HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pikó András b...

Pikó András buktatná Józsefvárosban a Fideszt

HIRDETÉS

Nem lép be egyetlen pártba sem, és még ha ezt egyes politikai szereplők nehezen is fogadták el, civil jelöltként, civil játékszabályokkal indul a józsefvárosi polgármesteri posztért Pikó András. Az eddig a Klubrádió műsorvezetőjeként és a C8 civil szervezet egyik alapítójaként ismert újságíró titulusa most nem túl olvasóbarát módon: Józsefváros a Momentum által felkért, ellenzéki pártok által támogatott civil polgármesterjelöltje. A továbbiakban: Pikó András.

HIRDETÉS

Mint arról egy háttérbeszélgetésen beszámolt, egyik leglátványosabb feladatának a helyi nyilvánosság propagandamentesítését tekinti, megszüntetve a helyi lap pártlap voltát, a hivatalos online felületet pedig információs feladata mellett – a részvételi demokrácia jegyében – amolyan interaktív vélemény- és ötletadó portállá tenné.

<a class="embedly-card" href="https://www.youtube.com/watch?v=ndbY7ol5T-I&feature=youtu.be">Pikót polgármesternek!</a>
<script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script>

Ennél is fontosabb a lakhatási kérdések rendezése. Budapest VIII. kerületében az ingatlanok 6,2 százaléka önkormányzati tulajdonú, ez több mint kétszerese az országos átlagnak. Privatizációt semmiképpen sem tervez, ám – mondta – ezen a fronton mindenképpen rendet kell tenni. Szükség van krízislakásokra, tisztázni kell ki és milyen bérleti szerződéssel él ezekben az otthonokban, a rendkívül leromlott állapotú, sőt gyakran befalazott ingatlanok közül minél többet szükséges mielőbb felújítani.

A Hős utcában „igazából az önkormányzat áll a rendetlenség pártján” | Magyar Hang

– Mielőtt bármihez hozzálátnánk, tiszta és reális képpel kell rendelkeznünk az önkormányzati bérlakások műszaki állapotáról és arról, valójában kik laknak bennük. A vállalásom nem az, hogy senkit nem rakunk az utcára, ilyen lehetséges, ha nagyon sok a hátralék vagy nincs meg a jogcím. De fontosnak tartom, hogy az önkormányzat megfeleljen az elhelyezési kötelezettségének, tehát hogy gyermekes családokban a szülőket és a gyerekeket ne szakítsa el egymástól, és hogy gondoskodjon a közös, átmeneti elhelyezésükről. Többek között ez is az oka annak a törekvésemnek, hogy először érzékelhető mennyiségű önkormányzati lakás álljon rendelkezésre, mert a fenti elvnek csak így tudunk megfelelni. Tehát először fel kell mérni az üres lakások állapotát, meg kell kezdeni az arra alkalmasak felújítását, és ezt követően kezdődhet a bérlői jogviszony szerinti felmérés – fogalmazott a Magyar Hangnak Pikó András.

Józsefvárosiakkal beszélve tudható: jelen állás szerint a rehablitált területeken is gyakori, hogy bár a lakóházak homlokzatát, „csomagolását” – rendbe hozták, a kapun túl maradt a pusztulat.

HIRDETÉS
Ha van anyag, akkor mindenki tesó, ha nincs, meg vannak őrülve | Magyar Hang

Fontos programpont Pikó tervei között a kutyafuttatók rendbetétele, a nyilvános vécék megnyitása, ami az előbbiekhez képest apróságnak tűnik – valójában mégsem „kis dolog”. Ezt a pénzügyi okok mellett azért is blokkolták eddig, mert „a végén még a hajléktalanok is odaszoknak”. Kérdés azonban, milyen más módon lehet elérni, hogy az utcán, kiszolgáltatottan élők a megfelelő helyen intézhessék szükségüket.

Lépni kell a helyi oktatás ügyében is. Példátlan, hogy egy városrészből minden harmadik gyereket más kerületbe vigyen a családja iskolába.

Mint kiderült, a kerület választókörzeteiben is közös jelöltek indulnak (a Jobbik nem vesz részt az együttműködésben). Nyílt titok, meséltek róla helyi forrásaink, hogy a megegyezést kemény viták előzték meg, főleg a szocialistákkal. Mindez leginkább arról szólt, hogyan lehet garantálni – győzelme esetén – a civil polgármester független státusát. „Röpke óhajként” a szocialisták részéről még az év elején felmerült, hogy MSZP-s színekben induljon a jelölt, de ezt az ötletet sikerült hamar levenni a napirendről.

Tóni atya: Egy pap nem teheti meg, hogy bezárkózik a templomba | Magyar Hang

A városrészben (is) kemény kampány várható ősszel. A helyi viszonyokat ismerők körében szintúgy jól ismert tény, hogy a választási napokon nagyüzemben zajlik a szavazószállítás a kerület legszegényebb részeiben. A kerülethez tartozó Magdolna negyedben forrásaink arról beszéltek, egy voks 3–5 ezer forintért megvásárolható, helyi úgynevezett vállalkozók közreműködésével. Akadnak olyan körzetek, ahonnan – részben ezért, részben a régi baloldal és a kormánypárt közötti hallgatólagos megállapodások miatt – a Fidesz szinte kirobbanthatatlan. Vagy az volt ez idáig.

Sára Botond regnáló fideszes polgármester a helyiek (és helyben élő kollégák) elmondása szerint a lakossági fórumokon felkészült politikus benyomását kelti, mint aki az adott terület minden utcájának ismeri a problémáit. Ami pedig nem kis teljesítmény, tudva azt, hogy nem is helyben él – ez a VIII. kerület vezetőinek mindegyikére igaz: a belvárosból, Budáról vagy éppen Vácról járnak át intézni Józsefváros közös ügyeit.

Pikó András az említett háttérbeszélgetésen büszkén beszélt arról, hogy 15 éve kerületi lakos, 8 éve aktív a helyi közéletben. Biztos abban, hogy hamarosan beindulnak a karaktergyilkossági kísérletek ellene, de bármilyen nehéz lesz, felkészült a támadásokra. A Klubrádióból kilépett, lévén a politikai szerep nem összeegyeztethető a gyakorló újságírással.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
György Zsombor
György Zsombor
A Magyar Hang alapító főszerkesztője. Aktív pályáját 2002-ben kezdte a Magyar Nemzetnél, ahol 2015-től lapszerkesztő és a hétvégi Magazin társszerkesztője volt, 2017-től pedig az újság főszerkesztő-helyettese. Több éven át dolgozott emellett a Hír Tv hírháttér-műsorainak felelős szerkesztőjeként, műsort vezetett a Lánchíd Rádióban. Újságíróként főként a társadalmi konfliktusokkal és a válságövezetekkel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,697lájkolóTetszik
2,809követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason

Babák Mihály hiába próbálta megmenteni a kart, a Fidesz leállította saját polgármesterét, így már csak szakképzésre és kutatásra lesz lehetőség a patinás intézmény falai között.

Kelj fel, és jaj?