HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az Európai Bí...

Az Európai Bíróság vizsgálhatná Handó Tündét?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az Európai Bíróság dönthet arról, jogszerű-e, hogy Handó Tünde OBH-elnök nem hajlandó vezető pozícióba kinevezni a neki nem tetsző bírókat – írja az Azonnali. Az általa korábban szintén ki nem nevezett Vasvári Csaba függesztette fel az egyik büntetőügyét, hogy kiderüljön: összeférnek-e az uniós joggal a magyar bírósági rendszer visszásságai.

Az apropót egy feltehetően török származású svéd állampolgár esete adja, a külföldi védője ugyanis azt indítványozta, hogy az eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) forduljon az Európai Bírósághoz. Ennek pedig az ügyet tárgyaló Vasvári Csaba eleget is tett.

Három pont tisztázását kéri, az egyik kifejezetten a konkrét ügyhöz kapcsolódik, a terhelt anyanyelvhasználati joga ugyanis a magyarországi eljárásban feltehetően nem volt megfelelően biztosított. A második és harmadik kérdés azonban már a magyar bírósági rendszer rendszerszintű problémáiról és Handó Tünde visszaélésszerű kinevezési gyakorlatáról szól.

Marad a helyén Handó Tünde, és még kitüntetést is kapott | Magyar Hang

Továbbra is Handó Tünde – Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének felesége – marad az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, mert az Országgyűlés kormánypárti többsége elvetette a Handóval évek óta vitában lévő Országos Bírói Tanács (OBT) javaslatát az elnök leváltására.

A végzés azt a kérdést teszi fel az Európai Bíróságnak, hogy az EU alapító szerződéseiben is garantált jogállamiság és a bírói függetlenség elveinek megfelel-e, hogy a magyar OBH-elnök – aki csak az Országgyűlés által elszámoltatható –, tartósan a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes megbízással. Felveti azt is, miszerint az a tény, hogy a bírók kevesebbet keresnek, mint az azonos szinten és ugyanolyan régóta szolgálati viszonyban dolgozó ügyészek, összhangban van-e a bírói függetlenséggel.

Az elmúlt néhány évben egyre erőteljesebb a Handó Tündével szembeni ellenállás a bírói karban, mert az ellenőrzésére hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai szerint semmibe veszi a tevékenységére vonatkozó szabályokat. Hosszan sorolták problémáikat, mint például: az előírásokat kijátszva nevez ki bírósági vezetőket, ellehetetleníti az OBT munkáját és megkerüli őket. Emiatt nemrég javaslatot tettek a leváltására, az Országgyűlés kormánypárti többsége azonban ezt elvetette.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,751lájkolóTetszik
3,507követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Orbán ellen az erény a legveszélyesebb fegyver” – Magyar Hang-ajánló

Hármas interjú Jeszenszky Gézával, Ungváry Krisztiánnal és Reichert Jánossal. Beszélgetés Fabricius Gáborral és Pardavi Mártával. Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek