Mérce: Kendernay János lett az LMP új vezetője

Mérce: Kendernay János lett az LMP új vezetője

Kendernay János (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több, független forrás is megerősítette szombaton a Mércének, hogy rendkívüli tisztújító ülésén Kendernay Jánost választotta meg a párt egyik társelnökének. A tisztségért ő és Ferenczi István, a párt budapesti önkormányzati képviselője indult el.

A párt eddig hagyományosan egy női és egy férfi társelnökkel működött, most azonban az egyedüli jelölt, Schmuck Erzsébet 2018-as, ellenzéki koordinációban vállalt szerepe miatt az Etikai Bizottság büntetésében részesült, ezért végül nem indulhatott a tisztségért.

A rendkívüli tisztújítást, mint arra a Mérce emlékeztet, azért kellett kiírni, mert május 26-án mindkét társelnök, Keresztes László Lóránt és Demeter Márta ésa párt teljes elnöksége is lemondott az LMP rendkívül gyenge, 2,1 százalékos EP-választási eredménye után.

Kendernay neve nem túl régen forog a párt környékén, tavaly óta annak elnökségi tagja, és sokáig élt Brüsszelben is. Nemzetközi kapcsolatokkal és diplomácia mint szakpolitikai területekkel foglalkozott. Sőt, 2003 után még a Külügyminisztérium főosztályvezetői posztját is betöltötte egy ideig.

Kendernay, mind az ellene induló Ferenczi István is parlamenti frakción kívülről pályázott a társelnökségre, így most az a helyzet alakult ki, hogy a párt egyetlen társelnöke nem országgyűlési képviselő.