HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Sorra rúgják ...

Sorra rúgják ki a dolgozókat a Nemzeti Táncszínházból

HIRDETÉS

Információink szerint délelőtt tíz óra óta egymás után hívják be a Nemzeti Táncszínház munkatársait, és közlik velük, hogy elbocsátják őket az intézménytől. Az időzítés különösen figyelemreméltó, hiszen a 24.hu reggel megjelent cikkében arról írt, hogy kivéreztetik a táncszínházat. Nem sokkal azután, hogy a hír napvilágot látott, megkezdődtek a kirúgások.

HIRDETÉS

Februárban, amikor Áder János köztársasági elnök jelenlétében a Millenáris Parkban átadták a Nemzeti Táncszínház új épületét, mindenki azzal volt elfoglalva, hogy hosszú idő után végre megint állandó fedél van a táncművészek feje felett. A színház igazgatója, Ertl Péter mérföldkőnek minősítette az eseményt a magyar táncművészet történetében.

Néhány nappal később azonban a szakma képviselői számára kiderült, hogy korai volt az öröm, és egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet, mint ahogy az az 5 milliárd forintból átépített és ultramodern technikával felszerelt épület kapunyitásakor tűnt. A táncosok még be sem költöztek, amikor a Millenáris Kht. váratlanul akkora bérletidíj-követeléssel állt elő, ami teljesen padlóra küldte volna a táncszínházat – írja a 24.hu.

A kht. első követeléseiben havi 80 millió forintos bérleti díj szerepelt, amit már csak azért sem tudott elfogadni a táncszínház vezetése, mert így a kiadásaik meghaladták volna az Emmi kulturális államtitkárságától kapott működési keretet. A költségvetési támogatás 2019-es évre 725 millió forint, azaz, ha mindent odaadnak, akkor sem tudnak havi 60 milliónál többet fizetni. Az Emmi egyébként az idén 183 millióval, a korábbi szintre csökkentette a táncszínház éves keretét. Az előző két évben pont azért kapott egyszeri többlettámogatást az intézmény, mert akkor alternatív játszóhelyeken kellett működnie.

Zoboki Gábor: Mohók vagyunk | Magyar Hang

A Nemzeti Táncszínháznak négy éve kellett elhagynia a budai Várban található karmelita kolostort, azóta különböző befogadó színházakban és terekben tartották meg az előadásokat. A közparkként működő Millenárison miként találhatja meg a közönségét az intézmény? – Alapvető ellentmondás a művészek és az építészek között, hogy míg az előbbiek pár hét alatt is maradandót tudnak alkotni, addig az építészek hosszú évek alatt képesek csak erre.

A két költségvetési intézmény közötti szokatlan vita az elmúlt hónapokban annyira elfajult, hogy az egyik táncszínházi vezetőnek távoznia kellett az állásából. Az ügy időközben az érintett minisztériumok vezetői elé került, de eddig a Miniszterelnökséget irányító Gulyás Gergely és az Emmi élén álló Kásler Miklós beavatkozása sem hozott teljes megegyezést.

HIRDETÉS

A lap forrásai szerint ugyanis a Glázer Tamás ügyvezető igazgató vezetése alatt álló Millenáris Kht. nem hajlandó évi 500 millió forintos bérleti díj alá menni, ami még mindig a színház működési keretének kétharmada.

A Millenáris Kht. a 24.hu-val azt közölte: „A Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. tárgyal a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft.-vel a bérbeadás esetén általuk fizetett bérleti összegről. Ingyenes juttatásra jogi lehetőség nincs, így ha a bérlő a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. lesz, úgy a cég bérleti díjat fog fizetni a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft.-nek.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,285lájkolóTetszik
2,709követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Aláírásgyűjtés indult Borkai Zsolt elmozdítására

„Nevetségessé teszik az ország és a világ előtt azokat az értékeket, amikért hosszú évek óta küzdünk, dolgozunk, és amikre büszkék vagyunk" – áll abban a petícióban, amelynek célja Borkai Zsolt elmozdítása Győr éléről.

Apapat