Álhír terjesztésével vádolja Schmidt Mária a Magyar Nemzetet

Álhír terjesztésével vádolja Schmidt Mária a Magyar Nemzetet

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállításon a budapesti Terror Háza Múzeum épülete előtt 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valótlan az a Magyar Nemzet 2019. június 26-i lapszámának 12. oldalán, valamint a lap online felületén ugyanezen a napon megjelent, és számos sajtótermék által átvett hír, amely szerint a XXI. Század Intézet az áruházak vasárnapi nyitvatartásáról felmérést végez – írja a magyarnarancs.hu a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTKK) közleményére hivatkozva.

A KKTTKK alá tartozó XXI. Század Intézet nem végez és eddig sem végzett közvélemény-kutatást, írják. Schmidt Máriáék így zárják a közleményt: „a valótlan híresztelés könnyen elkerülhető, az álhír terjesztése pedig megakadályozható lett volna, ha az értesüléssel kapcsolatban a sajtótermékek megkeresték volna Intézetünket”.

A hír előzménye, hogy a Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén a munkaadói oldalt képviselő szervezetek egyhangúlag támogatták, hogy a piac szereplői tárgyalják az áruházak vasárnapi nyitvatartásának rövidítését. „A piac és a lakosság véleményének reprezentatív felmérését a XXI. Század Intézet végzi majd”, olvasható a cikkben.

A Magyar Nemzet-cikkre a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is reagált: „semmilyen elkötelezettségünkről, sem támogatásunkról nem biztosítottuk a vasárnapi nyitva tartás bármilyen módosítására vonatkozó javaslatot, így arról értelemszerűen egységes állásfoglalás sem született az ülésen”.

Schmidt Máriát már korábban is bírálta a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (Kesma) összevont, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője, Liszkay Gábor tényleges irányítása alatt álló kormánymédia. Korábban az általa az alapítványnak leadott, új vezetést kapott Figyelő hetilap plakátokon üzent a Terror Háza vezetőjének, a lap korábbi tulajdonosának a következő felirattal: „listák nélkül”.

Az üzenettel arra utaltak, hogy a Figyelő visszatér gazdasági gyökereihez, mert a Schmidt Mária által kinevezett vezetés alatt jelentősen esett a lap példányszáma. Legkínosabb produkciója az volt a lapnak, amikor számos magyar tudósról közöltek listát, akiket Soros-zsoldosoknak neveztek. Ebben az ügyben éppen egy hónappal ezelőtt vesztette el a lap azt a pert, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte civilek indítottak ellene. A döntés értelmében sérti a civilek személyiségi jogait, hogy az ország ellenségeként megjelölt Soros György zsoldosainak nevezte őket a Figyelő. Az ítélet szerint a sértettek számára fél-fél millió forintot kell fizetnie a lapnak, és egy teljes oldalon lehozni a bírósági ítéletet.