HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Meghosszabbít...

Meghosszabbítják Orbán sokszor üresen zakatoló felcsúti kisvasútját

HIRDETÉS

Hamarosan valóra válhat Orbán Viktor fenyegetése, és Bicskétől egészen Lovasberényig utazhatnak a felcsúti kisvasútként ismert Vál-völgyi Kisvasút szerelvényei. Emlékezetes, hogy 2015-ben, amikor támadások érték a vasútvonalat, Orbán a következőket mondta: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” Akkor sokan üres fenyegetésnek tartották a kormányfő kijelentését, a hvg.hu birtokába került titkos kormányzati előterjesztés szerint azonban hamarosan valósággá válhat.

HIRDETÉS

A felcsúti kisvasút jelenleg egy 6 kilométeres szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a kormányfő által alapított Puskás Akadémia között, ezt a szakaszt hosszabbítanák meg első lépésben Bicskéig, majd Vértesacsán keresztül Lovasberényig. Az előkészítés gőzerővel folyik, sőt, a tervek egy része már készen is van. A Bicske–Felcsút vonal engedélyezési tervei már elkészültek, a kiviteli tervek folyamatban vannak, az Alcsút–Vértesacsa közti rész tervei most júniusban készültek el, a Lovasberényig tartó szakasz tervei el kell készüljenek szeptember végéig.

Felcsút, én így szeretlek – Kátyúlesőben a haza leendő új fővárosában | Magyar Hang

A felcsúti vonal mellett más kisvasút-vonalakat is felújítanának, amire a Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke, és a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz által jegyzett előterjesztés két lépcsőben összesen 12 milliárd forintot szán.

Az Orbán Viktor szívéhez közel álló beruházás terve ellen a minisztériumok közül egyedül a Pénzügyminisztérium emelte fel szavát, a forrás nagyságrendjének felülvizsgálatát, az időbeni átütemezését, valamint „egy esetleges pályázati rendszer kidolgozását” is javasolták. Kifogásaikat Rogánék azzal söpörték le az asztalról, hogy nagyon fontos a fejlesztés, hiszen korábban már 6 milliárdról 10 milliárdra emelték a kisvasutakra szánt keretet, illetve hogy a műszaki állapot és az utasszám alapján választották ki a vasútvonalakat. A pályázat lehetőségét pedig azzal vetették el, hogy „nem tartjuk célravezetőnek, mert az a cél, hogy hazánk valamennyi kisvasútján megtörténjenek a beruházások, amelyek működésüket további évtizedekre biztosítják”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,557lájkolóTetszik
2,563követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Einstandolná a kormány a bérlakások egy részét

A Hős utcában és más lepusztult városrészekben már kipróbált módon rakhatják ki a bérlőket a belvárosi műemlék épületekből - értesült a Hvg.hu. A szükséges jogszabályokról várhatóan az önkormányzati választások után dönthet a parlament.

Vik-tor, Vik-tor!