HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kálmán Olga s...

Kálmán Olga súlytalan, Gyurcsány szélsőséges, Szita Károly pedig nem volt ügynök – ez történt a kormányinfón

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Csütörtök délelőtt 10 órától ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő. Atomenergia, Manfred Weber, a Wizz Air büntetése és az MTA hibájából meghiúsult megegyezés került eddig terítékre.

HIRDETÉS

Mivel a parlament tavaszi ülésszakának legfőbb témája a 2020-as költségvetés, illetve az erről szóló, Varga Mihály pénzügyminiszter által előterjesztett törvénytervezet, így várhatóan erről is szót ejt sajtótájékoztatóján a miniszter.

12:02 Szita nem volt ügynök, de a jelentéseivel senkinek sem ártott
Vikidál Gyula a hétvégi Szabadságkoncerten lépett fel, ügynökmúltja miatt ez azért nem lehet probléma, mert az énekes nem közszereplő, művészi, nem politikai okokból szerepelt a rendezvényen – fogalmazott a kancelláriaminiszter. –Szita Károly Fideszes politikus mint közszereplő kapcsán Gulyás Gergely elmondta, az ügynöki tevékenységet mindig az egyes személyek esetét kell mérlegelni. A rendszerváltás rossz hagyománya, hogy az ügynökökről egységesen, nem különválasztva beszélünk. Szita Károlyról, akiről a történeti levéltár adatai szerint több helyen, így a korábbi Magyar Nemzetben is megjelent, hogy Krakus Péter néven a Somogy megyei III/II-es osztályának dolgozott, Gulyás elmondta, hogy a levéltár állásfoglalása szerint a kaposvári polgármester nem volt ügynök, újabb kérdésre válaszolva azonban már úgy fogalmazott, hogy a politikust a kormány álláspontja szerint a jelentéseivel senkinek sem ártott.

11:55 Nem magyar kudarc, román kulturálatlanság
Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, a tervezett 2,7 százaléknál valóban nagyobb lehet az infláció mértéke, de semmiképpen sem éri el a 4 százalékot. A költségvetésben 311 forintos euróban számoltak, a devizaárfolyamok különbsége miatt azonban a forint gyengülése átalakíthatja-e a 2019-es büdzsét? Gulyás szerint az árfolyamok különbsége az elszámolásnál nem jelenik meg sőt, még előnye is van annak, hogy gyenge a forint. A költségvetés szempontjából ennek semmilyen jelentősége sincs. Az úzvölgyi incidens kapcsán Gulyás Gergely elmondta, ha a külügyminisztérium berendeli a román nagykövetet, aki nem jelenik meg, az nem a magyar diplomácia kudarca, hanem Románia kulturálatlanságát mutatja. 2010 óta a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikában korszakváltás történt, szimbolikus és gyakorlati értelemben egyaránt. A kormány a lehető legjobb kapcsolatra törekszik szomszédjával, nyitottak minden megoldásra.

HIRDETÉS

11:45 Nincs jó szomszédság
Akkor lehet jószomszédi egy kapcsolat, ha nem történhet olyan incidens, mint ami Úzvölgyben történt. A román fél nem tett meg mindent a helyzet rendezése érdekében, így jelenleg nem beszélhetünk jó szomszédságról, hiába törekszik erre a magyar kormány.

11:40 Tiszteletben tartják a Demokratikus Koalíciót
Tiszteletben tartják, hogy a DK a második legnépszerűbb párt Magyarországon, egészen addig, míg politikájuk nem válik nyílt uszítássá, amit Gyurcsány Ferenc viselkedése sokszor súrolt már korábban.

11:35 Hűtés-fűtés
Vannak létszámgondok a Kormányablakoknál, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál nemrég nyitott hivatalok máris bezártak, ahogy azt az Index megírta. A két Kormányablak a hűtő-fűtő rendszer javítása miatt zárt be.

11:30 Visszatértek a szúnyogok
Újabb újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a szúnyogpopuláció gyérítésre felső korlát nélkül áll rendelkezésre pénz, a szúnyogok által terjesztett fertőzés kapcsán nincs vészjelzés az illetékes szakértők irányából. Hollik István hozzátette, a gyérítés idején figyelmeztetik a méhészeket, hogy a vegyi anyagok ne tegyenek kárt a méhállományban.

