HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Valódi az öss...

Valódi az összezárás Karácsony Gergely mögött?

HIRDETÉS

Az ellenzéki pártok megszólalóit figyelve úgy tűnhet, mindenki beáll a fővárosi előválasztást fölényesen – 49 százalékkal – megnyerő Karácsony Gergely mögé, de a háttérben azért van aggodalom az együttműködés kapcsán – legalábbis erről beszéltek a Magyar Hangnak többen is. Az előválasztás győztese mögé felsorakozott az MSZP és a Párbeszéd mellett a Demokratikus Koalíció, a Momentum, de nem indít ellenjelöltet a Jobbik és az LMP sem.

HIRDETÉS

Ellenzéki politikusokkal beszélgetve a leggyakoribb felvetés az volt, vajon hogyan viselkedik majd a DK. Gyurcsány Ferenc ugyan kijelentette, hogy együtt fognak dolgozni Budapest sikeréért, és ott lesznek a közös jelölt kampánycsapatában, mégsem győzött meg mindenkit. Az aggodalom nem is lehet meglepő azok után, hogy a pártelnök egyszer már határozott támogatásáról biztosította Karácsonyt, majd néhány nappal később kihátrált mögüle. Forrásaink arra számítanak, hogy a DK a nyilvánosság előtt határozottan Karácsony mellett fog kampányolni, nagy kérdés, mi zajlik majd a háttérben. Például milyen erőforrásokkal, milyen lendülettel fogja segíteni a DK a kampányt, hány aktivistát mozdít meg, hány háttérembert állít az ügy szolgálatába. Az EP-választáson az MSZP-t bőven túlszárnyaló DK ugyanis éppen most maradhat alul a baloldal vezetéséért zajló küzdelemben. Mindenesetre egyelőre csak találgatások vannak.

Magyar narancs – az ellenzéki előválasztásról | Magyar Hang

A Jobbik is kicsit kilóg az ellenzéki pártok sorából, mert bár részt vettek az előválasztás lebonyolításában, el is fogadják a győztes személyét, de nem tekintik sajátjuknak. Ez azt jelenti, hogy biztosan nem lesz ott a logójuk ősszel a szavazólapon, és nem is fognak érdemben kampányolni mellette. Bencsik János, a párt fővárosi elnöke lapunknak úgy fogalmazott, azzal tudják támogatni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontását Budapesten, ha nem aprózzák el az ellenzéki szavazókat, és nem indítanak el senkit Karácsony Gergellyel szemben.

Az MSZP – mint a Párbeszéd fő szövetségese – mindenesetre bizakodó. – Az előválasztás világosan megmutatta, hogy az ellenzéki térfélen igenis van elszántság a választók részéről – mondta a Magyar Hangnak a párt fővárosi elnöke. Molnár Zsolt optimista annak kapcsán, hogy Karácsony mögött egy olyan csapat áll öszsze a kerületi polgármesterjelöltekkel, amely megteremthet egy másik, élhetőbb és demokratikusabb Budapestet. Ennek eléréséhez háttérstábbal, szakértőkkel, törvényes adatbázisaikkal és a hálózatukkal is mindenben segíteni fogják a főpolgármesteri kampányt.

Ki diktálja majd az irányt az ellenzéknél? | Magyar Hang

Hozzájuk hasonlóan a Momentum is beleáll a kampányba. Kerpel-Fronius Gábor – aki szintén pályázott a főpolgármester-jelölti tisztségre – azt mondta, hogy ő már hívta Karácsony Gergelyt, hamarosan leülnek átbeszélni, hogy személy szerint mivel tudná segíteni a munkáját.

HIRDETÉS

Hiába azonban a pártok közötti egység, a jelenlegi állapot szerint Tarlós Istvánnal szemben nem egy ellenzéki kihívó lesz, hiszen rajthoz áll Puzsér Róbert is. A publicista a jelenlegi szereplők közül egyedül Kerpel-Fronius Gábor javára lett volna hajlandó visszalépni, de mivel nem ő nyerte az előválasztást, így ez tárgytalanná vált. A momentumos politikus mindenesetre le akar ülni Puzsér Róberttel beszélgetni.

Puzsér Róbert: A DK ellenzékváltási kísérlete megbukott | Magyar Hang

– Sok tekintetben hasonlóan gondolkozunk Puzsér Róberttel, például arról, kiket kell megszólítani, milyen üzenetekkel lehet a jelenlegi párttábori logikát meghaladni. Remélem, lesznek olyan szempontjaim, amelyeket megfontolásra érdemesnek tart majd – mondta Kerpel-Fronius Gábor, leszögezve azt is, nem akar nyomást gyakorolni rá, de a legjobbnak mégis azt tartaná, ha csak egy kihívója lenne Tarlós Istvánnak.

A publicista kampányfőnöke nagyon szimpatikusnak nevezte a momentumos politikus szándékait, de leszögezte, hogy Karácsony Gergelyt alkalmatlan főpolgármester-jelöltnek tartják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/27. számában jelent meg, 2019. július 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook

Fizetésképtelenné vált és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a brit Thomas Cook utazási iroda. A Thomas Cook Csoport magyarországi leányvállalata, a Neckermann Magyarország közölte, gond nélkül folytatja tovább tevékenységét, közvetlen osztrák anyavállalata viszont már csődközeli helyzetről számolt be.