HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megduplázódot...

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

HIRDETÉS

Öt év alatt megduplázódott a Magyarországról külföldre örökbe adott gyerekek száma: a KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban 256 gyereket vittek el az országból. Mivel tavaly összesen ezer gyereket fogadtak örökbe nálunk, nem nehéz kiszámolni, hogy minden negyedik örökbe adott gyerek külföldön talált új családra! A magyarázat egyszerű: ezek olyan gyerekek, akik beragadtak a hazai rendszerbe, mert „túl idősek” – több mint felük 10 éves is elmúlt, és zömükben romák. Hiába ugyanis a sok éves várólista, a gyerekre váró hazai szülők többsége szőke, kék szemű kisbabát szeretne, nem már óvodába-iskolába járó, sokszor sérült vagy speciális nevelésű igényű roma gyereket. Az ilyen kiskorúak számára a külföldi örökbe fogadó szülők jelentik az utolsó esélyt a családban nevelkedésre.

HIRDETÉS

A külföldi örökbeadásnak azonban hosszú évtizedek múlva jelentkező buktatói is vannak. Lapunk pénteken megjelenő számában megszólal egy szakember,  Székely Zsuzsanna, aki a Mózeskosár Egyesület alapítója – ez a legrégebbi magyar civil szervezet, mely az örökbefogadó magyar családok felkészítését végzi a nagy eseményre.

Külföldön fogadják be a kitaszított magyar gyerekeket | Magyar Hang

Ő pszichológusként nagyon sok nemzetközi örökbefogadásban dolgozott szakértőként, pontosan ismeri a buktatókat. Szerinte ha egy országból sok gyereket adnak örökbe, az az ország szégyene – Svédországban jellemzően évente alig 2-3 örökbefogadás van, de Hollandiában is húsz alatti ez a szám. A társadalmi-szociális berendezkedés kritikája, ha nagyszámú örökbeadás van – ahol sok ilyen történik, ott komoly gondok vannak a szociális hálóval. Örökbefogadottnak lenni nem egy könnyű identitás, egy egész életre szóló feladat ezzel megbékélni – ha ráadásul még elvisznek az országból, akkor azzal a tudattal kell élned, hogy sok millió ember közül senkinek sem kellettél.

További részletek a Magyar Hang június 28-án megjelent 2019/26. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,697lájkolóTetszik
2,809követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason

Babák Mihály hiába próbálta megmenteni a kart, a Fidesz leállította saját polgármesterét, így már csak szakképzésre és kutatásra lesz lehetőség a patinás intézmény falai között.

Kelj fel, és jaj?