Sikertelen bértárgyalás után erődemonstrációra készül a MOK

Sikertelen bértárgyalás után erődemonstrációra készül a MOK

Éger István (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kudarcba fulladt bértárgyalások után demonstrációra hívná az orvosokat a Magyar Orvosi Kamara vezetése. A tizenöt éve az elnöki székben ülő Éger Istvánnak és csapatának a lehető legrosszabbkor jött a kormány kosara, hiszen ősszel lesz tisztújítás, ráadásul a belső ellenzéknek számító Újratervezés orvoscsoport vitorlájából épp az ígéretesnek beállított bértárgyalásokkal igyekeztek kifogni a szelet.

Körlevélben szondázza az orvostársadalom demonstrációra való hajlandóságát a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése azok után, hogy egyértelművé vált: a szakmai érdekképviselet hiába tárgyalt a kormányzattal, a tavalyi év után idén sem lesz béremelés. (Ezt egyébként lapunk kérdésre Varga Mihály pénzügyminiszter ismerte el a május 31-i kormányinfón.) A MOK elnöksége a kamarai tagoknak tegnap megküldött, lapunk által is megismert felhívás szerint most arra kíváncsi, az orvosok részt vennének-e valamilyen erődemonstráción, hogy ezzel harcolják ki a fizetések – korábban egyébként beígért – emelését.

A kamara négy kérdést tesz fel az orvosoknak, amelyekről online szavazhatnak. Ezek a következők:
– Nyomásgyakorlás eszközeként felmondom önként vállalt túlmunka végzését, csak a kötelező munkaidőmben vagyok hajlandó dolgozni.
– Demonstratív nagygyűlésen személyesen vennék részt, ahol a meghívott döntéshozóktól várunk határozott válaszokat, mit kíván tenni a Kormány az orvosok helyzetének gyors, érdemi javításáért.
– Bár a célokkal egyetértek, azokért tevékenyen akciózni nem tudok/nem kívánok.
– Nem értek egyet azzal, hogy tárgyaláson kívül bármely egyéb eszközhöz nyúljon az orvoskar.

A fentiek közül az első pont az igazán érdekes. A krónikus orvoshiány miatt ugyanis szinte minden szakterületen önkéntesen túlmunkát vállalnak az orvosok még úgy is, hogy ledolgozott munkaóráik akár havonta több, mint száz órával meghaladják a törvényben maximáltat. Azaz ezen feladatok ellátására a munkáltató nem hogy nem kötelezheti az orvosokat, de - normális esetben, a jogszabályok szerint - nem is engedélyezhetné azt. Ám enélkül valószínűleg összeomolna az ellátás.

A MOK az erődemonstrációval követelné a tárgyalásokon egyeztetett bértábla haladéktalan bevezetését mind a kórházi, mind a járóbeteg-, mind pedig az alapellátásban. Egyben kinyilvánítják azon észrevételüket is, hogy a paraszolvencia megszűnéséhez tisztességes, értékálló bérekre van szükség. Követelik továbbá, hogy a nyugdíjas korú orvosok méltatlan, diszkriminatív helyzetét szüntessék meg.

Kampány hozta a módszerváltást

Az Éger István elnök vezette orvosi kamara lépése nemcsak azért figyelemreméltó, mert – úgy tűnik – valóban nem maradt más eszköz a béremelés kiharcolására, mint a nyomásgyakorlás. Érdekes azért is, mert eddig a szervezet vezetése mindeddig tartózkodott attól, hogy az érdekek képviseletébe, illetve a célok meghatározásába betekintést és beleszólást engedjen saját tagságának.

A H jelű oszlop a szakvizsga nélküli orvosok bértábla szerinti fizetését mutatja, az I és a J oszlop pedig a különböző szakmai előmenetellel – szakvizsga, egyéb tudományos fokozat – növekvő bért. (Forrás: a Magyar Orvosi Kamara június 17.-i keletezésű hírlevele)

Ennek a szemléletnek megfelelően nemcsak a közvéleménynek, de még az egyszerű kamarai tagoknak sem volt tudomásuk arról, hogy az érdekeit képviselő MOK-elnökség milyen összegeket és dátumokat terjeszt elő a kormány képviselőivel folytatott bértárgyalásokon. Legfeljebb annyival kellett beérniük, hogy a vezetők nagy vonalakban vázolták elképzeléseiket, így a számonkérhetőség lehetősége sem adatott meg.

Most azonban ebben is változás jelei mutatkoznak, a tegnap szétküldött hírlevélben ugyanis közzétették, mit nem sikerült elérni, noha a kormányzati illetékesek már a bérmegállapodás aláírásának időpontjára is javaslatot tettek.

A H jelű oszlop a szakvizsga nélküli orvosok bértábla szerinti fizetését mutatja, az I és a J oszlop pedig a különböző szakmai előmenetellel – szakvizsga, egyéb tudományos fokozat – növekvő bért. (Forrás: a Magyar Orvosi Kamara június 17.-i keletezésű hírlevele)

A táblázatok szerint a MOK ambíciózus, ám a korábban belengetettnél jóval visszafogottabb elképzeléseket tett le a kormányzati tárgyalópartnerek elé: eszerint a jelenlegi bruttó 455 ezer forintos kezdő szakorvosi bér jövőre két ütemben, először hatszázezer, majd hétszázezer forint fölé emelkedne, 2022 januárjától pedig átlépné az egymillió forintot. (A táblázatokban a H jelű oszlop a szakvizsga nélküli orvosok bértábla szerinti fizetését mutatja, az I és a J oszlop pedig a különböző szakmai előmenetellel – szakvizsga, egyéb tudományos fokozat – növekvő bért.)

Éger István a Magyar Hangnak márciusban – a bértárgyalások időszakában – adott interjújában azt mondta: a másfél milliós szakorvosi bér nem tűr halogatást. - Ígéreteket már kaptunk, a szándék és a pénz is megvan. A másfél milliós szakorvosi bér rövid időn belül akár realitás is lehet – fogalmazott annak kapcsán, hogy felvetettük: az MOK-elnökség ellenzékének tekinthető Újratervezés nevű orvoscsoport öt év alatt tartja elérhetőnek ezt a bérszintet.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék - felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

Égerék mostani szemléletváltását minden valószínűség szerint előmozdította, hogy a MOK-on belül kampányidőszak van: zajlik a küldöttek választása, ősszel pedig az elnökségről voksolnak. A kudarcba fulladt bértárgyalások azonban a lehető legrosszabbkor jöttek a jelenlegi vezetésnek, amely eddig a kedélyek lehűtésére törekedett. Annál is inkább, mert az Újratervezés (ÚT) többek között épp a gyenge érdekképviseletet rója fel a kamara vezetésének.

Újratervezés: Valami elkezdődött

Üdvözöljük, hogy a MOK jelenlegi elnöksége is felismerte, hogy csak a tagsággal együtt lehet eredményt elérni, és ezért - működése során szinte példátlanul - egy fontos kérdésben a tagság véleményét kéri. Kár, hogy az elmúlt 15 év korábbi tárgyalásai során ez nem így volt - kezdi a MOK hírlevele kapcsán kedd reggel kiadott közleményét az Újratervezés. Mint írják, üdvözlik, hogy a kamara is zászlajára tűzte az 1001 Orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport és az abból kinőtt ÚT által már korábban megfogalmazott javaslatokat és eszközöket.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy nem a kamarai választások közepe, a nyári uborkaszezon a legmegfelelőbb pillanat a nyomásgyakorlásra, de „ha a bérnövekedés fedezetét nem biztosító 2020-as költségvetési törvény megszületését is csendben asszisztálja végig a kamara, akkor semmi esély az egészségügy helyzetének javulására". - Meglepődve állunk hát az elnökség 180 fokos irányváltása előtt, és bár szeretnénk hinni a hitelességében, 15 évnyi kommunikáció-hiány után nehéz. Arra mindenképp alkalmas, hogy meginduljon egy folyamat, elkezdődjön az orvosi kamara tagság általi visszafoglalása - fogalmaz közleményében az ÚT.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.