HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Új főpásztoro...

Új főpásztorokat nevezett ki Ferenc pápa: Beer Miklóst Marton Zsolt, Márfi Gyulát Udvardy György váltja

HIRDETÉS

Marton Zsoltot nevezte ki váci megyéspüspökké Ferenc pápa – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága. A Központi Papnevelő Intézet eddigi rektora Beer Miklóst követi a poszton. A Szentatya Udvardy György pécsi megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki.

HIRDETÉS

Marton Zsolt 1966. március 26-án született Budapesten. Általános iskola után, középiskolai tanulmányokra a kecskeméti Piarista Gimnáziumba járt. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott a Váci Egyházmegye szolgálatára. Korábban tevékenykedett püspöki titkárként és bírósági jegyzőként, több egyházmegyei településen teljesített plébánosi szolgálatot.

Beer Miklós lelkipásztori tevékenységét 1967-ben Kőbányán kezdte meg káplánként, később Szobon és Márianosztrán, Pilismaróton és Dömösön és Esztergom Belvárosában volt plébános. Közben 1979-től teológiai tanárként teljesített szolgálatot az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, majd 1999-től 2003-ig rektorként átvette a szeminárium vezetését. Püspöki pályafutását 2000-ben kezdte meg, amikor kinevezték az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspökévé. II. János Pál pápa 2003 május 27-én nevezte ki a váci egyházmegye megyés püspökévé.

Beer Miklós egy évvel ezelőtt, 75. életévének betöltése után ajánlotta fel lemondását, megfelelően az egyházi előírásoknak, ám a Vatikán megtartotta hivatalában. Lapunk karácsonyi számában erről úgy nyilatkozott: „a Vatikán válasza az volt, hogy folytassam, s majd ha megtalálják az utódom, szólnak. Furcsa a helyzet, amikor bizonytalanság van, de valójában ilyen az élet is. Próbálok visszatekinteni, számot adni. Készen állok a szolgálat átadására, de amíg itt vagyok, addig teljes szívvel végzem a hivatásomat. Luther Márton szavai jutnak eszembe: Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát. Úgy tervezem a holnapot, a következő heteket és hónapokat, mintha még évekig itt lennék. Nem szabad, és nem is akarok csökkentett üzemmódba kapcsolni.

A Beer Miklóssal készült teljes interjúnkat ITT olvashatja.

HIRDETÉS

Udvardy György lesz a veszprémi érsek

Udvardy György (Fotó: Wikipédia)

Ferenc pápa egyéb személyi döntéseket is hozott: Udvardy György, a pécsi egyházmegye püspöke megyéspüspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Az MKPK titkárságának rövid összefoglalója szerint Udvardy György 1960-ban született Balassagyarmaton. 1985. június 15-én szentelték pappá Esztergomban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szolgálatára. 2004. február 21-én Esztergomban szentelték püspökké.

Udvardy György Márfi Gyulát követ a veszprémi érseki pozícióban. Márfi szintén tavaly töltöttbe be 75. életévét. A pannonhalmi bencés gimnáziumban érettségizett 1962-ben. A teológiát Budapesten a Központi Papnevelő Intézet növendékeként végezte, 1967. június 18-án Szombathelyen szentelték pappá. Pákán, Nyőgérben és Kőszegen volt káplán, Párizsban tanult ösztöndíjasként. II. János Pál pápa 1995. november 11-én egri segédpüspökké nevezte ki. 

Márfi Gyula (Fotó: Wikipédia)

1995 december 2-án Egerben szentelték püspökké. 1997. augusztus 14-én veszprémi érsekké nevezte ki a pápa. Márfi Gyula a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Hittani, valamint Jogi Bizottságának tagja.

Arról egyelőre nincs döntés, hogy Udvardy-t ki követi a pécsi egyházmegye élén.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,115lájkolóTetszik
2,667követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek