HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pikó András b...

Pikó András buktatná Józsefvárosban a Fideszt

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nem lép be egyetlen pártba sem, és még ha ezt egyes politikai szereplők nehezen is fogadták el, civil jelöltként, civil játékszabályokkal indul a józsefvárosi polgármesteri posztért Pikó András. Az eddig a Klubrádió műsorvezetőjeként és a C8 civil szervezet egyik alapítójaként ismert újságíró titulusa most nem túl olvasóbarát módon: Józsefváros a Momentum által felkért, ellenzéki pártok által támogatott civil polgármesterjelöltje. A továbbiakban: Pikó András.

Mint arról egy háttérbeszélgetésen beszámolt, egyik leglátványosabb feladatának a helyi nyilvánosság propagandamentesítését tekinti, megszüntetve a helyi lap pártlap voltát, a hivatalos online felületet pedig információs feladata mellett – a részvételi demokrácia jegyében – amolyan interaktív vélemény- és ötletadó portállá tenné.

<a class="embedly-card" href="https://www.youtube.com/watch?v=ndbY7ol5T-I&feature=youtu.be">Pikót polgármesternek!</a>
<script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script>

Ennél is fontosabb a lakhatási kérdések rendezése. Budapest VIII. kerületében az ingatlanok 6,2 százaléka önkormányzati tulajdonú, ez több mint kétszerese az országos átlagnak. Privatizációt semmiképpen sem tervez, ám – mondta – ezen a fronton mindenképpen rendet kell tenni. Szükség van krízislakásokra, tisztázni kell ki és milyen bérleti szerződéssel él ezekben az otthonokban, a rendkívül leromlott állapotú, sőt gyakran befalazott ingatlanok közül minél többet szükséges mielőbb felújítani.

A Hős utcában „igazából az önkormányzat áll a rendetlenség pártján” | Magyar Hang

– Mielőtt bármihez hozzálátnánk, tiszta és reális képpel kell rendelkeznünk az önkormányzati bérlakások műszaki állapotáról és arról, valójában kik laknak bennük. A vállalásom nem az, hogy senkit nem rakunk az utcára, ilyen lehetséges, ha nagyon sok a hátralék vagy nincs meg a jogcím. De fontosnak tartom, hogy az önkormányzat megfeleljen az elhelyezési kötelezettségének, tehát hogy gyermekes családokban a szülőket és a gyerekeket ne szakítsa el egymástól, és hogy gondoskodjon a közös, átmeneti elhelyezésükről. Többek között ez is az oka annak a törekvésemnek, hogy először érzékelhető mennyiségű önkormányzati lakás álljon rendelkezésre, mert a fenti elvnek csak így tudunk megfelelni. Tehát először fel kell mérni az üres lakások állapotát, meg kell kezdeni az arra alkalmasak felújítását, és ezt követően kezdődhet a bérlői jogviszony szerinti felmérés – fogalmazott a Magyar Hangnak Pikó András.

HIRDETÉS

Józsefvárosiakkal beszélve tudható: jelen állás szerint a rehablitált területeken is gyakori, hogy bár a lakóházak homlokzatát, „csomagolását” – rendbe hozták, a kapun túl maradt a pusztulat.

Ha van anyag, akkor mindenki tesó, ha nincs, meg vannak őrülve | Magyar Hang

Fontos programpont Pikó tervei között a kutyafuttatók rendbetétele, a nyilvános vécék megnyitása, ami az előbbiekhez képest apróságnak tűnik – valójában mégsem „kis dolog”. Ezt a pénzügyi okok mellett azért is blokkolták eddig, mert „a végén még a hajléktalanok is odaszoknak”. Kérdés azonban, milyen más módon lehet elérni, hogy az utcán, kiszolgáltatottan élők a megfelelő helyen intézhessék szükségüket.

Lépni kell a helyi oktatás ügyében is. Példátlan, hogy egy városrészből minden harmadik gyereket más kerületbe vigyen a családja iskolába.

Mint kiderült, a kerület választókörzeteiben is közös jelöltek indulnak (a Jobbik nem vesz részt az együttműködésben). Nyílt titok, meséltek róla helyi forrásaink, hogy a megegyezést kemény viták előzték meg, főleg a szocialistákkal. Mindez leginkább arról szólt, hogyan lehet garantálni – győzelme esetén – a civil polgármester független státusát. „Röpke óhajként” a szocialisták részéről még az év elején felmerült, hogy MSZP-s színekben induljon a jelölt, de ezt az ötletet sikerült hamar levenni a napirendről.

Tóni atya: Egy pap nem teheti meg, hogy bezárkózik a templomba | Magyar Hang

A városrészben (is) kemény kampány várható ősszel. A helyi viszonyokat ismerők körében szintúgy jól ismert tény, hogy a választási napokon nagyüzemben zajlik a szavazószállítás a kerület legszegényebb részeiben. A kerülethez tartozó Magdolna negyedben forrásaink arról beszéltek, egy voks 3–5 ezer forintért megvásárolható, helyi úgynevezett vállalkozók közreműködésével. Akadnak olyan körzetek, ahonnan – részben ezért, részben a régi baloldal és a kormánypárt közötti hallgatólagos megállapodások miatt – a Fidesz szinte kirobbanthatatlan. Vagy az volt ez idáig.

HIRDETÉS

Sára Botond regnáló fideszes polgármester a helyiek (és helyben élő kollégák) elmondása szerint a lakossági fórumokon felkészült politikus benyomását kelti, mint aki az adott terület minden utcájának ismeri a problémáit. Ami pedig nem kis teljesítmény, tudva azt, hogy nem is helyben él – ez a VIII. kerület vezetőinek mindegyikére igaz: a belvárosból, Budáról vagy éppen Vácról járnak át intézni Józsefváros közös ügyeit.

Pikó András az említett háttérbeszélgetésen büszkén beszélt arról, hogy 15 éve kerületi lakos, 8 éve aktív a helyi közéletben. Biztos abban, hogy hamarosan beindulnak a karaktergyilkossági kísérletek ellene, de bármilyen nehéz lesz, felkészült a támadásokra. A Klubrádióból kilépett, lévén a politikai szerep nem összeegyeztethető a gyakorló újságírással.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
György Zsombor
György Zsombor
A Magyar Hang alapító főszerkesztője. Aktív pályáját 2002-ben kezdte a Magyar Nemzetnél, ahol 2015-től lapszerkesztő és a hétvégi Magazin társszerkesztője volt, 2017-től pedig az újság főszerkesztő-helyettese. Több éven át dolgozott emellett a Hír Tv hírháttér-műsorainak felelős szerkesztőjeként, műsort vezetett a Lánchíd Rádióban. Újságíróként főként a társadalmi konfliktusokkal és a válságövezetekkel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,487követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek