HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Meghosszabbít...

Meghosszabbítják Orbán sokszor üresen zakatoló felcsúti kisvasútját

HIRDETÉS

Hamarosan valóra válhat Orbán Viktor fenyegetése, és Bicskétől egészen Lovasberényig utazhatnak a felcsúti kisvasútként ismert Vál-völgyi Kisvasút szerelvényei. Emlékezetes, hogy 2015-ben, amikor támadások érték a vasútvonalat, Orbán a következőket mondta: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” Akkor sokan üres fenyegetésnek tartották a kormányfő kijelentését, a hvg.hu birtokába került titkos kormányzati előterjesztés szerint azonban hamarosan valósággá válhat.

HIRDETÉS

A felcsúti kisvasút jelenleg egy 6 kilométeres szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a kormányfő által alapított Puskás Akadémia között, ezt a szakaszt hosszabbítanák meg első lépésben Bicskéig, majd Vértesacsán keresztül Lovasberényig. Az előkészítés gőzerővel folyik, sőt, a tervek egy része már készen is van. A Bicske–Felcsút vonal engedélyezési tervei már elkészültek, a kiviteli tervek folyamatban vannak, az Alcsút–Vértesacsa közti rész tervei most júniusban készültek el, a Lovasberényig tartó szakasz tervei el kell készüljenek szeptember végéig.

Felcsút, én így szeretlek – Kátyúlesőben a haza leendő új fővárosában | Magyar Hang

A felcsúti vonal mellett más kisvasút-vonalakat is felújítanának, amire a Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke, és a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz által jegyzett előterjesztés két lépcsőben összesen 12 milliárd forintot szán.

Az Orbán Viktor szívéhez közel álló beruházás terve ellen a minisztériumok közül egyedül a Pénzügyminisztérium emelte fel szavát, a forrás nagyságrendjének felülvizsgálatát, az időbeni átütemezését, valamint „egy esetleges pályázati rendszer kidolgozását” is javasolták. Kifogásaikat Rogánék azzal söpörték le az asztalról, hogy nagyon fontos a fejlesztés, hiszen korábban már 6 milliárdról 10 milliárdra emelték a kisvasutakra szánt keretet, illetve hogy a műszaki állapot és az utasszám alapján választották ki a vasútvonalakat. A pályázat lehetőségét pedig azzal vetették el, hogy „nem tartjuk célravezetőnek, mert az a cél, hogy hazánk valamennyi kisvasútján megtörténjenek a beruházások, amelyek működésüket további évtizedekre biztosítják”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,697lájkolóTetszik
2,809követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason

Babák Mihály hiába próbálta megmenteni a kart, a Fidesz leállította saját polgármesterét, így már csak szakképzésre és kutatásra lesz lehetőség a patinás intézmény falai között.

Kelj fel, és jaj?