Újabb fővárosi kerületben mutatkozott be az ellenzéki összefogás

Újabb fővárosi kerületben mutatkozott be az ellenzéki összefogás

A budapesti XVII. kerületi ellenzéki összefogást a 2019-es önkormányzati választásokra bejelentő sajtótájékoztató (Fotó: Nádasi Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gy. Németh Erzsébet DK-s kerületi polgármesterjelölt hivatalosan is bejelentette a XVII. kerületben az összellenzéki összefogást.

Napos, ám szeles időben gyülekeztek a XVII. kerületben Laborcz Ferenc szobrászművész „Madarak” című köztéri szobra előtt a hatpárti (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) megállapodás résztvevői, illetve pár országosan is ismert politikus. Mivel a kirakott molinókat rendszeresen fellökte a szél, Gy. Németh Erzsébet, korábbi országgyűlési képviselő, jelenlegi fővárosi képviselő, aki a baloldali ellenzéknek már 2014-ben is XVII. kerületi polgármesterjelöltje volt, végül a nem a pártmolinók, hanem a második világháború áldozataira emlékező szobor előtt tartotta meg jelöltbemutató beszédét.

Méltatta az összefogásban részt vevő pártokat és jelölteket, kijelentette: egészséges, zöld, élhető, fejlődő és versenyképes, vállalkozásbarát kerületet szeretne, majd a helyi fideszes vezetést kritizálta.

Ezután a pártok vezetői mondták el röviden gondolataikat. Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke arról beszélt, pártja megértette a nép szavát, és kiejelentette, csak a korábbi sérelmek félretételével lehet eredményt elérni, mint arra már korábban is volt példa a magyar nép története során. Buzinkay György, a Momentum országos elnökségének tagja azt emelte ki, hogy azért örül kimondottan az újabb kerületi összefogás bejelentésének, mert ebben a kerületben enélkül biztosan nem lehetne győzni a Fidesz jelöltje ellen. Lukoczki Károly, az MSZP helyi elnöke, és 2014-es és 2018-as országgyűlési képviselőjelöltje pedig azt hangsúlyozta, Rákosmentén már 2018-ban is kormányváltó hangulat volt, csak akkor még megoszlottak a szavazatok, pedig ha már akkor is hatpárti jelölt lehetett volna, akkor ma a Fidesznek nincs kétharmados többsége a Parlamentben.

Létrejöhet a teljes ellenzéki összefogás a fővárosban? | Magyar Hang

A Jobbik budapesti elnöke szerint a Budapesten is megállapodhatnak a többi ellenzéki párttal.

A rövid beszédek után bemutatták a körzetek jelöltjeit; a tizennégy választókörből négyben a DK, az MSZP és a Momentum három-háromban, kettőben a Jobbik, az LMP és a PM pedig egy-egyben fog jelöltet állítani. A bemutató után a sajtó megjelent képviselői kérdéseket tehettek fel Gy. Németh Erzsébetnek, amivel csak a HírTV, az M1 és a Pesti Srácok riportere élt – utóbbi kettő a DK Jobbikkal kapcsolatos együttműködési hajlandóságát, illetve kimondottan a Janiczák Dávid ózdi polgármester személye körül kialakult polémia kapcsán kérdezte a DK politikusát.

Rákosmentét 2006 óta a helyben roppant népszerű Riz Levente vezeti, aki eddig a 2006-os választást leszámítva, amelyet kevesebb, mint egy százalékkal nyert meg, az összes többin fölényes győzelmet aratott. Öt éve a Fidesz jelöltjei az összes választókörzetet megnyerték.