11:21 Gulyás Olaszországba menne nyaralni
Sikeres az új állampapír, ez a jelenlegi legjobb befektetés – fogalmazott Gulyás Gergely. A Pénzügyminisztérium Várba költözése kapcsán elmondta, a ciklus végéig lezajlik az immár 6 milliárd forinttal drágult költözés. Az önkormányzati választás kapcsán a kancelláriaminiszter elmondta, az időpontról a köztársasági elnök dönt. Varga Mihály pénzügyminiszter megjegyzése kapcsán, mely szerint a gyengülő forint miatt mindenki itthon töltse a nyaralását, Gulyás Gergely elmondta, a minisztereknek nem szabják meg, hova utazzanak a szabadságukon, ő egy olaszországi nyaralást tervezett.

11:17 Kiterjesztik a HPV elleni védőoltást a hetedikes fiúkra is.

HIRDETÉS

11:15 Nem szükségszerű a Sorsok Háza
A Sorsok Háza akkor nyithat meg, ha kül- és belföldön is béke van a történészek és a zsidó szervezetek között – fogalmazott Gulyás Gergely. – Ha komoly kritikákra számíthatnak, ha múzeum a kormány lejáratására lehetséges, akkor nem erőltetik a megnyitást. Már van egy holokausztmúzeum, nem szükségszerű, hogy legyen még egy.

11:10 Háborús pusztítás, üldözött keresztények
Az Európai Uniónak nincs egységes külpolitikája, így az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültség kapcsán sem lehet egységes álláspontról beszélni, a magyar álláspontról a külügyminisztérium dönt. Az egyiptomi helyzet ügyében Gulyás Gergely elmondta, ha a külügy úgy ítéli meg, hogy az ország veszélyessé válik, figyelmeztetést tesz közzé. Az üldözött keresztények kapcsán a kancelláriaminiszter fogalmazott, Magyarország esetében elegendő pénz biztosan nem lesz, hiszen hatalmas háborús pusztításról beszélhetünk, így a példamutatás a legtöbb, amit tenni tudunk. A magyar állami segítségnyújtás minden évben meghaladta a hárommilliárd forintot. Politikájuk, hogy ne a bajt hozzuk Európába, hanem helyben oldják meg a problémákat.

11:05 Egyelőre nem lesz egy számjegyű szja
Számos adócsökkentési terv van, de ebben a ciklusban nem várható az egy számjegyű szja bevezetése.

11:02 Alkotmányos az MTA elfoglalása
A kutatás szabadsága és eredményessége nem kerül veszélybe – hangsúlyozta Gulyás Gergely az MTA kapcsán. – Az Akadémia vagyonának átvétele ügyében hangsúlyozta, ez tökéletesen megfelel az alkotmányos szempontoknak.

10:58 Bírság a Wizz Airnek
Fogyasztóvédelmi eljárást indítanak a Wizz Air ügyében, amely ezúttal Brüsszelben hagyta ott az utasait, súlyos szankciók kiszabását helyezte kilátásba Gulyás Gergely. A tavaszi frankfurti incidens kapcsán, amikor egy kisebb gépet küldött a légitársaság az utasokért, a kancelláriaminiszter elmondta, olyan bírságot kell kiszabni, amely elrettenti a Wizz Airt ettől a gyakorlattól.

10:54 Ellenzéki roncsderbi
Kálmán Olga a 18 éven aluliak számára ingyenes tömegközlekedést ígért, ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, az ellenzéki jelöltkeresés egy roncsderbire hasonlít. A kormány mellett Tarlós István tette a legtöbbet Budapestért, az ellenzéki jelöltek nem a városért dolgoznának, hanem a kormány elleni harcot tartják a legfontosabbnak, így ők teljesen hiteltelenek. Kálmán Olga ígéreteinek semmilyen súlya nincs.

10:49 Nem a Fidesz, a Néppárt van bajban
A V4-nek nincs kimondott jelöltje az Európai Bizottság élére, jelentős tapasztalattal rendelkező embert akarnak, akinek nem volt még konfliktusa egyetlen tagállammal sem. Addig marad a Fidesz a Néppártban, amíg segíteni tud annak, hiszen jelenleg nem a Fidesz, hanem a Néppárt szorul segítségre. Ha van remény a közös értékek megőrzésére, akkor maradnak, más esetben elhagyják a pártot.

10:45 Mindent menekültet egyformán segít a kormány
Nikola Gruevszki és egy külügyi államtitkár találkozója kapcsán Gulyás Gergely elmondta, a kormány ugyanúgy segíti a hazájából elmenekült Gruevszkit, mint bármely más menekültet. Nem állnak semmilyen szerződéses viszonyban a korábbi macedón miniszterelnökkel.

