Falubővítés Tiszaszigeten és Újszentivánon: szerbek a statisztikában, munkásszálló a gazban

Falubővítés Tiszaszigeten és Újszentivánon: szerbek a statisztikában, munkásszálló a gazban

Munkásszálló épül Újszentiván határában (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletek a Magyar Hang június 28-i (2019/26.) számában, pénteken megjelent riportból!

Tiszasziget és Újszentiván szinte összeér. Ez a két dél-csongrádi falu olyan közel van egymáshoz, hogy az egyiknek a határából minimális nyaknyújtogatással át is lehet látni a másikba, a köztük lévő távolságot pedig gyalogosan is meg lehet tenni néhány perc alatt. Sőt, a szerb határ sincs messze innen, ezért aztán utat is vajdasági településekkel közösen építenek, a jószomszédság jegyében.

(...)

– A hatvanas években úgy hat óra kellett, hogy eljussunk az országnak ebből a feléből a másikba. Ma is ugyanennyi idő kell ehhez, ám most már hat óra alatt akár külföldre is mehet az ember – ezt kapom válaszul egy névtelenséget kérő nyilatkozótól, mikor az elvándorlók úti célja felől érdeklődöm. Ezért szűkülnek hát egyre Újszentiván és Tiszasziget közösségi terei is. Viszont a létszám papíron így is bővül mindkét településen, méghozzá olyan ütemben, hogy arra még a Szegedi Járási Ügyészség is felfigyelt. Közleményük szerint az történt, hogy „2012 és 2015 között román és szerb lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be a két Csongrád megyei település ingatlanaiba, miközben ténylegesen nem éltek ott. A cselekményekben részt vett a két település polgármestere, valamint két önkormányzati dolgozó is.”

Székesfehérváron sorra alakítanak át ingatlanokat az ukrán vendégmunkásoknak | Magyar Hang

(...)

Újszentivánon nemcsak fiktív migránsok vannak, többen tarnak attól, hogy igazi, hús-vér gazdasági bevándorlók is érkeznek. Ezúttal nem szírek és afgánok, hanem szerbek, albánok, törökök mongolok, ukránok. A falu határában ugyanis munkásszálló létesült.

(...)

A teljes riportot keresse a Magyar Hang június 28-án megjelent 2019/26. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.