HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az első akadá...

Az első akadályt sikerrel vette a nyugdíjasok népszavazási kezdeményezése

HIRDETÉS

Legfontosabb követelésünket, a svájci indexálás visszaállítására vonatkozó javaslatunkat nem volt értelme benyújtani, mert azt törvény tiltja, de azokat a kérdéseket, amelyek esetében a legnagyobb az esélye a népszavazás kiírásának, átadtuk a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) – nyilatkozta a Magyar Hangnak Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke. (A népszavazásról szóló törvény szerint a költségvetést, nemzetközi szerződést és alkotmánymódosítást érintő kérdések nem bocsáthatók népszavazásra.)

HIRDETÉS

A cikkünk végén részletezett öt kérdésből kettő az átlag alatti és az átlag feletti nyugdíjak közelítését célozza, egy-egy pedig az idősotthonok megfizethetőbb ellátásairól, a túlórák nyugdíjba való beszámításáról, valamint a gyerekek esetében alkalmazott eljáráshoz hasonlóan az időseket érintő bűncselekmények szigorúbb elbírálásáról szól. Karácsony Mihály arról is beszélt, hogy azért döntöttek ezen öt kérdés mellett, mert hosszan tanulmányozták a népszavazási kezdeményezéseket, s olyan témákban akarták kikérni a lakosság véleményét, amelyeket csak nagyon alapos jogi érveléssel lehet visszautasítani.

Az emelkedő infláció vesztesei az idősek | Magyar Hang

Kérdésünkre az elnök elmondta, nem volt egyszerű dolguk, mert tavaly 64, tavalyelőtt pedig 132 kezdeményezés landolt az NVB asztalán, s azok mindegyikét visszautasították.

A svájci indexálás visszaállítását – amely szerint fele-fele arányban a reálbér emelkedés és az infláció határozná meg a nyugdíjemelés mértékét, azaz jelentősen nagyobb mértékű lenne az emelkedés, mint a jelenlegi rendszerben – a kormánnyal szeretnék megvitatni. Az idén februárban tartott Országos Nyugdíjas Parlament-ülést követően megkeresték az ügyben Áder János köz társasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt is. Az államfő a kormányhoz irányította őket, a miniszterelnök pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte meg tárgyalópartnerként.

A helyettes államtitkári szinten zajlott tárgyalások első fordulóján már túl vannak. Az április elején elhangzottak szerint politikai döntésre van szükség, amelyre eddig nem került sor.

HIRDETÉS
Nyugdíjdilemmák – Avagy propaganda helyett a száraz tények | Magyar Hang

A június elején beadott népszavazási kérdésekről viszont egy hónap alatt kell döntenie az NVB-nek. – Jó hír, hogy a formai vizsgálaton már túl van a kezdeményezés, hiszen a Nemzeti Választási Irodának (NVI) öt napon belül kellett volna közölnie, ha a beadványban formai hibát talál. Most tehát az NVB válaszára várunk. Amennyiben a testület rábólint a kérdésekre, úgy kezdődhet az aláírásgyűjtés, hiszen 200 ezer aláírásra van szükség a népszavazás kiírásához. Ha viszont visszadobja kérdéseinket az NVB, úgy a Kúriához fordulunk felül vizsgálati kérelemmel. Ez esetben – figyelembe véve a legfelső bírói fórum nyári ítélkezési szünetét – legkorábban ősszel kezdődhet az aláírások gyűjtése. Persze az is elképzelhető – amint az már több esetben előfordult –, hogy hiába bólint rá az NVB, másvalaki támadja meg a kérdéseket – mondta Karácsony Mihály.

Az Országos Választási Bizottsághoz benyújtott öt népszavazási kérdés

1. Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugdíjak év eleji megemelése úgy történjen, hogy az átlag alatti nyugellátásban részesülők százalékosan magasabb, ugyanakkor az átlag feletti nyugellátásban részesülők százalékosan alacsonyabb nyugdíjemelésben részesüljenek?

2. Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból főellátásként folyósított havi legkisebb öregségi nyugdíj és a havi legmagasabb öregségi nyugdíj között a különbség harminckilencszeresnél nagyobb ne lehessen?

3. Akarja-e, hogy az állami, illetve az önkormányzati fenntartású idősotthonokban lakók havi terítési díjának évenkénti emelkedése ne haladhassa meg az év eleji százalékos nyugdíjemelés mértékét?

Nem a nyugdíj kicsi, a pofánk nagy | Magyar Hang

4. Akarja-e, hogy az idősek sérelmére megvalósított bűncselekmények elkövetőinél súlyosbító körülményként vegyék figyelembe a sértettek korát?

5. Akarja-e, hogy a munkavállaló heti negyven óra munkaidőn túli foglalkoztatása esetén a túlmunkában eltöltött időt a nyugdíjszámítás szempontjából kiegészítő szolgálati időként kelljen figyelembe venni?

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook

Fizetésképtelenné vált és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a brit Thomas Cook utazási iroda. A Thomas Cook Csoport magyarországi leányvállalata, a Neckermann Magyarország közölte, gond nélkül folytatja tovább tevékenységét, közvetlen osztrák anyavállalata viszont már csődközeli helyzetről számolt be.