Felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát

Felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát

Demeter Márta (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétharmados többséggel – 131 igen és 52 nem szavazattal – felfüggesztette pénteki rendkívüli ülésén az Országgyűlés Demeter Márta mentelmi jogát. Az LMP-s politikus kiadását a kormánypárti és a Mi Hazánkhoz tartozó független képviselők szavazták meg, míg az ellenzék a nem gombot nyomta.

Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését a napokban kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész, mert hivatali visszaéléssel szeretnék meggyanúsítani. Emlékezetes, az LMP-s politikus még tavaly ősszel írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták a honvédség A319-es Airbusével Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát, Flórát. Nagyon rövid időn belül kiderült azonban, hogy erről szó sem volt, az említett gépen nem a kormányfő, hanem egy azonos vezetéknevű katona kétéves lánya utazott édesanyjával együtt, mégpedig engedéllyel.

HM: Nem Orbán Viktor lánya repült haza Ciprusról | Magyar Hang

A Magyar Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképző repülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra, a miniszterelnök lánya Pafoszról Budapestre - legalábbis ezt állítja az LMP-s Demeter Márta. A politikus számára - mint közölte - ez szeptember közepén derült ki, amikor a kecskeméti repülőbázison iratbetekintésen járt.

Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, ez pedig hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. A nyíltan kormánypárti Magyar Nemzet a napokban már arról írt, hogy a mentelmi jog felfüggesztése után már a következő héten gyanúsítottként idézheti a nyomozó hatóság a politikust, ha pedig beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, úgy a képviselőt törvény szerint akár hároméves börtönbüntetéssel sújthatja a bíróság.

Demeter Márta a döntés előtt úgy fogalmazott, már senki

számára sem kérdés, hogy „felségsértési pert” indítanak ellene, mindegy, hogy

milyen köntösbe van csomagolva. Felidézte, hogy tavaly március 15-én meg lett

ígérve a kormány oldaláról, „minden eszközzel megpróbálnak leszámolni a

politikai ellenfeleikkel”, szerinte a mostani ügy is ennek a része.

A politikus mindenesetre javasolta Polt Péternek, hogy amennyiben marad ideje a „Fidesz ellenfeleinek üldözése mellett”, néhány valódi bűncselekményben is indítson eljárást. Itt említette a jelentős mértékű vagyonosodások eltitkolását, ingatlanok áron aluli értékesítését, politikusok korrupciós ügyeinek eltussolását, illetve mondott konkrét eseteket is, az Elios Zrt. történetét, illetve a Gruevszki-ügyet kiemelve. Demeter Márta felszólalása legvégén jelezte, amennyiben eljárás indul ellene, „az igaza tudatában áll elé”.

Demeter Márta egyébként még a történtek után azzal védekezett, hogy valójában a Honvédelmi Minisztérium sértett szabályokat, amikor a honvédség hivatalos állományába tartozó személyekről és családtagjaikról adott ki információkat. Néhány napja a Facebook oldalára azt is kiírta, hogy az elmúlt hónapokban sorra nyerte a sajtó-helyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek „alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával" vádolták. Egyúttal jelezte, áll minden eljárás elé.