HIRDETÉS

10:42 Miért rögzítik a fesztiválozók adatait?
Fesztiválszervezők keresték meg a kormányt, hogy a 25 ezer fő fölötti fesztiválok látogatóinak adatait rögzíthessék, ezért született a törvény – mondta el Gulyás Gergely. Kifejtette, az adatkezelés megfelel a magyar adatvédelmi törvényeknek. Az ellenzéki aggodalmak bizonyítják, minden esetben képesek alulmúlni magukat – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

10:40 Az MTA hibájából nincs megállapodás
Abban az intézményben, ahol egy miniszterrel folytatott beszélgetés kiszivárog, ott nagyobb reformokra van szükség – ironizált a kancelláriaminiszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kapcsán. Elmondta, a céljuk, hogy nagyobb forrásból hatékonyabb munka folyhasson az MTA-n, de a megegyezés egyelőre nem jöhetett létre, ami alapvetően nem a kormány, hanem az Akadémia hibája.

10:36 Béremelés az egészségügyi szektorban
Az egészségügyi szakdolgozók munkáját a kormány megbecsüli, ezért nő a legjobban az ő bérük, 2022-ig 64 százalékos béremelést terveznek a szektorban – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A magyar gazdaság növekedésének legnagyobb nyertesei az egészségügyi dolgozók lesznek – tette hozzá.

10:33 Túl sok a szúnyog, nincs terv az M0-s körgyűrűre
A szúnyoginvázió kapcsán elmondta Gulyás Gergely, hogy bár a gyérítés elindult, egyelőre nem lehet tartani a lépést a szaporulattal. Magyar Televízió kérdésére Gulyás Gergely elmondta, nincs döntés egyelőre az M0 körgyűrű nyomvonaláról, a NIF Zrt. honlapjára felkerült terv mindenféle politikai szándékot nélkülözött, azt a cég önhatalmúlag tette ki, és mára ezért vált elérhetetlenné.

10:30 Nem lassul a növekedés, csökken az államadósság
A családok támogatások mértéke nő a legjobban, a jövő évi költségvetésben 2200 milliárd forint áll rendelkezésre. Bár az európai gazdasági növekedés lassul, ez a magyar gazdaságra még nincs hatással, a gazdaságvédelmi program célja, hogy biztosítani tudják a növekedést.

10:25 Manfred Webert nem, az atomenergiát támogatja a kormány
A brüsszeli csúcson a következő öt év programjáról döntenek – mondta el Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, a sikertelenség után immár a sikeres működés irányába kell elmozdulni. Magyarország szempontjából a tagállamok önállósága, illetve a keresztény kultúra védelme a legfontosabb kérdése az Európai Unión belül. Hazánk továbbra is támogatja, hogy az EU nyisson a nyugat-balkáni országok felé, ez is a következő öt év fontos feladatai közé tartozik. Nem támogatják Manfred Weber személyét, sem a Spitzenkandidat-rendszert – fogalmazott Gulyás Gergely. – Olyan vezetőt kell támogatni, aki nem támadta meg az EU egyik tagállamát sem, Manfred Weber pedig azzal, hogy megszavazta a Sargentini-jelentést, alkalmatlanná tette magát erre a szerepre. Gulyás Gergely a klímastratégia kapcsán elmondta, Magyarország az egyik legpéldamutatóbb ország az EU-ban a környezetvédelem terén. A klímavédelem kizárólag atomenergiával elképzelhető – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

EU-csúcs: lesznek-e személyi döntések? | Magyar Hang

A V4-ek a szlovák szocialista Maros Sefcovicot jelölnék külügyi főképviselőnek, és ez komoly elismerése lenne a régió erejének.

Továbbra is kérdés, mi lesz a Fidesszel az uniós porondon, hiszen még nem dőlt el, az ősszel megalakuló új Európai Parlamentben helyet foglalhatnak-e a párt képviselői a Néppárt frakciójában. Az elmúlt hetek nagy sajtóvisszhangot kiváltott eseményei között szerepelt még a dunai hajókatasztrófa – a Hableány kiemelése, a Viking Sygn ki-, majd behajózása, a kapitány óvadék ellenében való szabadlábra helyezése, illetve az, hogy Orbán Viktor tartózkodott a gesztusértékű megnyilvánulásoktól –, az otthonápolási díj emeléséről való diskurzus teljes kormánypárti elutasítása és a négyszázalékos infláció is.

Szintén előkerülhet az emlékezetpolitika, Nagy Imre és társai újratemetésének harmincadik évfordulója, illetve az ennek alkalmából megrendezett Szabadságkoncert is, amelynek fellépői között ott volt a pártállami időkben beszervezett Vikidál Gyula is.

Hogy minderről szó lesz-e, megtudhatják percről percre tudósításunkból! Kezdés – a tervek szerint – 10 órakor.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...