HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Meghosszabbít...

Meghosszabbítják Orbán sokszor üresen zakatoló felcsúti kisvasútját

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hamarosan valóra válhat Orbán Viktor fenyegetése, és Bicskétől egészen Lovasberényig utazhatnak a felcsúti kisvasútként ismert Vál-völgyi Kisvasút szerelvényei. Emlékezetes, hogy 2015-ben, amikor támadások érték a vasútvonalat, Orbán a következőket mondta: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” Akkor sokan üres fenyegetésnek tartották a kormányfő kijelentését, a hvg.hu birtokába került titkos kormányzati előterjesztés szerint azonban hamarosan valósággá válhat.

A felcsúti kisvasút jelenleg egy 6 kilométeres szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a kormányfő által alapított Puskás Akadémia között, ezt a szakaszt hosszabbítanák meg első lépésben Bicskéig, majd Vértesacsán keresztül Lovasberényig. Az előkészítés gőzerővel folyik, sőt, a tervek egy része már készen is van. A Bicske–Felcsút vonal engedélyezési tervei már elkészültek, a kiviteli tervek folyamatban vannak, az Alcsút–Vértesacsa közti rész tervei most júniusban készültek el, a Lovasberényig tartó szakasz tervei el kell készüljenek szeptember végéig.

HIRDETÉS
Felcsút, én így szeretlek – Kátyúlesőben a haza leendő új fővárosában | Magyar Hang

A felcsúti vonal mellett más kisvasút-vonalakat is felújítanának, amire a Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke, és a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz által jegyzett előterjesztés két lépcsőben összesen 12 milliárd forintot szán.

Az Orbán Viktor szívéhez közel álló beruházás terve ellen a minisztériumok közül egyedül a Pénzügyminisztérium emelte fel szavát, a forrás nagyságrendjének felülvizsgálatát, az időbeni átütemezését, valamint „egy esetleges pályázati rendszer kidolgozását” is javasolták. Kifogásaikat Rogánék azzal söpörték le az asztalról, hogy nagyon fontos a fejlesztés, hiszen korábban már 6 milliárdról 10 milliárdra emelték a kisvasutakra szánt keretet, illetve hogy a műszaki állapot és az utasszám alapján választották ki a vasútvonalakat. A pályázat lehetőségét pedig azzal vetették el, hogy „nem tartjuk célravezetőnek, mert az a cél, hogy hazánk valamennyi kisvasútján megtörténjenek a beruházások, amelyek működésüket további évtizedekre biztosítják”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,648lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek