HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Aszódi Attila...

Aszódi Attila: A Csernobil sorozat kötelező tananyag

HIRDETÉS

Nem az atomenergiáról, hanem a hibás társadalmi-irányítási rendszerről szól a Csernobil sorozat, ami kötelező tananyag mindenkinek, aki „komplex műszaki vagy társadalmi rendszerekkel foglalkozik” – olvasható Aszódi Attila írásában, amit először a blogjában közölt, majd a HVG.hu jelentetett meg újra.

HIRDETÉS

A volt államtitkár úgy látja, a filmben látott fő folyamatok nem csak a Szovjetunióban voltak lehetségesek. Példaként hozta 1986-ból, ugyanebből az évből a Challenger űrrepülőgép végzetes balesetét, illetve 2011-ből a japán Fukushima Daiichi atomerőmű balesetét. De szerinte a Boeing 737 MAX nemrég történt, közel 350 ember halálához vezető két balesetének okai is a tervezési és hatósági felülvizsgálati folyamat hiányosságaira vezethetők vissza.

Sugárzó édenkert Csernobil lezárt körzete | Magyar Hang

Valami olyannal van dolgunk, ami még sosem fordult elő ezen a bolygón – mondja Valerij Legaszov professzor, a Kurcsatov Intézet kutatási igazgatója az HBO Csernobil című minisorozatában. A dokumentarista igényű, a valóságot ismeretterjesztő fikcióvá alakító széria a csernobili atomerőmű 1986-os balesetét dolgozza fel, elsősorban a tragédia szörnyű hatásait enyhíteni kívánó szereplőkre fókuszálva.

„Ezért rendszerhiba mindaz, amit a filmben a balesethez vezető események kapcsán látunk. Ugyanígy rendszerhiba, hogy a balesetet követően sem a dolgozókat, sem a tűzoltókat, sem pedig Pripjaty lakóit jó ideig nem védték a nagy radioaktív kibocsátás következményeitől. A tűzoltókat a sugárzási helyzet felmérése és védőfelszerelés nélkül bevetni óriási baklövés volt. Megbocsáthatatlan hiba az is, hogy Pripjaty kitelepítését késve kezdték el, és az első értékelésben a titoktartás fontosabbnak bizonyult, mint a radiológiai helyzet felmérése és a radiológiai következmények kezelése, illetve az emberek védelme.” – szögezte le a korábban a Paksi Atomerőműért felelős kormánybiztos.

Volt viszont olyan is Aszódi szerint, ami kevésbé volt hiteles. Példaként hozta egy madár elhullását, ami szerinte tévesen sugallja, hogy a sugárzás hatására tömegével pusztultak el repülés közben a madarak. Van más dramaturgiai elem is, ami nem követi a valós eseményeket, de Aszódi szerint nem is szabad dokumentumfilmként nézni a filmsorozatot.

A fő üzenet pedig szerinte egy nukleáris mérnök szemével az: „a technika nem a hazugságokat, nem az emberek vágyait vagy a vezetők kívánságait követi, hanem a fizika törvényeit.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,156lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép