HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szepesházi Pé...

Szepesházi Péter: Meg lehet állítani a devizahiteleseket fenyegető végrehajtásokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Felülírja a magyar jogszabályokat az Európai Unió Bíróságának (EUB) idén június 26-án született előzetes döntéshozatali eljárásban hozott – c-407/18 számú – döntése. Eszerint az uniós fogyasztóvédelmi szabályokba ütközik az a Magyarországon is érvényben lévő szabályozás, amely a közjegyzők számára nem teszi lehetővé, hogy a végrehajtás elrendelésekor vizsgálják a deviza jelzálogszerződés érvénytelenségi okait – mondta a Magyar Hangnak Szepesházi Péter ügyvéd. 

A korábban bíróként dolgozó jogász felhívta a figyelmet, a végrehajtási ügyekben az EUB döntésére hivatkozva sikerrel lehet leállíttatni a végrehajtásokat. A részletekről szólva elmondta, a közjegyzők jelenleg nem vizsgálhatják az érvénytelenséget, sem záradékolásnál, azaz a végrehajtás elrendelésekor, sem a záradék törlése iránti kérelem elbírálásánál. Csak annyit vizsgálhatnak, ami végrehajtási törvényben szerepel. Például hogy valóban közjegyzői okiratba foglalták a szerződést, volt-e felmondás, lejárt-e a követelés, a bank be tudja-e bizonyítani az üzleti könyvei alapján, mennyivel tartozik az adós, vagy hogy esedékes volt-e a tartozás.

Szepesházi Péter: a devizahiteles törvények húzták ki a szőnyeget az adósok lába alól | Magyar Hang

Cikkünk annak a sorozatnak a második része, amelyet a Kúriának a devizahiteles ügyek kockázatfeltáró nyilatkozataira vonatkozó bírói gyakorlat első félévben zajló vizsgálata kapcsán indítottunk. A mostani részben az Európai Unió Bíróságának devizahiteles határozatait elemezzük, az uniós vizsgálatot kezdeményező egyik volt bíró, Szepesházi Péter segítségével.

A közjegyző végrehajtási ügyekben a vonatkozó törvény értelmében bíróként jár el, mind a záradék kiállításánál, azaz a végrehajtás elrendelésénél, mind a végrehajtás törlése iránti kérelemnél, azaz, amikor az adós úgy véli, jogtalan volt a végrehajtás elrendelése. 

Vagyis ezekben az esetekben mostanáig – jogosan – azt mondták a közjegyzők, nekik nincs lehetőségük arra, hogy a szerződés esetleges érvénytelenségét vizsgálják. Ilyen esetek lehet, hogy például nem volt tisztességes az árfolyamkockázati tájékoztató, vagy árfolyamrést alkalmazott a bank. Tehát ezeket az érvénytelenségi okokat a magyar szabályozás értelmében nem vizsgálhatták, mert jogkörüket korlátozza a magyar szabályozás. 

A mostani döntés – amelyet egy szlovéniai végrehajtási ügyben hozott az EUB – viszont kimondja, hogy nem felel meg az uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak az a tagállami szabályozás, amely szerint az a bíró, aki elrendeli a végrehajtást, nem vizsgálhatja az érvénytelenségi okokat. S miután ezekben a végrehajtási esetekben Magyarországon a közjegyző bíróként működik, ez a szabályozás rájuk is vonatkozik. Vagyis a jövőben nem mondhatják, hogy nincs jogosítványuk az érvénytelenségi okok vizsgálatára.

A bankárok tudták, hogy össze fog omlani a forint | Magyar Hang

Tavaly decemberben jelentette be a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője, hogy az idei év első felében átfogó vizsgálatot indít a devizahiteles ügyek kockázatfeltáró nyilatkozataira vonatkozó bírói gyakorlatról. Sorozatunkban ennek kapcsán a még ma is a legnagyobb társadalmi problémának tekinthető devizahitelezés legfontosabb eseményeit és jellemzőit tekintjük át.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy minden jelzáloghiteles végrehajtásnak vége. A mostani döntés értelmében ugyanis az adósnak mindössze a végrehajtás törlése iránti kérelmet kell benyújtani, s abban kifejteni, hogy jogellenesen állította ki a záradékot a közjegyző. Még akkor is, ha a magyar jogszabályok szerint járt el, hiszen a június 26-i előzetes döntéshozatali eljárás értelmében ez a gyakorlat, illetve a magyar szabályozás szembe megy az uniós fogyasztóvédelmi elvekkel

– fejtette ki Szepesházi.

A mostani döntés jelentősége, hogy a jövőre vonatkozóan a magyar jogszabályalkotónak módosítania kell a végrehajtási törvényt oly módon, hogy az megfeleljen az uniós jognak, és a bíróként eljáró közjegyzőnek legyen jogosítványa vizsgálni az érvénytelenségi okokat.

HIRDETÉS

– A már folyamatban lévő ügyekben pedig az adós által benyújtott végrehajtás törlése iránti kérelem esetében a közjegyzőnek el kell ismerni, hogy a június 26-i döntés értelmében most már van lehetősége az érvénytelenségi okokat vizsgálni. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a másodfokon eljáró törvényszéki bíró mondja ki, igaza van az adósnak, töröltem a végrehajtást, az egymással szembeni elszámolás ügyében pedig egyezzen meg a bank és az adós – foglalta össze a lényeget Szepesházi Péter.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,580lájkolóTetszik
3,766követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Érdi vendetta: Az érdi család ügyvédje állítja, náluk nem voltak fegyverek

A konfliktus a két család között nem most indult: korábban az enyingiek késsel fenyegették, térdre kényszerítették és levizelték a másik társaság egyik tagját.