HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld CEU-rektor: H...

CEU-rektor: Ha Soros György nem létezne, Orbán Viktor kitalálta volna

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Orbán Viktornak szüksége van egy ellenségre, hogy mobilizálja támogatóit – erről beszélt a Der Standardnak adott interjújában Michael Ignatieff, a CEU rektora. A HVG.hu szemlézte a beszélgetést, amelyben a rektor úgy fogalmaz a magyar miniszterelnökről, mint aki uralja a magyar politikai színteret, és akart egy ellenséget, amely elég nagynak és veszélyesnek tűnik, hogy harcolhasson ellene. – Ha Soros György nem létezne, Orbán Viktor kitalálta volna – mondta, hozzátéve, hogy a végeredmény egyenesen groteszk. – Már majdnem ott tartunk, hogy ha Budapesten esik, akkor is Soros Györgyöt hibáztatják – tette hozzá.

Michael Ignatieff szerint a CEU története csak egy része annak, ami Magyarországon történik, mert amióta Orbán Viktor hatalomra került, megváltoztatta az alkotmányt, csökkentette a bíróságok autonómiáját, majd a tudományos intézmények ellen fordult: a CEU-val kezdte, az MTA-val folytatta. – Mindez az örök ártatlanság nemzeti narratívájának létrehozásához. De beszéljen egy budapesti zsidóval Magyarország örök ártatlanságáról – mondta.

A rektor szerint most egy ideológiai konszolidációt látunk. Magyarország egy pártállam, amely a keresztény kultúra ideológiáját írja elő, amelyet a társadalom minden intézményén keresztül terjeszteni kell. Abban reménykedik, hogy ez nem fog működni. Elmondása szerint mindig azt képzelte, hogy majd a német kancellár, vagy a francia elnök egy nap felhívja Orbán Viktort, hogy kérdőre vonja, mit is csinál. Ez viszont nem történt meg, és azt is zavarónak tartja, hogy miközben Magyarország nagyrészt az uniós kifizetésektől függ, ezt nem használták ki. – Tíz év múlva lehet, hogy olyan Európánk lesz, aminek csak a fele demokratikus – mondta, de nem hinné, hogy ilyen esetben Európa együtt maradna.

Ignatieff az interjúban beszélt arról is, hogy jól halad a CEU Bécsbe költöztetése, a Quellenstrassén béreltek ki egy épületet, és biztosították a diákok és a dolgozók elhelyezését is. A tanárok az első évben Budapestről fognak ingázni Bécsbe, a második évtől folytatják a költözést. Azt is elmondta, hogy Bécsben Budapesthez képest nagyon kedvesen fogadták őket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,696lájkolóTetszik
3,778követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek