HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Klímabotrány:...

Klímabotrány: szabadságra mentek, nem téma a fertőzésveszély

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Két évvel ezelőtt közel százmillió forintot különített el a Semmelweis Egyetem egyik kórháza a műtők klímájának rendbetételére, érdemi fejlesztés azonban azóta sem történt, mivel a közbeszerzést nem sikerült lebonyolítani – tudta meg a Magyar Hang. Havi szinten több mint kétezer beteg van kitéve nagyobb fertőzésveszélynek amiatt, mert nincs levegőcsere és hűtés a műtőkben, a Nemzeti Népegészségügyi Központ azonban inkább félrenéz.

Még dolgozunk a válaszokon – mindössze ennyi reakcióra telik a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK, korábbi nevén Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, ÁNTSZ) egy héttel az után, hogy elküldtük kérdéseinket a nagyon komoly közegészségügyi, járványügyi és munkaerő-biztonsági aggályokat felvető kórházi klímabotránnyal kapcsolatban.

A Magyar Hang még múlt szerdán számolt be arról, hogy a Semmelweis Egyetem (SE) több klinikájának – így az I-es és II-es Nőgyógyászati Klinika, az Urológiai Klinika, az I-es Sebészeti Klinika, illetve a Kútvölgyi-tömb – műtőjében évek óta nem működik a tiszta levegőt és megfelelő hőmérsékletet biztosítani hivatott klímaberendezés.

A központi rendszert mobil klímákkal helyettesítik, amelyek amellett, hogy nem hatékonyak – a műtőkben egy melegebb nyári napon közel 40 fokos meleg van –, még a fertőzésveszélyt is növelik, hiszen csak a már elhasznált, baktériumokban, szén-dioxidban és altatógázokban gazdag levegőt forgatják, a levegő cseréjére nem alkalmasak. A műtéti sebfertőzések megelőzésére az NNK által kiadott módszertani iránymutatást számos ponton megsérti az egyetem. A probléma ráadásul nem új keletű, van, ahol tíz éve ez a helyzet. És nem is egyedi, hiszen ahogy az Index.hu beszámolt róla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban és a Szent Imre Kórházban is hasonló problémával kénytelenek szembenézni.

HIRDETÉS

Az NNK-nak a következő kérdéseket juttattuk el még július 2-án:

  • Kapott-e bejelentést az NNK (ÁNTSZ) a Semmelweis Egyetem által fenntartott intézmények műtőiben tapasztalható viszonyokról?
  • Mikor vizsgálta legutóbb az NNK (ÁNTSZ) azt, hogy az intézmények – nemcsak az SE, hanem bármely más intézmény – műtői megfelelnek-e a fertőzések elkerülésével kapcsolatos kívánalmaknak?
  • Tervezi-e az NNK, hogy vizsgálatot indít a közeljövőben a műtők légellátását, hűtését illetően?

Az immáron sokadik telefonos érdeklődésünkre a cikk nyitómondatán kívül azt ajánlotta a szervezet szóvivője, Niczky Emőke, hogy honlapjukon keressük meg a műtők sterilitásával kapcsolatos (fentebb említett) iránymutatást. Jeleztük, hogy épp ezen iránymutatás szolgált korábbi cikkeink alapjául és ennek megfelelően talán sürgős feladata lenne a hatóságnak – lévén a dokumentum szerint óránként hússzor kell levegőt cserélni, 25 foknál nem lehet melegebb és a mobilklímák használata tilos –, azt felelte: az NNK nem tapasztalta, hogy a nyári melegben több lenne a műtétekkel összefüggésbe hozható fertőzés.

Magyarán nincs itt semmi látnivaló. (Magyarországon a fertőzéssel kapcsolatos adatokat az Ítélőtábla tavalyi és a Kúria idei döntése ellenére sem hozta nyilvánosságra az állam, így ez a kijelentés ellenőrizhetetlen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban sok egyéb mellett arra hivatkozott, hogy a társadalom nem elég érett az adatok megismerésére.)

Niczky Emőkétől azt is megtudtuk, hogy kitört a nyár, sokan szabadságra mentek, így nincs kapacitásuk arra, hogy reagáljanak. Megkérdeztük, a hatóság, illetve a kormányzat mely szintjén akadt el megkeresésünk, ám erre a szóvivő nem tudott válaszolni.

HIRDETÉS

Más kormányközeli forrásból megtudtuk ugyanakkor, hogy egyáltalán nem érdemes válaszra (a közpénzből fenntartott NNK sajtóosztályának pedig munkára) számítani, mivel a legmagasabb, vagyis miniszteri szinten rendelték el a hírzárlatot lapunk felé. Informátorunk szerint csakúgy, mint más tárcának, az egészségügyért és így az NNK-ért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) is a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda mondja meg, mit lehet kommunikálni és mit nem.

Klimatizálatlan műtők: cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény hivatalos válaszát | Magyar Hang

Tételesen cáfolják a Semmelweis Egyetem dolgozói az intézmény tegnapi közleményét, amelyben a műtők klimatizálásával, levegőcserjével kapcsolatban lapunk által bemutatott problémákat igyekeztek megmagyarázni. A dolgozók nem vállalják nevüket, mert félnek a retorzióktól. Lapunk tapasztalatai szerint is megalapozottan: az egyik intézmény igazgatója telefonon közölte munkatársunkkal, hogy aki szivárogtat, azt „a rektor úr azonnali hatállyal kirúgja”.

Azt, hogy a klímabotrány nagyon kínos lehet a kormány számára, jól mutatja az is, hogy a propagandamédia agyonhallgatja. De ciki az egyetem vezetésének is: Merkely Béla rektor titkárságán keresztül üzente lapunknak, hogy nem hajlandó nyilatkozni, keressük inkább az SE gazdálkodásáért felelős kancellárt (aki amúgy az ellenlábasa – a szerk.). Szász Károly az egyetem sajtóosztályán keresztül üzent, szintén nem kíván élni a lehetőséggel.

Információink szerint a Semmelweis Egyetemen összesen legalább tíz, míg a Jahn Ferenc kórházban az Index szerint három, a Szent Imrében pedig legalább két műtő levegőellátásával és hűtésével vannak, illetve voltak gondok. Napi 6–8 operáció esetén – a hétvégi sürgős eseteket nem számolva – havonta legalább 2200 páciens van kitéve az elfogadhatónál nagyobb fertőzésveszélynek a fővárosban, évek óta.

Úgy tudjuk, 2017-ben az egyik egyetemi klinika dolgozói és vezetése között egyszer már pattanásig feszült a helyzet a műtőkben tapasztalható állapotok miatt. Ha a műtőket akkor nem is, a kedélyeket sikerült lehűteni azzal, hogy a kancellária jóváhagyott egy nagyobb, százmillió forint körüli összeget a szükséges javításokra, fejlesztésekre. A közbeszerzést is kiírták, ám az eljárás nem hozott eredményt. Karbantartás az ott dolgozók állítása szerint azóta sem volt.

Az egyetem egyébként múlt héten közölte, folyamatban van a Nőgyógyászati Klinika két telephelyén klímarendszerek cseréjére kiírt közbeszerzési eljárás. Az ugyanakkor azóta sem derült ki, hogy az eljárás mikor indult és milyen összegű.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,479követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szent tékozlás: a pünkösd

Mennyi ajándékba kapott csodás dolog vette és veszi körül az embert? Talán mostanában ezek nyilvánvalóbbakká is váltak.