről: Nem kellene itt vizsgálódniuk

Orbán Viktor a Néppárt bölcseiről: Nem kellene itt vizsgálódniuk

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnök a Kossuth rádiónak péntek reggel adott interjúban, hogy melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben a Fidesz.

Ezek a csoportosulások is alakulnak. Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert akkor kiszolgáltatnánk magunkat az európai politika változásainak - fogalmazott, hangsúlyozva, a magyar érdekkel összhangban kell helyet foglalnia a pártnak az európai színtéren. Jelezte: a Fidesznek nincs helye egy olyan közösségben, amelyik bevándorláspártivá válik, elfeledkezik keresztény gyökereiről, nem tiszteli a nemzeteket, a brüsszeli bürokraták foglyává válik. 

Azt is mondta, hogy nem tudja, mit kellene vizsgálnia a Néppárt által kijelölt bölcsek tanácsának, de szerinte nem kellene itt vizsgálódniuk. „Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország” – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy a bölcsek tanácsa és a Fidesz egyenrangú partner.

<a class="embedly-card" href="https://hang.hu/publicisztika/2019/06/11/a-fekete-barany-visszakeredzkedik/">A fekete bárány visszakéredzkedik | Magyar Hang</a> 

<script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script>

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az uniós vezetői posztok elosztásánál a visegrádi államok érvényesíteni fogják saját szempontjaikat. Kiemelte: a politikában a fontos dolgoknál az erő számít, ennek alapját pedig az adott állam és érvei súlya adja, e két területen pedig jól áll Közép-Európa. 

A V4-en belül készült egy pozitív és egy negatív lista arról, kit szeretnének látni és kit nem az Európai Bizottság élén – mondta. A pozitív listáról nem mondott nevet, a negatív listáról Frans Timmermanst nevezte meg, aki szerinte azért nem lehet elnök, mert „megtámadott egy tagállamot”.

A gazdaságról azt mondta, hogy ő ugyan „óvatos duhaj”, de „az emberekben van egy olyan érzés, hogy mintha most elkaptuk volna a fonalat.” Utalt arra, hogy ha a nyugati államok gazdasága lassul, akkor azt Magyarország is megérezheti majd.

Orbán a Hableány tragédiája kapcsán arról beszélt, hogy sokat gondolkodott azon, miért rázta meg ennyire az országot, és arra jutott, hogy talán azért, mert az áldozatok a vendégeink voltak, a magyar pedig vendégszerető nép, és most azt látjuk, elveszítettük a vendégeinket, ezért a gyász.

„Nem vontuk félárbocra a nemzeti lobogót, nem mutattunk drámai gesztusokat” – mondta Orbán. Hozzátette: a gyász után szeretne valamilyen mementót állítani a tragédiának. „Fogunk a dél-koreai barátainkkal tárgyalni arról, hogy ők milyen emléket szeretnének állítani” – fogalmazott.

(MTI, Index, 444)