HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Felfüggesztet...

Felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát

HIRDETÉS

Kétharmados többséggel – 131 igen és 52 nem szavazattal – felfüggesztette pénteki rendkívüli ülésén az Országgyűlés Demeter Márta mentelmi jogát. Az LMP-s politikus kiadását a kormánypárti és a Mi Hazánkhoz tartozó független képviselők szavazták meg, míg az ellenzék a nem gombot nyomta.

HIRDETÉS

Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését a napokban kezdeményezte Polt Péter legfőbb ügyész, mert hivatali visszaéléssel szeretnék meggyanúsítani. Emlékezetes, az LMP-s politikus még tavaly ősszel írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták a honvédség A319-es Airbusával Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát, Flórát. Nagyon rövid időn belül kiderült azonban, hogy erről szó sem volt, az említett gépen nem a kormányfő, hanem egy azonos vezetéknevű katona kétéves lánya utazott édesanyjával együtt, mégpedig engedéllyel.

HM: Nem Orbán Viktor lánya repült haza Ciprusról | Magyar Hang

A Magyar Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképző repülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra, a miniszterelnök lánya Pafoszról Budapestre – legalábbis ezt állítja az LMP-s Demeter Márta. A politikus számára – mint közölte – ez szeptember közepén derült ki, amikor a kecskeméti repülőbázison iratbetekintésen járt.

Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, ez pedig hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. A nyíltan kormánypárti Magyar Nemzet a napokban már arról írt, hogy a mentelmi jog felfüggesztése után már a következő héten gyanúsítottként idézheti a nyomozó hatóság a politikust, ha pedig beigazolódik a hivatali visszaélés bűntette, úgy a képviselőt törvény szerint akár hároméves börtönbüntetéssel sújthatja a bíróság.

Demeter Márta a döntés előtt úgy fogalmazott, már senki számára sem kérdés, hogy „felségsértési pert” indítanak ellene, mindegy, hogy milyen köntösbe van csomagolva. Felidézte, hogy tavaly március 15-én meg lett ígérve a kormány oldaláról, „minden eszközzel megpróbálnak leszámolni a politikai ellenfeleikkel”, szerinte a mostani ügy is ennek a része.

A politikus mindenesetre javasolta Polt Péternek, hogy amennyiben marad ideje a „Fidesz ellenfeleinek üldözése mellett”, néhány valódi bűncselekményben is indítson eljárást. Itt említette a jelentős mértékű vagyonosodások eltitkolását, ingatlanok áron aluli értékesítését, politikusok korrupciós ügyeinek eltussolását, illetve mondott konkrét eseteket is, az Elios Zrt. történetét, illetve a Gruevszki-ügyet kiemelve. Demeter Márta felszólalása legvégén jelezte, amennyiben eljárás indul ellene, „az igaza tudatában áll elé”.

HIRDETÉS

Demeter Márta egyébként még a történtek után azzal védekezett, hogy valójában a Honvédelmi Minisztérium sértett szabályokat, amikor a honvédség hivatalos állományába tartozó személyekről és családtagjaikról adott ki információkat. Néhány napja a Facebook oldalára azt is kiírta, hogy az elmúlt hónapokban sorra nyerte a sajtó-helyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek „alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával” vádolták. Egyúttal jelezte, áll minden eljárás elé.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,083lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek