HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az én kis falum

Szerző: | 2019. július 16., 06:55 | Belföld, Riport

Bezárt bolt és papírrendőr Bácsszentgyörgyön (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Budapesttől hetven kilométerre vagyunk, egy kétszáz lelkes, elöregedett zsákfaluban.

(…)

Munka az van a faluban: ha keresel magadnak a ház körül. Olyan, amiből meg lehetne élni, nincsen. Nem tudom pontosan, talán egy-két ember közhasznú munkás, és slussz. A közeli nagyváros 13 kilométer, a kisváros, ahová közigazgatásilag tartozunk, 12. Ezekre a helyekre járnak be azok, akik dolgoznak. A földjét alig műveli valaki. Nincs értelme. A nagyváros szélén hipermarket működik, ami hetente küld buszt a faluba. Az öregasszonyok kapnak két órát a bevásárlásra, és boldogan hozzák haza a csipszet az unokának, meg az arcpirítóan rossz minőségű, hormonkezelt csirkét. Mert ez olcsóbb, mint az otthon nevelt. A szegénységnek ezen a fokán nincsenek olyan minőségi kérdések, hogy a háztáji csirke mennyivel finomabb, egészségesebb. Örülnek, hogy kerül néha hús az asztalra.

Miért (lesz) jó vidéken élni? | Magyar Hang

(…)

Itt nincsen semmi. Bolt? Volt. Egy időben kettő is, de már mindegyik bezárt. Nem csodálom, ők is a szupermarketben vásároltak, csak hát ugye üzemanyag, rezsi, bér: rettentő drágák voltak. Régen nagy volt a pezsgés. Amikor még csak egy üzlet működött, akkor a boltos hétvégenként kitelepült a körülbelül ötven méterre lévő kuglizóhoz, hogy ne kelljen annyit fordulni. Parizert meg zsömlét persze nem vitt magával, csak sört, bort, otthon főzött pálinkát.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 12-én megjelent számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!

Címkék: falu, riport, vidék


HIRDETÉS
Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Megítélése igencsak vegyes, forrásaink olyanokat mondtak róla, hogy baromi okos, éles eszű, óriási munkabírású, de voltak olyan vélemények is, hogy agresszív, gátlástalan, sőt, reakcióiban már-már olyan tud lenni, mint egy „klimaxos nő”. Portré Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről.

Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest