Klimatizálatlan műtők: cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény hivatalos válaszát

Klimatizálatlan műtők: cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény hivatalos válaszát

A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje – nem csak kívülről lepusztult (Fotó: Alfahír/Béli Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tételesen cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény tegnapi közleményét, amelyben a műtők klimatizálásával, levegőcserjével kapcsolatban lapunk által bemutatott problémákat igyekeztek megmagyarázni. A dolgozók nem vállalják nevüket, mert félnek a retorzióktól. Lapunk tapasztalatai szerint is megalapozottan: az egyik intézmény igazgatója telefonon közölte munkatársunkkal, hogy aki szivárogtat, azt „a rektor úr azonnali hatállyal kirúgja”.

Több megkeresés érkezett lapunkhoz azt követően, hogy tegnap megírtuk: a Semmelweis Egyetem (SE) több klinikájának műtőjében nem működnek a klimatizálást és a steril levegőt biztosítani hivatott berendezések. Az egyetemhez tartozó Kútvölgyi Klinikai Tömb egyik műtőjében a hőség miatt lett rosszul az egyik alkalmazott. Más intézményekben is súlyosak a gondok: nem ritka, hogy az orvosok és a műtő személyzete 40 Celsius-fok közeli melegben kénytelen elvégezni az operációkat. Több műtőben, például az SE I. Sz. Sebészeti, az I. és II. Sz. Nőgyógyászati, továbbá az Urológiai Klinikán, valamint a Kútvölgyiben is nehézségek vannak. Van, ahol mobil klímákkal próbálják helyettesíteni az évek óta nem működő központi berendezéseket. Ezek a készülékek azonban amellett, hogy nem tudják a műtétekhez szükséges ideális hőmérsékletet – legfeljebb 25 Celsius-fokot – biztosítani, súlyosan növelik a fertőzésveszélyt, az előírásokban szereplő, óránként húsz levegőcserét nem képesek biztosítani.

Az Semmelweis Egyetem a cikkünkben foglaltakra reagálva közölte: az értesüléseink valótlanok. Azt ugyanakkor megerősítették, hogy súlyos gondok vannak: „a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek”, de azt is írták, „a berendezések karbantartása folyamatos”. Megerősítették azt is, hogy a nőgyógyászati klinikán ki kell cserélni a berendezéseket, a beszerzést az egyetem elindította, az átmeneti időszakban „a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát”. Közölték továbbá, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta, a jelenlegi hibákat a garanciális kötelezettségként kívánja javíttatni. Ennek az intézménynek a vezetője egyébként nem értesült semmilyen rosszullétről. A válasz szerint az egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat; továbbá z illetékes hatóság – a törvényi előírásoknak megfelelően – rendszeres ellenőrzést tart az egyetemen.

Vérrel, verejtékkel - Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély | Magyar Hang

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet - lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján.

A Semmelweis Egyetem közlését nem hagyták szó nélkül az intézmény dolgozói, akik egy aláírások nélküli levelet juttattak el szerkesztőségünkbe. Mint írták, nevüket azért nem merik vállalni, mert tartanak a retorzióktól.

A levelet változtatás nélkül közöljük (vastaggal szedve az SE tegnap kiadott közleményének sorai):

A Semmelweis Egyetem dolgozóiként megdöbbenve olvastuk tegnap az SE önellentmondásokkal és szándékolt ferdítésekkel teli reakcióját a műtők klimatizáltsága ügyében. Megdöbbentünk azon, hogy megpróbálnak elbagatellizálni egy óriási, évek óta fennálló problémát, ami a betegek és a dolgozók testi épségét egyaránt veszélyezteti. 
Szívesen reagálnánk rá nevünket felvállalva, ha nem félnénk a megtorlástól. Addig viszont marad az anonim levél, hogy az igazság ne ferdüljön tovább.


„Valótlan az az újságírói értesülés, miszerint a Semmelweis Egyetem mintegy 40 klinikája közül több esetében is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével.”
Dehogy valótlan. Akárki is volt olyan bátor, hogy jelezte a problémát Önöknek, hálásak vagyunk neki ezúton is! 

Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos."
A folyamatos karbantartást csak az SE érintett dolgozói és műtétre kerülő betegei nem észlelik, ahogy körbe kérdeztünk magunk körül és a többi felsorolt klinikán. A probléma sehol sem idén keletkezett, hanem bizonyos helyeken 3-4, máshol inkább 8-10 éve. Karbantartásról csak ígéretként lehet hallani, de enyhülést a műtő hőmérsékletében csak az ősz vagy egy markáns hidegfront hoz.


Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát."
Bárkit kérdeztünk a tegnapi nap során, beleértve azokat, akik a műtői programokat írják, senki nem hallott ilyenről. Tudtunkkal még egyetlen műtét sem halasztódott a nagy melegre való tekintettel: nemcsak a mi épületünkben, de a többiben sem. 


A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta.
A Kútvölgyi Klinikai Tömb legalább 10 éve küzd klímaproblémákkal, amikor még János kórházi átvételről, épületelhagyásról szó sem volt, és a globális felmelegedést sem tudtuk bűnbakként megnevezni.

Az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat. 
Ez a mondat az SE válaszának a legnagyobb ferdítése. A 28-35 fok közötti műtői hőmérséklet, az izzadó kollégák, a folyamatos rosszullétek, a néhány helyen alkalmazott ócska és semmiféle munkahelyi előírásnak nem megfelelő mobilklímák nemcsak a betegek gyógyulását, a műtétek sikerességét veszélyeztetik, hanem a kollégák testi épségét is.

Reméljük, hogy ha már az SE nem vette komolyan a problémát, amin 8-10 éve átlép, legalább a közvélemény, a betegek és a politika komolyan veszi majd.

A dolgozók félelme a retorzióktól megalapozott: lapunk tegnap este elérte telefonon az egyik klinika vezetőjét, aki jelezte, az intézmény szabályzata tiltja, hogy nyilatkozzon, és név nélkül sem tenne ilyet.

„A rektor úr minden dolgozó számára egyértelművé tette, hogy aki szivárogtat, azt azonnali hatállyal kirúgja"

– egyértelműsítette a helyzetet.

Lapunk ezek után felkereste az egyetem rektori hivatalt, hogy személyesen Merkely Béla rektornál érdeklődjünk a helyzetről. Merkely Béla azonban nem kíván nyilatkozni. Javasolták, hogy forduljunk a Semmelweis Egyetem gazdálkodását felügyelő kancellár, Szász Károly hivatalához.

Még kedden eljuttattuk kérdéseinket a Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak is, ám mindeddig nem érkezett válasz.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.