Publicus: Karácsony Gergely nyerheti az előválasztást

Publicus: Karácsony Gergely nyerheti az előválasztást

Kálmán Olga Karácsony Gergellyel és Kerpel-Fronius Gáborral. (Fotó: Kálmán Olga Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergelyt 46, Kálmán Olgát 37, Kerpel-Fronius Gábort 26 százalék tartja alkalmasnak főpolgármesternek – állapította meg a Publicus Intézet felmérése, amit a Népszava megbízásából készített.

A Publicus felmérése szerint Tarlós Istvánt 48 százalék gondolja alkalmas városvezetőnek. Az ő ismertségét 95, Karácsonyét 91, Kálmán Olgáét pedig 87 százalékosra tették, míg Kerpel-Fronius Gáborét mindössze 57 százalékosra.

A népszerűségük hasonló mintázatot követ, Tarlós és Karácsony vezetnek, 50 és 51 ponttal, némileg lemaradva követi őket Kálmán 46 ponttal, majd Kerpel-Fronius 33 ponttal. Az előválasztáson az összes megkérdezett 24 százaléka Karácsony Gergelyre, 21 százaléka Kálmán Olgára, míg 7 százaléka Kerpel-Fronius Gáborra tervezi leadni szavazatát, míg 48 százalék még bizonytalan abban, hogy kire szavaz.

Az előválasztáson nagyobb valószínűséggel résztvevő ellenzéki szavazók körében 36 - 30 - 8 százalék a Karácsony - Kálmán - Kerpel-Fronius közötti arány, és körükben 26 százaléknyian vannak a bizonytalanok. Az előválasztáson részvételüket biztosra ígérők körében pedig Karácsonyra 28, Kálmánra 24, Kerpel-Froniusra 8 százalék szavazna, ám a bizonytalanok aránya körükben 40 százalékos.

Ki legyen Tarlós István kihívója? Egymásnak feszültek a jelöltek | Magyar Hang

A fideszes szavazók 11 százaléka gondolja, hogy Karácsony, 44 pedig, hogy Kálmán Olga nyeri az ellenzéki előválasztást. Az ellenzékieknek a felmérés szerint az a legfontosabb, hogy álljon ki a kormánnyal szemben a városért (58 százalék), míg a kompromisszumkészséget 38 százalék mondta. A bizonytalanoknál is első helyen áll a kormánnyal szembeni érdekérvényesítés (58 százalék), míg második helyen a városvezetői tapasztalat (45 százalék.)

A Publicus közlése szerint június 11-14. között végezte a kérdőíves vizsgálatot 800 fő telefonos megkérdezésével.

Karácsony Gergely már közzé is tette a kutatást Facebook-oldalán, ezzel a megjegyzéssel: „Itt egy válasz arra, hogy ki tudja legyőzni Tarlóst. Hisz az előválasztási kampányban se feledjük: a cél mégiscsak a Fidesz helytartójának, utána pedig a budapestiek problémáinak legyőzése. Persze tudom: nem kutatást, hanem választást kell nyerni.”

Múlt héten az IDEA Intézet hozta nyilvánosságra előválasztási kutatását, arra jutva, hogy a biztos szavazóknál Kálmán Olga támogatottsága 44, Karácsony Gergelyé 26, Kerpel-Fronius Gáboré pedig 18 százalékos. Tizenkét százalék nem tudta megmondani, kit támogat a jelöltek közül. A válaszadók végzettségének emelkedésével párhuzamosan Karácsony és Kerpel-Fronius támogatottsága is nőtt. Az IDEA külön közzétette azt is, hogy az egyes pártok szimpatizánsai kire szavaznának. Érdekesség, hogy a jobbikosok esetében 45 százaléknál szerepelt Kálmán Olga neve, sőt, a mihazánkosoknál is 19 mondta őt, 19 pedig Karácsonyt. A 18-39 éves korcsoportban viszont Kerpel-Fronius vezetett 38 százalékkal.

Az IDEA a kutatást június 8-9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. Pénteken egyébként az Egyenes beszéd vendége volt Deák Dániel és Böcskei Balázs, utóbbitól pedig Rónai Egon megkérdezte, kinek a megbízásából készült a felmérés. Böcskei azt mondta, saját érdeklődésükre, és nem felkérésre csinálták. „Kár az eredmények függvényében interpretálni vagy inszinuálni azt, hogy bárkinek a megrendelésére készülhetnének ezek a kutatások. Számos politikussal dolgoztam az évek során, és mikor ők tapasztalnak egy nekik nem tetsző eredményt kihozó kutatást, gyakran mondják, hogy irányított kutatás” – mondta.