HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Olimpiai bajn...

Olimpiai bajnokot győzne le az ellenzék Győrben

HIRDETÉS

Számos vidéki település mellett Győrben is összeállt az ellenzék az őszi önkormányzati választásokra, de rendkívül nehéz versenyre számíthatnak. A nyugat-dunántúli megyeszékhelyet 2006 óta – az egykori olimpiai bajnok, illetve korábban a magyar olimpiai bizottságot is vezető – Borkai Zsolt irányítja. Borkai 2014-ben több mint 60 százalékos többséggel tudott győzni. Kihívója idén a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Glázer Tímea lesz, aki mögé a DK-tól a Jobbikig bezárólag minden ellenzéki párt felsorakozott.

HIRDETÉS

– A polgármestert még azok közül is többen elismerik, akik alapvetően kormányellenesek – mondta ottjártunkkor Attila, aki szinte születése óta Győrben él, és fiatal értelmiségiként most is ott dolgozik. Ő maga ellenzékinek vallja magát, de szerinte Borkai Zsolttal a városnak szerencséje van. A Fidesz-kormányban leginkább a család és a haveri kör gátlástalan gazdagodása zavarja, de ez a jelenség – az ő tapasztalatai szerint – náluk nem ütötte fel a fejét. – Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István itt nem vetette meg a lábát – mondta. Ez persze nem jelenti azt, hogy a városban ne lennének néhányan kivételezett helyzetben, de úgy véli, ezt már mindenki „beárazta”.

Hogyan vesztette el Borkai Zsolt Orbán Viktor bizalmát? | Magyar Hang

Az ellenzéki pártok helyi képviselői az egyik legkomolyabb problémaként a közösségi közlekedés helyzetét említették, ez ugyanis nem a város kezében van, hanem a szombathelyi székhelyű Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ irányítja. Azt szeretnék, ha Győr saját maga gondoskodna a tömegközlekedésről. Ez könnyebbséget jelentene az ideális menetrend kialakításában, és lehetőség nyílna a régi buszok lecserélésére is, amelyeket elektromos járművekkel pótolnának. A városnak nem jelentene problémát a beruházások finanszírozása, hiszen például az idei költségvetése 56 milliárd forint, csak iparűzési adóból – Győrben van az Audi gyár, illetve a közelben számos beszállítója – 22 milliárd forint folyik be a kasszába.

A közlekedés jobbá tételének természetesen az autósokat is érintenie kellene. – Ez már lassan olyan, mint Budapesten. Dugók vannak, a belvárosban vadászni kell a parkolóhelyekre, 400 forintot kell fizetni óránként, de már a lakótelepeken is előfordul, hogy alig tudok megállni – panaszkodott egy éppen a kocsijához siető hölgy, amikor a közlekedési helyzetről kérdeztük. A városban nemcsak az autók, de a lakosok száma is dinamikusan nő, jellemzően a máshonnan oda költözők miatt. Városszerte épülnek az új társasházak, amelyek lakásaira – az ott élők elmesélése alapján – rövid idő alatt lecsapnak a befektetők, hogy kiadhassák albérletbe. Kereslet ugyanis bőven van, egy belvárosi garzon bérleti díja pedig már megközelíti a százezer forintot.

Nyíregyházán is megvan a közös ellenzéki jelölt | Magyar Hang

Az elmúlt időszakban leginkább Északkelet-Magyarországról érkeztek sokan Győrbe. Volt, aki azt mesélte, hogy egy Tisza menti faluból származó munkanélküli házaspárnak adta ki a lakását, ám nagyon rövid idő alatt mindketten munkát találtak. Sokan az Audinál, illetve beszállítóinál helyezkednek el, a gyárak folyamatosan felszívják a kétkezi munkásokat. Ám ezzel együtt mintha kezdene kicsit kettészakadni a város, nő a különbség a szerényebb körülmények között élő, jellemzően fizikai munkások, illetve a tehetősebbek között.

HIRDETÉS

Borkai Zsolt sokak szerint nem pártja, a Fidesz miatt népszerű, nem is tolja annyira előtérbe a pártlogót. Persze azért tartja a kormány által szabott irányt: a város közgyűlése is elfogadta például tavaly év elején, hogy elutasítják a „Soros-tervet”. Győrben ennek azért lehetett érdemi jelentősége, hiszen még 2015-ben, az illegális migrációs hullám csúcspontján a közeli Vámosszabadiban lévő menekülttábor miatt határozottan megtapasztalták, milyen az, amikor a város tele van idegenekkel. Habár a bevándorlás szinte már egyáltalán nem érzékelhető, többek azt gondolják, nem múlik az a téves képzet, hogy a Fidesz védte meg az országot. – Nem a török–német paktum, hanem a magyar kormány tudta egész Európában megállítani a migrációt – karikírozta ki a helyzetet egyik győri beszélgetőpartnerünk.

A gödör mélyén: megtörhető az esztergomi átok? | Magyar Hang

Az ellenzéknek az adhat reményt, hogy a legutóbbi európai parlamenti választáson a Fidesz 53 százalékot ért el, míg a többiek együttesen – leszámítva a Mi Hazánkat – nagyjából 45-öt, vagyis nem volt olyan óriási a lemaradás, és vannak, akik szerint ez az arány még megfordítható.

Fideszesként indul az exjobbikos

Öt évvel ezelőtt még a Jobbik színeiben akarta legyőzni Borkai Zsoltot, most már fideszes támogatással méreti meg magát az egyik önkormányzati körzetért Takács Krisztián. A politikus 2014-ben 10 százalékot ért el az önkormányzati választáson, majd bekerült a képviselő-testületbe, ám egy évvel később kilépett a Jobbikból, és függetlenként folytatta a munkát. Úgy tűnik, egykori ellenfelével azóta sikerült megtalálnia a közös hangot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/25. számában jelent meg, 2019. június 21-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,208lájkolóTetszik
2,693követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Indul a parlamenti szezon: Orbán Viktor vajon felszólal?

Már az első napon felfüggeszthetik a DK-s Varju László mentelmi jogát. A sajtónak viszont nem lesz könnyű dolga.

A Sós Sziklák Völgye