Nyugtat a rendőrség: Megvan az elveszettnek hitt, összes rendőr adatait tartalmazó pendrive

Nyugtat a rendőrség: Megvan az elveszettnek hitt, összes rendőr adatait tartalmazó pendrive

Szép új Mercedes járőrkocsik Budapesten (forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nappal ezelőtt bejárta a sajtót hír – az Index cikke alapján –, miszerint elveszett egy olyan pendrive, amelyen rajta volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság összes munkatársának neve, a személyes adatokkal együtt. A rendőrség most mindenkit megnyugtat: megvan az adathordozó, nem kerültek illetéktelen kézbe az adatok.

A rendőrségi tájékoztatás szerint az adathordozót elveszítő munkatárs autójában bukkantak rá a pendrive-ra. A kocsit rajta kívül más nem vezette, ezért az adatokhoz nem is férhetett hozzá más.

Az érintett rendőr ellen fegyelmi eljárást rendeltek el, ez azóta már lezárult. Arról azonban a tájékoztatás már nem szól, hogy vajon milyen eredménnyel zárult, kapott-e bármilyen büntetést.

Az ügy egyébként még januári. A főkapitányság munkatársa az adathordozót egy értekezletre vitte magával úgy, hogy a kulcskarikájára fűzte. A kulcsot magával vitte a szállodai szobájába, majd másnap kijelentkezett onnan, visszatért budapesti szolgálati helyére és akkor vette észre, hogy a pendrive eltűnt. Ezt azonnal jelentette is az elöljárójának. Az Index azt is írta, hogy a rendőr a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatokkal kapcsolatban.