Egy nyaraló gyerek az Erzsébet-program egyik helyszínéről: Horrorfilmet is lehetne forgatni

Egy nyaraló gyerek az Erzsébet-program egyik helyszínéről: Horrorfilmet is lehetne forgatni

A Club Aliga 1980-ban (Fotó: Fortepan/UVATERV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kritikán aluli, koszos, igénytelen, szánalmas, kétségbeejtő – ezekkel a jelzőkkel illették többen is a rászorulóknak kedvezményes nyaralási lehetőséget nyújtó Erzsébet-program egyik helyszínét, a Club Aligát. A 24.hu írt arról, hogy több család is néhány nap után inkább befejezte a nyaralást az áldatlan állapotok miatt.

A hírportálhoz beérkezett olvasói levelek lepusztult épületekről, málladozó vakolatról, szörnyű, koszos szobákról számoltak be. Sokakat megvárakoztattak a recepción a hőségben kicsi gyerekekkel, mert az átadás időpontjára nem készültek el a takarítással, de az átvett szobák egy részén nem is látszott, hogy járt ott a takarító. Arról írtak, hogy némelyek fürdőszobájában állt a víz, más szobák beáztak a viharban. Az épületek ajtóit nem lehetett zárni, egész éjjel nyitva álltak, a lámpák éjjel-nappal égtek a folyosókon, bevonzva bogarak ezreit, amiket aztán a takarítók igyekeztek összeszedni. Sokan emlegették a pókokat, pókhálókat, hangyákat, de volt, aki az ágyneműtartóban egérürüléket talált, vagy éppen egeret látott. A lépcsőházról – hiányzó lámpabúrák, égők, kosz – egy nyolcévesnek az jutott eszébe, horrorfilmet is lehetne forgatni ott.

Több olvasók is úgy ítélte meg, hogy a legnagyobb disznóságot az étkezéssel követték el ellenük. Az étkezőről azt írták, büdös és nem túl tiszta – beleértve az étkészleteket is –, rengeteg volt a légy, rendszeres a sorban állás, és aki nem volt elég fürge, annak nem jutott az amúgy ritka jobb falatokból. Ha egy-egy alkalommal volt vacsorára rántott vagy sült hús, abból nem jutott mindenkinek, és nem is tudták pótolni. Ha nem ették meg a vendégek a vacsorát, mert nem ízlett, másnap reggelire feltálalták nekik ugyanazt. Többen is panaszkodtak romlott ételre, amit állítólag a konyhafőnök is megerősített.

Egyetlen gyerek sincs a fonyódligeti Erzsébet-táborban | Magyar Hang

Miközben az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 13,5 milliárd forintot kapott a kormánytól és az uniótól esélyteremtő programok megvalósítására, idén egyetlen gyermek sem üdült az alapítványnak ingyen odaadott fonyódligeti táborban - tudtuk meg. A szomszédos nyaralótulajdonosok diákcsoportokkal tavaly óta nem találkoztak, mozgást is keveset láttak az üdülőben.

Habár többen is írtak a panaszkönyvbe, a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Club Aliga üzemeltetője ennek ellenére azt válaszolta a 24.hu megkeresésére, hogy nem tudnak panaszról. A főszervező Erzsébet-program ugyanakkor a kérdésekre nem is reagált.

Az Erzsébet-program a rászorulók üdülési támogatásáról szól elméletileg, amihez az állam bőkezűen hozzájárul. Egy háromgyerekes család esetében például a négynapos szállásért, teljes ellátásért 220 ezer forintot kapott a szálloda, amiből 202 ezer forint az állami támogatás. Az egyik olvasó szerint az Erzsébet-program jó üzlet a lepukkant szállodáknak, mert felveszik a vaskos állami támogatást, és cserébe alig nyújtanak valamit.

Frissítés:

A Pro-Mot Hungária Kft., a Club Aliga tulajdonosa, illetve vagyonkezelője hétfőn reagált a cikkre. Közleményük szerint „a Club Aliga éttermi szolgáltatásaiért felelős társaság összesen egy hét után, július 1-jével szerződést bontott a szolgáltatásnyújtásba bevont harmadik féllel, egy közétkeztető nagyvállalattal. A belső vizsgálatra a vendégek visszajelzéseit követően késedelem nélkül sor került. Az új ételbeszállítóval való együttműködést követően az éttermi szolgáltatásokra vonatkozó panaszok száma nagymértékben csökkent, a pozitív változást a vendégek is visszaigazolták. Ezzel együtt azokat az állításokat, amelyek szerint romlott ételt szolgáltak fel az üdülő vendégeinek, a Pro-Mot Hungária Kft. határozottan visszautasítja.

A Club Aliga területén található ingatlanok műszaki állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott, az üdülő 2007-es privatizációja óta sem történtek fejlesztések. Az idén januárban lezárult tulajdonosváltás óta a Pro-Mot Hungária Kft. elkötelezett a komplexum a jelenlegi turisztikai és ingatlanpiaci trendeknek megfelelő fejlesztése, valamint üzletileg fenntartható, hosszú távú működtetése mellett: a korábbi fejlesztési tervek felülvizsgálata jelenleg is folyamatban van, és folyamatosak a helyi önkormányzattal történő egyeztetések is.”