Elnémulhat Magyarország legrégebbi kereskedelmi rádiója

Elnémulhat Magyarország legrégebbi kereskedelmi rádiója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus 31-én, vagyis mindössze 8 hét múlva lejár Magyarország legrégebb óta működő kereskedelmi rádiójának, az 1990 óta működő szegedi Rádió88 7 évvel ezelőtt pályázati úton elnyert médiaszolgáltatási jogosultsága a szegedi FM 95,4 MHz-en – írja a Media1.hu. A hatályos médiatörvény elvben lehetővé teszi a jogosultság további 5 évvel történő meghosszabbítását, ha ezt a médiaszolgáltató megfelelő időpontban kérelmezi, a Médiatanács pedig ezt engedélyezi.

A magyar tulajdonban lévő, Tóth Géza vezette rádiót működtető szegedi vállalkozás a médiatörvény alapján természetesen kérelmezte is a Médiatanácsnál, hogy a grémium hosszabbítsa meg a Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultságát.

A médiatörvény azt is előírja, hogy egy lejáró médiaszolgáltatási jogosultság hosszabbítására vonatkozó kérelemről legkésőbb meddig kell a Médiatanácsnak döntenie, akár elutasító, akár engedélyező jellegű is az. Ebből a határidőből azonban mostanra a Médiatanács már kifutott.

A lap által megkérdezett szakértő szerint a Médiatanácsnak valamilyen határozatot mindenképp hoznia kellett volna, akár elutasítja a kérelmet, akár engedélyezi a hosszabbítást, de egyet semmiképp sem tehetne, hogy nem foglalkozik a beadvánnyal és nem dönt. Ez a közigazgatási eljárási törvény rendelkezéseiből és a médiatörvényből is fakad.

Háromszorosára emelik a médiahatóság elnökének fizetését, havi négymillió fölött fog keresni | Magyar Hang

Piaci körülmények között elképzelhetetlen mértékű fizetésemelést javasol az Országgyűlés - kormánypárti többségű - törvényalkotási bizottsága a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetőinek - szúrta ki a parlament honlapjára felkerült javaslatot a 24.hu. Az indoklás egyszerű és tömör: időszerűvé vált az érintettek illetményének rendezése.

A Rádió88 azonban semmilyen választ sem kapott a hosszabbításra vonatkozó kérelmére: sem elutasító, sem engedélyező határozat nem született.

Pedig a Media1 informátorai szerint a Médiatanács már legalább kétszer azt tervezte, hogy napirendjére tűzi a kérdést, de Karas Monika, a Médiatanács elnöke ezt végül minden esetben levetette a napirendből.

Mindez azt jelenti, hogy a Rádió88 sorsa jelenleg is teljesen bizonytalan. Mivel a rádióengedély augusztus 31-én lejár, az új rádióengedélyhez pedig a Médiatanáccsal már aláírt hosszabbító szerződésre is szükség lenne, napról napra nő az esélye, hogy a rádiót le kell kapcsolni, pláne, mivel augusztusban a testület elvonul nyári szabadságra. Emiatt a szegedi rádiósokat egyre inkább bizonytalanságban tartja a kérdés, sikerül-e valahogy túlélniük a jelen helyzetet.

A Media1 egyes forrásai úgy gondolják, a hosszabbításról vagy elutasításról szóló döntés elhúzódása valójában politikai döntés lehet. Többek szájából is hallottuk azt a véleményt, hogy az ügy mögött a közelgő, októberi önkormányzati választás is meghúzódhat, hiszen a Fidesz szeretné, ha fordulat lehetne Szegeden, márpedig a pártközpontban nem tartják a NER részének a Rádió88-at, mert magántulajdonban, Tóth Géza érdekeltségében van. A Media1 megkereste Tóthot, aki nem kívánt nyilatkozni.

A Magyar Hang a következő kérdésekkel fordult az NMHH sajtóosztályához:

  • Mi indokolta, Karas Monika azon lépését, hogy megakadályozza a rádió kérelmének tárgyalását?
  • Egy ilyen lépés miként növeli az NMHH munkájába vetett bizalmat, különösen azok bizalmát, akik a rádió hallgatói, és nem mellesleg részben az ő adóforintjaikból tartják fenn az NMHH-t?  

A hatóság válasza:


„A Médiatanács csak a meghozott döntéseiről adhat tájékoztatást. Ha a testület egy ügyben még nem döntött, vagyis az ügy folyamatban van, arról a jogszabályoknak megfelelően csak az ügyfél vagy érdekelt tájékozódhat."