HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ellenzéki elő...

Ellenzéki előválasztás: Elindult a szavazás

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Elkezdődik csütörtök délelőtt a fővárosi előválasztáson a voksolás. Három név közül lehet választani: ők az MSZP és a Párbeszéd által jelölt Karácsony Gergely, a Demokratikus Koalíció által támogatott Kálmán Olga és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor. Eredmény szűk egy hét múlva, jövő szerdán lesz. A győztes biztosan elindul ősszel Tarlós Istvánnal szemben a főpolgármesteri posztért, de várhatóan nem lesz egyedül az ellenzéki oldalon.

HIRDETÉS

Csütörtök délelőttől városszerte tizenöt helyszínen adhatják le szavazatukat azok, akik részt szeretnének venni az ellenzéki pártok által rendezett fővárosi előválasztáson. Szavazni az tud, aki legkésőbb októberben betölti a 18-at, van budapesti lakcímkártyája, és aláírja azt a lapot, amellyel hozzájárul, hogy a lebonyolító pártok és civil szervezetek egy rövid ideig kezeljék az adatait. Voksolni a szavazóhelyeken a mai naptól kezdődően egészen jövő keddig, reggel és este nyolc óra között lehet, jövő szerdán viszont már csak délig.

Ahhoz, hogy valaki online adhassa le a voksát, csütörtök reggel nyolcig regisztrálnia kell az ügyfélkapuján keresztül. Annak, aki ezt megtette, az interneten keresztül is jövő szerdán délig választhat a jelöltek közül.

Ki legyen Tarlós István kihívója? Egymásnak feszültek a jelöltek | Magyar Hang

Komolyabb szóváltás és éles különbözőségek helyett inkább sok hasonló elképzelés hangzott el a másfél hét múlva esedékes ellenzéki előválasztás jelöltjeinek első nyilvános vitáján. Az nem derült ki, hogy ellenzéki főpolgármesterként hogyan érvényesítenék akaratukat Orbán Viktorral szemben, de ígéretből így sem volt hiány: több zöldterület, P+R parkolók építése, újabb önkormányzati bérlakások felhúzása, de még a nyilvános illemhelyek számának megsokszorozása is elhangzott.

Az előválasztás első fordulója már idén év elején lezajlott egyfajta baloldali háziversenyként, akkor Karácsony Gergely került ki győztesen. Be is állt mögé az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció is. A május 26-i európai parlamenti választás ugyanakkor nagy változásokat hozott. Elsőként a meglepően jó eredményt elérő Momentum bejelentette, hogy nekik is lesz saját jelöltjük, majd bemutatták az addig ismeretlen Kerpel-Fronius Gábort. Habár Gyurcsány Ferenc még az EP-voksolás után azt mondta, hogy ők továbbra is Karácsony Gergelyt támogatják, néhány nappal később, egészen váratlanul mégis előálltak Kálmán Olgával. Ez utóbbi okozott is bőven feszültséget.

HIRDETÉS

A szavazólapon mindenesetre most három jelölt közül lehet választani: ők Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor és Kálmán Olga. Mindhárman beszéltek már elképzeléseikről, nagyon éles különbségek a programjaikban nem mutatkoztak meg. A jelölteket támogató pártok mindegyike azt közölte, hogy el fogja fogadni a jövő heti eredményt és mostani állításuk szerint egységesen fogják támogatni az előválasztás nyertesét Tarlós Istvánnal szemben.

Puzsér: Tarlóst csak a centrumból érdemes leváltani | Magyar Hang

Az azonban már szinte biztosra vehető, hogy nem a mostani győztes lesz az egyetlen, aki Tarlós Istvánnal szemben áll majd idén ősszel. Puzsér Róbert az előválasztástól ugyan visszalépett – nem jött létre az online szavazás olyan formában, ahogy szerette volna – de a főpolgármester-választáson elindul. Ugyanígy rajthoz áll a liberálisoktól Sermer Ádám is. Ez pedig azt jelenti, hogy jelenlegi állás szerint Tarlós Istvánnal szemben legalább három ellenzéki jelölt is el fog indulni.

Szavazni a következő helyszíneken lehet: Móricz Zsigmond körtér, Széll Kálmán tér, Blaha Lujza tér, Nyugati tér, Örs vezér tere, Boráros tér, Csepelen a Görgey tér, XV. kerületben a Fő tér, Lehel tér, Nagyvárad tér (aluljáró), Újpest Városközpont, Flórián tér, XVII. kerületben a Rákoskeresztúri központ, Kispest, Határ út, Kőbánya-Kispest metróállomás.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.