HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nincs migráci...

Nincs migrációs válsághelyzet Magyarországon

HIRDETÉS

Csak néhány kétségbeesett és kiszolgáltatott embert látott szögesdrótok mögé zárva – mondta Budapesten az ENSZ jelentéstevője.

HIRDETÉS

Magyarországra jött az ENSZ különleges jelentéstevője, Felipe González Morales, aki azt mérte fel, hogy milyen a migránsok emberjogi helyzete. A szakértő az elmúlt héten kormányzati szervekkel, az igazságszolgáltatás képviselőivel, civil társadalmi szervezetekkel és migránsokkal is beszélt a tranzitzónákban – Röszkén és Tompán –, valamint más menekültügyi központokban.

– A migráció kérdésének átpolitizálása bűnbakká tette a migránsokat – jelentette ki Morales, aki szerint a legnagyobb baj az, hogy a menekülteket veszélyes ellenségként ábrázolják, mind a hivatalos megnyilvánulásokban, mind a széles társadalom előtt. Ezzel szemben ő a látogatásai során csak néhány kétségbeesett, traumatizált és kiszolgáltatott embert látott, akik szögesdrót kerítés mögé vannak szorítva.

A magyar kormány még 2015 szeptemberében a déli határ két megyéjében „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” rendelt el; 2016 márciusában pedig kiterjesztették a válsághelyzet hatályát az egész országra. Azóta a „válsághelyzetet” hathavonta folyamatosan meghosszabbítják, jelenleg 2019. szeptember 7-ig érvényes. Az ENSZ jelentéstevője úgy gondolja, hogy a kormány által kihirdetett migrációs „válsághelyzet” nem fedi a valóságot, és felszólította a magyar kabinetet, hogy értékelje újra az álláspontját.

Megerősíti a határok védelmét az Európai Unió | Magyar Hang

A Frontex feladata lesz, hogy támogatást nyújtson az illegális bevándorlók azonosítása és visszaküldése terén, ha azt kéri egy tagállam.

Morales a szerda késő délután tartott budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról is, milyen szigorú biztonsági intézkedéseket tapasztalt a tranzit zónákban. A külső szögesdrót mellett az udvaron van egy belső szögesdrót is. Ezenkívül amíg a menedékkérő mendékjogi kérelmét elbírálják (60 nap), addig nem is hagyhatja el a tranzit zónát, és azon belül is csak őr kíséretével közlekedhet. Még a gyerekek is – akik számára nagyon ijesztőek lehetnek az ilyen börtönszerű körülmények.

HIRDETÉS

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára még szerdán videóban reagált a Facebookon az ENSZ jelentéstevőjének hivatalos közleményére – adta hírül az MTI. Az államtitkár szerint Morales „bírál bennünket azért, mert a migrációra biztonsági kockázatként tekintünk” és „bírál minket azért is, mert a migrációs válságról, migrációs krízisről beszélünk, holott ez az igazság”. Szerinte jelenleg is a legóvatosabb becslések szerint is 30-35 millió olyan ember ér Európa keleti és déli szomszédságában, akik bármikor hozhatnak olyan döntést, hogy elindulnak Európa felé. A szögesdrótot ért kritikákra reagálva pedig azt mondta, hogy a kerítés ott marad ahol van, mert az a magyar emberek biztonságát szolgálja.

Az ENSZ migránsok jogainak betartását vizsgáló jelentéstevője Budapesten bírált bennünket például a kerítés miatt.

Friss! Az ENSZ migránsok jogainak betartását vizsgáló jelentéstevője Budapesten bírált bennünket például a kerítés miatt. A reakció a videóban.

Probléma az is, hogy a rendszer nem nagyon átlátható a fokozott biztonsági előírások miatt: sem a sajtónak nincs bejárása ezekre a helyekre, hogy tudósítsanak az ottani folyamatokról, sem a civil szervezeteknek, hogy ott ellenőrzést végezzenek és ingyenes jogi segélyszolgáltatást nyújtsanak. Az a kevés ügyvéd és orvos, aki pedig a menekülteket befogadó intézményekben tartózkodik fordítási nehézségekkel kell, hogy szembesüljön.

Morales egyetlen pozitívumként kiemelte, hogy a munkaerőhiány kezelésére viszont Magyarország egyre nagyobb számban ad ki munkavállalási és tartózkodási engedélyt elsősorban a szomszédos államokból, úgy mint Szerbiából és Ukrajnából, valamint Kínából érkező migráns munkavállalók számára. Emellett pedig a kormány ösztöndíjprogramot is bevezetett, ami egyre több nemzetközi diákot vonz, többek között olyan országokból, mint Irán, Irak és Szíria.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,583lájkolóTetszik
2,780követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ab ávó

Latinos nemzet voltunk, szerettük kiforgatni, szándékosan rosszul fordítani az antik eredetű mondásokat.