HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Palkovics tav...

Palkovics tavaly megígérte az MTA-nak, hogy maradhatnak a kutatóintézetek

HIRDETÉS

Palkovics László miniszter 2018-ban arról beszélt az MTA elnökségével folytatott tárgyaláson, hogy a kormány egyáltalán nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az Akadémiától, továbbá nem akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területeken kutassanak – írja az Index két tavalyi hangfelvételre hivatkozva. A portál szerint a felvételeket még 2018-ban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Tudományos Akadémia közti tárgyalássorozat korai szakaszában rögzítettek.

HIRDETÉS

– Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban megtörtént – leválasztásra kerüljenek – jelenti ki például Palkovics a hangfelvételen, hogy aztán idén májusban egy „A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el” című sajtóközleményben mondja ki ennek ellenkezőjét. Ebben a közleményben egyébként az is szerepel, hogy „a kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan”.

Hiába tiltakozott néhány napja a Szegedi Tudományegyetem 80, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 90 professzora az akadémiai kutatóintézetek elcsatolásáról szóló törvényjavaslat elfogadása ellen, az Országgyűlés kulturális bizottsága mégis megszavazta az előterjesztést.

Az ülésen jelenlévő Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője is felszólalt. Elmondta, az előterjesztés “több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, valamint a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját. A jelenlegi javaslat azonban minden bizonnyal csak nyitánya egy jövendő csonkítás- és pusztulástörténetnek. A tervezet ugyanis a magánalapítványként létrehozott Magyar Tudományos Akadémia vagyonának megszerzésére irányul. A kisajátítás akkor is kisajátítás, ha ezt a törvény másként nevezi”.

HIRDETÉS
Csaba László: Palkovics László nem nagyon értette azokat a felvetéseket, hogy vannak létező törvények | Magyar Hang

Az Index kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium megismételte, hogy egy éve változatlan a kormány álláspontja a kérdésben. Az idézett mondatról pedig kijelenti, hogy azok „az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részletekben mindkét fél elképzelései módosultak.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,065lájkolóTetszik
2,837követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek