Ítéletidő, brutális jégesőbe kerültek kollégáink is

Ítéletidő, brutális jégesőbe kerültek kollégáink is

Felborult utánfutó az M43-as autópályán Nagylak és Makó között, miután heves jégeső és szél csapott le a térségre (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Heves zivatarok, erős széllökések és jégeső veszélye miatt narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki vasárnap délután Nyugat- és Délnyugat-Dunántúl egyes részeire, majd nem sokkal később Délkelet-Magyarországra is az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták, az említett jelenségeket viharos (60-90 km/h közötti) vagy akár károkat okozó széllökés (több mint 90 km/h), jégeső (akár 2-3 cm ) és esetleg felhőszakadás kísérheti, több mint 30-40 milliméteres csapadékmennyiséggel.

Kollégáink is ítéletidőről számoltak be az M43-as autópályán, olyan durva jégeső csapott le a térségre, hogy forgalom teljesen leállt, mert csak pár méterre lehetett ellátni, az erős szél közben felborított egy utánfutót, ami keresztbe állt a pályán.

Brutális jégeső Nagylak és Makó között

Heves zivatarok veszélye miatt narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki vasárnap délután Nyugat- és Délnyugat-Dunántúl egyes részeire, majd nem sokkal később Délkelet-Magyarországra is az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kollégáink is ítéletidőről számoltak be az M43-as autópályán, olyan durva jégeső csapott le a térségre, hogy forgalom teljesen leállt, mert csak pár megérte lehetett ellátni, az erős szél közben felborított egy utánfutót, ami keresztbe állt a pályán.

A rendőrség is honlapján hívta fel a figyelmet arra, a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzésben csökken a látótávolság, az autó pedig „felfuthat” a vízre, azaz megszűnik a kerekek tapadása, a jármű kormányozhatatlanná válik. Ezért azt tanácsolják, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességet, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

Közben az OMSZ MTI-nek eljuttatott középtávú előrejelzése szerint változékony, sokszor szeles, az elmúlt napok kánikulájához képest hűvösebb idő várható a jövő héten; a maximum hőmérsékletek 30 fok alatt, többfelé 20 fok körül alakulnak majd.

Hétfőn a napos időt követően a Dunántúl délnyugati felén megvastagszik a felhőzet, és arrafelé késő délutántól egyre nagyobb területen elered az eső. Több helyen erős lesz a szél. A leghidegebb órákban 13-18 fok lehet, napközben 22-27 fokig melegszik a levegő. Kedden a több-kevesebb napsütés mellett főként délen és nyugaton valószínű eső, zápor. A szél erős, kis területen viharos lesz. A minimumhőmérséklet 12-17 fok között várható, de egyes helyeken ennél hűvösebb is lehet. A nappali maximumok 22-27 fok között alakulnak.

Szerdán legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor, a szél élénk vagy erős lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-15 fok között alakul, de egyes helyeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 21-27 fok között valószínű. Csütörtökön több órára kisüt a nap, inkább csak északon, északkeleten alakulhat ki néhol zápor. Helyenként megerősödhet a szél. A leghidegebb órákban 9-16 fok, de a jellemzően hideg helyeken pár fokkal hűvösebb is lehet. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő. Pénteken egyre több helyen várható eső, zápor, megélénkül, helyenként megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 10-17, a maximumhőmérséklet 23-28 fok között valószínű.

Szombaton hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél megélénkül, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 21-27 fok között valószínű. Vasárnap szórványosan valószínű záporeső. A szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A leghidegebb órákban 13-18 fok lesz. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.