Válságtanácskozást hívtak össze a kormányablakok miatt

Válságtanácskozást hívtak össze a kormányablakok miatt

Kormányablak Vecsésen (Fotó: Facebook/Szűcs Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyira leterheltek a kormányablakok a fővárosban, hogy van, ahol már reggel lezárják a sorszámosztást. Másutt a biztonsági őr hívja fel a figyelmet, hogy a reggel kért sorszámmal csak délután 3-4 órakor kerülhet ügyintézőhöz az ügyfél – írja a hvg.hu.

A portál információi szerint a gondot már a Miniszterelnökség is érzékelte, bár egy héttel ezelőtt – miután karbantartásra hivatkozva bezárt a Keleti- és a Nyugati-pályaudvari kormányablak – még tagadták, hogy létszámhiánnyal küszködik a rendszer. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár keddre állítólag a kormányhivatalokat vezető húsz kormánymegbízottat és a 29 fővárosi kerületi kormányhivatal vezetőjét is összehívta egy válságtanácskozásra, hogy megtárgyalják, hogyan lehetne enyhíteni a drámai mértékű munkaerőhiányon.

Ma már szó sincs arról, hogy mindenki a lakóhelyéhez legközelebb, XXI. századi körülmények között intézheti ügyeit, ahogy azt a rendszer indításakor ígérték.

A gyors megoldás az átcsoportosítás lehetne, de mégsem az, mert nemcsak a kormányablakoknál, hanem a kormányhivatalok egyéb osztályain, például gyámügyi, földhivatali, építéshatósági és engedélyezési területen is óriási az emberhiány. Abban ugyanakkor egyetértés van, nem kell egy regimentnyi embert áthelyezni: már kormányablakonként 1-2 plusz dolgozó beállítása nagyságrendi ugrást jelenthetne.

Január elsejétől emellett egy sor, ma még bonyolult és körülményes eljárás egyszerűsítésével enyhítene a kormány a területen dolgozók munkaterhén, hosszabb távon pedig bevezetnék az „online kormányablakot”, amellyel az ügyintézéshez – legyen szó akár igazolványkészítésről – nem kell majd személyesen megjelenni. Utóbbi biztonsági- és informatikai megoldásain a HVG információi szerint már hónapok óta dolgozik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), és kísérleti jelleggel jövő év vége felé tervezik bevezetni.