A teljes német tudomány tiltakozik az MTA miatt

A teljes német tudomány tiltakozik az MTA miatt

Palkovics László (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tíz legnagyobb, legjelentősebb német tudományos kutatási intézmény vezetője egy nappal az MTA-törvény megszavazása előtt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy élesen tiltakozzanak az Akadémia bedarálása ellen, és egyértelműsítsék, hogy nem igaz Palkovics László innovációs és technológiai miniszter állandó hivatkozása, miszerint az átalakítás csak a német modellt követi. Abban bíztak, talán még megállíthatják a politikai dózert; hiába.

A magyar miniszterelnöknek július 1-jén írt levelet a Die Zeit szerda este hozta nyilvánosságra – írja az Index. Az aláírók a legtekintélyesebb német kutatási intézmények vezetői. A német tudományos akadémiának megfelelő Leopoldina, az Alexander von Humboldt Alapítvány, a Rektori Konferencia és Merkelék tudományos tanácsadó szervének vezetője mellett a tiltakozók között vannak azoknak a nagy kutatási intézményrendszereknek az irányítói is, akikre Palkovics László az elmúlt egy évben folyamatosan hivatkozott.

A Fidesz megszavazta az MTA megcsonkítását | Magyar Hang

A Fidesz szavazataival kedd délelőtt átment az MTA-törvény, a köznevelési törvény módosításáról viszont elhalasztották a szavazást. A lex Czeglédy is átment, valamint az alapvető jogok biztosát is megválasztották. A 187 jelenlévő képviselőből 131 szavazott igennel, 53 nemmel, 3 pedig tartózkodott az MTA-törvényre. A Fidesz és a KDNP 133 képviselőjéből 130 volt jelen, ők igennel szavaztak.

Reformelképzeléseit a magyar innovációs miniszter leginkább azzal igyekezett megindokolni, hogy tulajdonképpen csupán a német modellt venné át, és az MTA-tól elszakított kutatóhelyek a német Max Planck Társasághoz, illetve az alkalmazott kutatásokat összefogó Fraunhofer Társasághoz hasonlóan működnének a jövőben. Az analógia alapja, hogy a nagy állami kutatóintézetek Németországban nem az ottani akadémia alá tartoznak, hanem az említett nagy, szövetségi társaságokba – Palkovics ezért az MTA alóli kiszervezést úgy adja elő, mintha nálunk is csak ez lenne a cél.

Már februárban is tiltakoztak a nagy, német tudományos intézmények, hogy velük példálózzanak ez ügyben: jelezték, kifejezetten aggasztónak tartják Palkovics átalakítási terveit, amelyekről úgy vélik, inkább a kutatási autonómia felszámolására irányulnak. Palkovics erre akkor úgy reagált, hogy felkéri a német intézeti vezetőket a magyar törvény-előkészítésben való konzultációra. Ebből azonban az Index tudomása szerint nem lett semmi.

„Palkovics miniszter úr szerint az átalakítás a német nem egyetemi kutatási szervezetek mintáját veszi alapul, és hasonlatos a volt keletnémet akadémiák feloszlatásához. Ez a párhuzam nem állja meg a helyét” – írják a német kutatási vezetők az Orbán Viktornak címzett mostani levelükben. „Először is, a nagyszámú akadémiai intézet bevonását a Leibniz Társaságba szigorú tudományos értékelés előzte meg, amelyet a független Német Tudományos és Bölcsészeti Tanács végzett el. Másodszor pedig azért, mert a változtatás éppen a tudományos autonómiát és a megbízható finanszírozást biztosította az intézetek számára.”

Aggályosnak tartják – írják –, hogy a jövőben kizárólag olyan kutatások részesülnének támogatásban, amelyek a – kormány által meghatározott – közérdeket szolgálják, akárcsak az új magyar kutatóhálózat finanszírozási modelljét.

„Magyarországon az új kutatóhálózat projektalapú finanszírozása politikai irányítás alatt áll majd. Nincsenek a Max Planck vagy a Leibniz Társasághoz hasonló rendelkezések a kutatási autonómia biztosítására. Az az állítás, miszerint az új kutatóhálózat a Max Planck Társaság mintájára épülne, tényszerűen hamis” – áll a levélben.

A német vezetők egy nappal a budapesti parlamenti végszavazás előtt küldték el a levelüket Orbán Viktornak, ez azonban nem változtatott semmin, a fideszes többség simán megszavazta a törvényt.