HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ungváry Krisz...

Ungváry Krisztián: A nép hülyítése nem magyar találmány

HIRDETÉS

Miután munkahelyét, a hivatalos emlékezetpolitikával szemben kritikus 1956-os Intézetet júniusban a kormányközeli Veritas Történetkutató Intézetbe olvasztották, Ungváry Krisztián bejelentette, kísérletképpen folytatja a kutatást a Veritasban. Három hét után azonban váratlanul felmondott, múlt vasárnap az is kiderült, miért. A történész egy tanulmányban tárta fel főnöke, az intézet főigazgató-helyettese, Marinovich Endre állambiztonsági múltját. Az Átlátszón publikált írás bemutatja, hogy az 1991 és 1994 között az Antall-kormány kabinetfőnökeként is dolgozó közgazdász miként állt az állambiztonság rendelkezésére a hatvanas évek közepén egy ösztöndíjas svájci utazás kapcsán. A tanulmány megjelenése miatt a kutatónak nem volt maradása a Veritasnál.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang július 19-i (2019/29.) számában, pénteken megjelenő interjúból!

(…)

– Ha minden szakmai szereplő ellene volt, miért rendelték mégis a Veritashoz az intézetüket?
– Teljesen nyilvánvalóan a megsemmisítés volt a cél. És el is érték, amit akartak, hiszen ma már senki sem dolgozik a Veritasnál az egykori munkatársaim közül. Ez borítékolható volt, csupán abban lehettek kétségeik, hogy okoz-e majd botrányt a beszántás, vagy sem. Nem is a tanulmányom a botrány, hanem az, amit velünk csináltak.

Ungváry Krisztián: Megalkottak egy „nemzeti” idillt, ami sosem létezett | Magyar Hang

Az ellenzéki pártok bűne, hogy a működésükkel legitimálják az Orbán-rendszert, amelynél korruptabb még nem létezett Magyarországon – mondja Ungváry Krisztián. A történész szerint bár megvolt a lehetőségünk, hogy felzárkózzunk a Nyugathoz, egyre inkább úgy tűnik, hogy elszalasztottuk az esélyt. A Magyar Hang 15. számában megjelent interjú.

(…)

HIRDETÉS

– Az értelmiség elvesztéséhez visszatérve, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítása ellen szinte egy emberként álltak ki az intézmény dolgozói, mégsem értek el eredményt. Milyen eszközei maradnak ezek után az értelmiségnek?
– Csak azt tekinthettük volna eredménynek, ha visszavonják a törvényjavaslatot? Ez nyilvánvalóan nem történhetett meg. Szerintem már az nagy eredmény, hogy a tudományos közösség újfent megtapasztalta, a kormánynak mi a véleménye a tudományról. Egy rendszer leváltása hosszú folyamat, amelyhez szükség van egy előkészítő fázisra, amikor az emberek megértik, mekkora árat kell fizetnünk a hatalom önkénye miatt. Ehhez pedig, bármilyen fájdalmas is, kellett ez a törvény. Minden történésnek van egy pozitív és előremutató olvasata, így az MTA ellehetetlenítésének is.

(…)

A tanulmány publikálása kizárta, hogy a Veritasnál folytassa a munkát? Mire jutottak az intézményen belül az üggyel kapcsolatban? Mit gondol a Veritas Intézetről és Boross Péter szerepéről? Miért nincs szinte semmilyen hatása az ügynökaktákat feltáró munkának? Megkérdőjelezhetjük a demokrácia működőképességét? A tudományos élet eseményei elérik a társadalom ingerküszöbét? Őrágában százezerek tüntetnek, miben különbözünk Csehországtól? Sokan már ezt az erőszak legitimációjaként értelmezték a kormánypropaganda üzeneteit, ennyire súlyos a helyzet? Mihez kezd a felmondása után? A válaszokat keresse a Magyar Hang július 19-én megjelenő 2019/29. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,950lájkolóTetszik
2,416követőKövetés
16,818feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek