HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Perselypénz: ...

Perselypénz: már bankkártyával is fizethetünk a templomban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Július elején állt munkába a Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban az ország első virtuális perselye. Az érintős bankkártyával és egy gombnyomással működő adomány-automatát Horváth Árpád SJ templomigazgató AutoMáténak keresztelte el, a vámszedőből apostollá lett Lévi-Máté után – közölte a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya. A világon számos helyen jól ismert technológiát pár éve itthon is bemutatta az Ingenico, az egyik vezető bankkártya-technológiával foglalkozó cég, de élesben először a Jézus Szíve napján volt lehetőség kipróbálni a pesti jezsuitáknál. Az első két hétvégén másfél százan éltek a lehetőséggel, és az 500–1000–3000 forintos választható összegek nagyjából azonos népszerűségnek örvendenek.

A templomot hétről hétre zsúfolásig megtöltő Jezsuita Nyolcas misére járó fiatal felnőttek visszajelzéseiből tudja Horváth Árpád SJ, hogy az Y és Z generációt hagyományos eszközökkel nemigen lehet bevonni a templom támogatói körébe, annál is inkább, mert készpénzt többségük már nem is hord magával. Ha csak ezen múlik, teremtsük meg a lehetőségét a bankkártyás adakozásnak – döntött a templomigazgató, hozzátéve: a jezsuitáknál a szertartás közbeni perselyezés egyébként is tabu, ugyanis Szent Ignác még a XVI. században megtiltotta, hogy a Jézus Társasága szentmiséin az imádság és a pénzcsörgés összemosódjon. 

HIRDETÉS
Bankkártyás persely a jezsuitáknál – Magyarországon először

A bankkártyás persely az egyik sarokban, állványerdő és takarófóliák között bújik meg, a templomban ugyanis felújítási munkálatok zajlanak. A nagyszabású rendi fejlesztés keretében megújul az orgona, a tető, az elektromos hálózat és a szentély berendezése, de – ahogy a hazai infrastrukturális beruházások esetében lenni szokott – a rezsiszámlák befizetésére, a bérekre és a többi kiadásra a projektből nem jut. S mivel a Mária utcai templom nem plébánia, „egyházi adót” sem szedhet, így az épület, illetve a közösségi és kulturális élet színvonalas működtetése döntően az ide járók nagylelkűségén múlik.

A bankkártyás persely elkészültének apropóján ezért a jezsuiták Tartsuk fenn közösen templomunkat! Szlogennel kampányt indítottak. „Arra kérjük barátainkat, hogy támogassák templomunkat hétről hétre, lehetőségeikhez mérten egy kávé vagy egy ebéd árának megfelelő összeggel. Szeretnénk, ha szívügyüknek éreznék a Jézus Szíve templom fenntartását, s ennek jelét büszkén viselnék a szívük fölött is” – mondja Horváth Árpád. A Kovács Lehel és Szabó Ferenc grafikusművészek által jegyzett kreatív ugyanis elkészült retro kitűző formában, de ott látható a templom bejáratánál és a jezsuita kiadványokon is. 

„A legnagyobb gondunk azonban, hála Istennek, nem a pénz, hanem az, hogy a Jezsuita Nyolcas kinőtte a templomot” – teszi hozzá Horváth Árpád. S hogy az állványok miatt még szűkösebbé lett épületből ne szoruljon ki a vasárnapról vasárnapra összegyűlő több száz fiatal, este 22.00 órai kezdettel kísérleti jelleggel meghirdette a hét legutolsó szentmiséjét. Az exámen-mise névre keresztelt rövid és csöndes szertartásban Árpád atya a befelé figyelő ignáci lelkigyakorlatok világát igyekszik lefordítani a liturgia nyelvére, s a prédikáció keretében az elmúlt hétre visszatekintő, és a következő napokra útravalóul szolgáló kérdéseket fogalmaz meg.

HIRDETÉS

S bár a J8-ról kiszorulók mellett a hétvégi távollétükről későn hazaindulóknak és az éjszakai baglyoknak is praktikus szentmise plakátját sokan megosztották, Árpád atya maga se hitte volna, hogy rögtön az első alkalommal száznál is többen gyűlnek össze a pár szál gyertyával megvilágított templomban. „Bízunk benne, hogy amint éppen tíz évvel ezelőtt a Jezsuita Nyolcassal, most a bankkártyás persellyel és a vasárnap késő esti misével újra ráéreztünk a fiatalok igényeire!” – összegez a templomigazgató. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,654lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek