A csepeli MSZP visszavonta konszenzusosnak tűnő polgármesterjelöltjét, és állított egy párbeszédest

A csepeli MSZP visszavonta konszenzusosnak tűnő polgármesterjelöltjét, és állított egy párbeszédest

Résztvevők az MSZP és a Párbeszéd Fáklyás felvonulás Európáért című rendezvényén a Fővám téren 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonta az MSZP az eddigi, az ellenzéki összefogás által támogatott csepeli polgármesterjelöltet, Takács Mónikát.

Sajnáljuk, hogy egyesek az európai parlamenti választási kampányban, illetve az EP-választás óta nem kizárólag változást akaró csepeliek érdekét és elvárását szem előtt tartva politizáltak, és az ellenzék győzelmi esélyeinek megteremtése helyett a saját, rövid távú politikai céljaikat helyezték előtérbe – írják az MSZP csepeli szervezetének Facebook-oldalán.

Az már korábban is látszott – folytatódik a Bangóné Borbély Ildikó kerületi elnök által jegyzett közlemény –, hogy a főbb tartalmi-politikai kérdésekben nincs nagy különbség az ellenzéki pártok között: mindannyian egy élhetőbb, valóban fejlődő, az itt élők mindennapi problémáira jobban odafigyelő Csepelt kívánunk teremteni. A hosszú hónapokon át tartó egyeztetések eredményeként pedig tavaszra úgy tűnt, nem csak tartalommal tudjuk megtölteni az összefogást, de sikerül a kerület minden választókörzetében közös jelölteket kiállítani a kormánypárttal szemben.

Újbudán önállóan állna rajthoz ősszel az LMP? | Magyar Hang

„A pártoknak ezt a törekvését – nyugodtan állíthatjuk – mi végig teljes erőbedobással támogattuk, és támogatjuk ma is. Ennek alárendelve, a többi párttal egyeztetve szerveztük minden megmozdulásunkat, a képviselő-testületi javaslatainktól kezdve a nemzeti ünnepek közös ünneplésén át egészen az utcai kitelepülésekig.”

A közleményből nem derült ki, de a lényeg az, hogy bár korábban arról volt szó, hogy Takács Mónika, az MSZP–Párbeszéd jelöltje lesz az ellenzék által támogatott közös polgármesterjelölt, mégsem őt indítja pártja.

Bangóné a 21ora.hu-nak elmondta, az ellenzék fővárosi megállapodása értelmében a XXI. kerületben az MSZP állíthat polgármesterjelöltet, kedden jelöltállító taggyűlést tartottak, melyen mind a 12 egyéni választókörzetben saját képviselőjelöltet, Erdősi Éva személyében pedig saját polgármesterjelöltet állítottak.

A 21ora.hu hozzáteszi: Erdősi Éva egyébként nem az MSZP-ben, hanem a vele szövetséges Párbeszéd csepeli szervezetében tevékenykedett eddig. A pécsi születésű, de több mint két évtizede egy csepeli panelházban élő 54 éves pénzügyi tanácsadó neve elsősorban a Hitelsikerek.hu szakértőjeként, a bajba jutott devizahitelesek képviselőjeként lehet ismerős.

Szabó Szabolcs, a kerület független, az Együtt színeiben mandátumhoz jutott országgyűlési képviselője a Facebookon úgy reagált, hogy beteljesült, amit hetek óta hallottak. „2019 áprilisában az MSZP–Párbeszéd–DK–Momentum fővárosi megállapodást kötött, melynek részeként megerősítették Takács Mónika jelöltségét. Csepelen töretlen volt a bizalom Mónikában, így a fővárosi megállapodást alá nem író szervezetek továbbra is kiálltak a jelöltsége mellett (az LMP és a Jobbik is – a szerk.). Közben megindult az előkampány is. Az MSZP és jómagam is újságokban, hírlevelekben szerepeltettük Takács Mónika írásait, illetve az 1848. március 15-i forradalomra emlékezve közösen szerveztünk fáklyás felvonulást, melyen a közös jelöltünk beszélt” – írta.

Hozzátette: „Sajnos a polgármester személyén túl nem sikerült előre lépni a megállapodást további részleteiben (egyéni képviselőjelöltek, lista, helyi program), valamint a 2019. évi EP választások után még nagyobb gondok adódtak. Mintha egyes szervezetek nem a győzelemnek rendeltek volna alá mindent. ... Csepelen tehát időben és teljes körben megvalósult a mindenki által vágyott összefogás, megvolt az esélyes polgármesterjelölt, szívbéli és taktikai szavazásra is alkalmas; erre ezt pont az MSZP veri szét?”

Szabó Szabolcs azt javasolta, hogy az MSZP állítsa vissza régi jelöltjét. Kiemelte: „a mindenki által elfogadott, az előkampány során már részben helyben megismertetett jelölt helyett hirtelen előálltak egy új, a választók számára teljesen ismeretlen jelölttel. Miközben augusztus végén már várhatóan aláírásokat kell gyűjtenünk a jelöltek mellett. El nem tudom képzelni, hogy miként lehet kampányolni úgy, ha csak így lecserélik a polgármesterjelöltet. Szabó Szabolcs azt javasolta, hogy az MSZP állítsa vissza régi jelöltjét.”

A jelenleg önkormányzati képviselőként dolgozó Takács Mónika a Csepeli Munkásotthon igazgatója és a Csepelért Egyesület elnöke is. A Facebook-oldalán azt írta: „Június 25-én az MSZP Csepeli Szervezete taggyűlésén új polgármester jelöltet választott, ezzel lezárult egy őszinte elhatározással, reményekkel és feszültségekkel teli időszak az életemben. Június 5-én, Bangóné Borbély Ildikó javaslatára a párt csepeli elnöksége, határozattal tiltotta meg, hogy folytassam a jelöltséggel járó tevékenységemet a taggyűlés napjáig. Nem léptem vissza, ragaszkodtam ahhoz, hogy a jelölő szervezet hozza meg döntését, mert ígéretet tettem, hogy nem fogok meghátrálni. Köszönöm mindenkinek az eddig felém áradó bizalmát, az elfogadást és a sok segítséget! Mától új fejezet kezdődik.”

Szenteczky János, kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő a 24.hu-nak azt mondta, Takács Mónika esetében nem volt korábban szervezeti döntés, és mivel az ő személyét nem tudta minden ellenzéki párt elfogadni, úgy döntött a szervezet, hogy olyan jelöltet állít, akit mind a hat szervezet támogat. A portál információi szerint a döntés miatt a párton belül is sokan megsértődtek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.