HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Palkovics tav...

Palkovics tavaly megígérte az MTA-nak, hogy maradhatnak a kutatóintézetek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Palkovics László miniszter 2018-ban arról beszélt az MTA elnökségével folytatott tárgyaláson, hogy a kormány egyáltalán nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az Akadémiától, továbbá nem akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területeken kutassanak – írja az Index két tavalyi hangfelvételre hivatkozva. A portál szerint a felvételeket még 2018-ban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Tudományos Akadémia közti tárgyalássorozat korai szakaszában rögzítettek.

– Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban megtörtént – leválasztásra kerüljenek – jelenti ki például Palkovics a hangfelvételen, hogy aztán idén májusban egy „A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el” című sajtóközleményben mondja ki ennek ellenkezőjét. Ebben a közleményben egyébként az is szerepel, hogy „a kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hiába tiltakozott néhány napja a Szegedi Tudományegyetem 80, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 90 professzora az akadémiai kutatóintézetek elcsatolásáról szóló törvényjavaslat elfogadása ellen, az Országgyűlés kulturális bizottsága mégis megszavazta az előterjesztést.

Az ülésen jelenlévő Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője is felszólalt. Elmondta, az előterjesztés “több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, valamint a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját. A jelenlegi javaslat azonban minden bizonnyal csak nyitánya egy jövendő csonkítás- és pusztulástörténetnek. A tervezet ugyanis a magánalapítványként létrehozott Magyar Tudományos Akadémia vagyonának megszerzésére irányul. A kisajátítás akkor is kisajátítás, ha ezt a törvény másként nevezi”.

HIRDETÉS

Csaba László: Palkovics László nem nagyon értette azokat a felvetéseket, hogy vannak létező törvények | Magyar Hang

Az Index kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium megismételte, hogy egy éve változatlan a kormány álláspontja a kérdésben. Az idézett mondatról pedig kijelenti, hogy azok „az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részletekben mindkét fél elképzelései módosultak.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,899lájkolóTetszik
3,613követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek