HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld György Péter:...

György Péter: A felmelegedés felér egy katasztrófával

HIRDETÉS

A kulturális lenézés mindig távol állt tőlem – többek között erről beszélt lapunknak György Péter, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének oktatója. A csütörtökön 65. születésnapját ünneplő esztétával beszéltünk mindenről, Orbán szárszói számonkérésétől a Liget-projekten át egészen Zámbó Jimmy megítéléséig.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang július 19-i (2019/29.) számában, pénteken megjelenő interjúból!

(…)

– Volt egy jóval korábbi számonkérése is. A kilencvenes évek elején, Szárszón kérdezett rá Orbán Viktornál arra, hogy is van a Fidesznél ez a zavaros székházügy. Akkor Orbán Viktor bántódott meg, és mintha a Fidesz mostani világnézete fakadna az akkori sértődésekből is. Nem volt túlzás így bekérdezni akkor?
– Én ott magánemberként voltam jelen. Ha már itt tartunk, liberális politikusok voltak a legjobban megrémülve, hogy Orbán majd összeesküvésnek fogja ezt tartani. Miközben én épp Amerikából érkeztem, ahol mindenki azzal piszkált előtte, mi ez az egész ügy. Ha azt kérdezi, ez része volt-e annak a fajta kulturális lenézésnek, amely a Fidesz generációját érintette, akkor azt gondolom, nem. És azt is, hogy nem is volt helyes, nekem pedig nem volt benne részem.

György Péter vs. Orbán Viktor

(…)

HIRDETÉS

– A világnézete hogyan alakult az évek során? Úgy jött el otthonról, hogy eleve a liberalizmussal rokonszenvezett?
– Nem gondolom, hogy liberális lennék, vagy annak mondtam volna magam valaha. Szociáldemokratának inkább. Persze, valóban tanácsadója voltam például Fodor Gábornak, de ettől még nem tekintettem magam annak. Kifogásom épp nem volt ellene, de nem gondoltam és most sem gondolom, hogy a liberális kapitalizmus, tehát a globális kizsákmányolás összes formája rendben lenne. A felmelegedés például felér egy katasztrófával. Nem szeretem az apokaliptikus mondatokat, még az enyémet sem most, de ha valaki ezt nem látja… Hát van értelme kerítést építeni ötvenmillió ember ellen? Pedig ha ez a klímakatasztrófa folytatódik, meg fogjuk tanulni, milyen az, amikor ötven-százmillió ember indul útnak. Azért, hogy a gyerekük ne haljon szomjan.

„Ha nagyon gyors lesz a klímaváltozás, akkor nem egy-kétmillió ember fog jönni felénk, hanem százmilliók” | Magyar Hang

Olyan kérdéseket kell beépíteni most a politikába, amelyek nincsenek benne ebben a liberális kontra konzervatív agendában. Amikor a popsztárként fellépő Richard Attenborough és egy tizenhat éves, zárkózott, svéd kislány is ugyanazt mondja, akkor nagyon el kell gondolkozni azon, mi ez az egész.

(…)

Miért nem akarta megjelenés előtt elolvasni az interjút? Mit lehetne felróni a még meglévő szabad sajtónak? Mivel tudja biztatni médiaszakos diákjait? Mit gondol a Jobbik változásáról? Változtat az életén a klímaváltozás miatt? Számít-e, hogy mit olvas Orbán Viktor? Számít-e, hogy mennyi kultúrát fogyaszt egy politikus? Miért tartotta fontosnak, hogy Zámbó Jimmyről, vagy épp Koós Jánosról írjon? Mit gondol Nádasdy Ádám Pride-os megszólalásáról? A holokauszt a zsidók problémája volt? Miért vett részt a Liget-projektben? Nem érzi úgy, hogy túlontúl közel került a hatalom sáncaihoz? A válaszokat keresse a Magyar Hang július 19-én megjelenő 2019/29. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,752lájkolóTetszik
2,381követőKövetés
16,691feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A gyűlöletet könnyű kiereszteni a palackból, de visszaterelni lehetetlen

Közpénzből kitömött, ócska propagandalapok szítják a gyűlöletet szinte bárki, bármilyen társadalmi csoport ellen, szinte egymással versengve.

Vízszintes végtelen