Kormányinfó 138. – Otthonápolási díj: még az ellenőrzésre sincs pénz

Kormányinfó 138. – Otthonápolási díj: még az ellenőrzésre sincs pénz

(Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban megszokottakkal ellentétben szerdán délután 14 órától ismét sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő. A 138. kormányinfó a tegnap véget ért, maratoni hosszúságú uniós csúcstalálkozó témájával indult, amelyen döntés született a főbb tisztségviselői pozíciókba jelölt személyéről.

A sajtótájékoztatón lapunk munkatársa is részt vett. Az uniós porondon zajló események mellett kérdést tettünk fel a Semmelweis Egyetem néhány intézményének műtőjében tapasztalható állapotokról, illetve más egészségüggyel kapcsolatos témával kapcsolatban is.

15.17: A Magyar Hang kérdésére Gulyás Gergely elmondta, von der Leyen korábban bírálta ugyan a magyar menekültügyi politikát, de azóta sok minden változott, így ma már biztos nem hangozna el úgy a bírálat, ahogy elhangzott. A nemzet szó mást jelent Németországban és nálunk.

Az otthonápolási díj emelése nagy összeget emészt fel, s vannak visszaélések, amit át kell tekinteni, a teljes körű ellenőrzésre azonban nincs forrása a kormánynak.

A lapunk által ma megírt egészségügyi témáról, hogy a Semmelweis intézményben nem működik a klíma, nem megoldott a levegőcsere, is kérdeztük a minisztert. Gulyás Gergely jelezte, tudnak a problémáról, hogy a Kútvölgyi kórház Semmelweis által kezelt területén elromlott a központi klíma. Ezért mobilklíma dolgozik, ahogy más intézményekben is. Felvetésünkre, hogy bírósági ítélet kötelezi az Emberi Erőforrás Minisztériumot a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatok közzétételére, de azt még sem tette meg, Gulyás Gergely elmondta, a kormány minden bírósági ítéletnek eleget tesz.

Vérrel, verejtékkel - Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély | Magyar Hang

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet - lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján.

15.10: Abban a pillanatban, ahogy a magyarokat sértő anyanyelvhasználati törvényt módosítják, a magyar kormány eláll a Ukrajna euroatlanti csatlakozással szembeni vétótól.

15.05: Annak ellenére, hogy a Híd a munka világában eltűnt 1,4 milliárd forint, és vissza kellett fizetni az uniós támogatást, Gulyás Gergely sikeresnek tartja a kormány romapolitikáját, elsősorban a közmunka programoknak köszönhető.

15.00: A kormányhivatalok rövidített nyitva tartásától azt remélik, hogy több idő jut a tényleges ügyintézésre. Januártól több ügycsoport is elkerül a kormányhivataloktól, így jövőre biztos nem lesz gond az ügyintézéssel.

14.55: Lázár János dohányzásellenes javaslatát még nem tárgyalta, de a dohányzás betiltására nincs eszköze a kormánynak.

14.52: Nem tervezik megváltoztatni a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó szabályokat.

14.50: A Budapest Bank privatizációja egyelőre nincs a kormány előtt, júliusban nem is várható.

14.45: Ursula von der Leyen politikája jó eséllyel meg fog felelni a magyar elvárásoknak. Így toleranciát fog biztosítani például a nemzeti migrációs politikának. Von der Leyen esetében Gulyás Gergely optimista, egyszerűbb lesz vele együtt működni, mint a korábbi vezetéssel.

14.40: Azért halasztották el a köznevelési törvény szavazását, mert a szóbeli értékelés lehetőségét meg akarják tartani. Ugyanakkor az alternatív iskolákat ellehetetlenítő passzust, hogy legfeljebb 30 százalékban térhet el a nemzeti alaptantervtől, nem tervezik módosítani.

14.35: Az ATV kérdésére Gulyás Gergely elmondta, krimiszerű volt, hogy nem alkalmas jelöltek kerülhettek volna fontos tisztségekbe. A magyar álláspont a csúcsjelölti rendszer előtti megoldást preferálta, azaz hogy a legnépszerűbb pártcsalád jelöltje legyen az Európai Bizottság elnöke. Ez sikerült. Ennek ellenére vannak olyan kérdések, amiben nem értenek egyet az elnöki tisztségre jelölt Ursula von der Leyennel, például az Európai Egyesült Államok kérdésében.

14.30: Az Index cikkével ellentétben nincs olyan belső felmérés arról, hogy Tarlós Istvánnak csökkennek az esélyei a főpolgármesteri hivatal elnyerésére.

14.25: Az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely elmondta, nem tud róla, hogy Orbán Viktor Donald Trump közbenjárását kérte volna, hogy az amerikai elnök gyakoroljon nyomást a norvég alapra, mert a magyar kormány szeretné ellenőrizni ennek az összegnek az elosztását. 

A kormány álláspontja szerint a norvég alap által támogatott civil szervezetek Soros György szervezetei, ami nem tetszik a magyar kormánynak, inkább a cigányság felzárkóztatására költené ezt az összeget.

14.15: A kormány meghallgatta Orbán Viktor beszámolóját az Európai Unió új vezetéséről szóló megbeszélésekről. A magyar kormány olyan személyt szeretne az Európai Bizottság élére, aki mindenki által elfogadott, erős vezető. Sem Manfred Weber, sem Frans Timmersman nem fogadható el, mert megsértette Magyarországot.

14.12: A családvédelmi akcióterv július elsejétől elindult, hatalmas az érdeklődés, minden korábbinál nagyobb.

A múlt heti eseményről készült percről percre tudósításunkat itt olvashatja:

Gulyás a kormányinfón: Természetesen Karácsonynak szurkoltam | Magyar Hang

Az Európai Unió intézményeinek tisztségeiről, a ferihegyi repülőtérről, a kormányhivatalokról, a fővárosi előválasztásról és Nikola Gruevszki egykoci macedón kormányfőről esett a legtöbb szó a csütörtöki kormányinfón, amelyet Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartott. Kiderült például, hogy a fővárosi kormányhivatalokban a létszámhiány miatt kialakult helyzettel érdemben is kénytelen foglalkozni a kormány.

Címkék: kormányinfó

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.