Hableány-tragédia: Ismét letartóztatták az ukrán hajóskapitányt

Hableány-tragédia: Ismét letartóztatták az ukrán hajóskapitányt

Elvezetik a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a tárgyalóteremből bírósági tárgyalása után a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 31-én. A bíróság ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bíróság a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján elrendelte a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében. A bíró osztotta az ügyészség álláspontját, miszerint csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel, vagyis a letartóztatással akadályozható meg az ukrán hajóskapitány szökése, illetve így kerülhető el a bizonyítékok megsemmisítése.

A 64 éves Jurij C. szerda délelőtt bilincsben és vezetőszáron érkezett a tárgyalásra. A Budai Központi Kerületi Bíróság három órás, nem nyilvános ülés után hozott ítéletet, az óvadék lehetősége ezúttal nem merült fel. Ismert, az ukrán kapitány korábban 15 millió forintos óvadék ellenében került szabadlábra, ez az összeg – amelyet a Viking fizetett ki – visszajár.

Újra előzetesbe kerülhet a Viking kapitánya | Magyar Hang

A május végi dunai hajókatasztrófában érintett Viking Sigyn ukrán hajóskapitányának letartóztatását kezdeményezi az illetékes ügyészség - ezt a fővárosi főügyész közölte az MTI-vel. Ibolya Tibor magyarázata szerint ugyanis csak így biztosítható, hogy részt vegyen az eljárásban, valamit így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése. A nyomozási bíró szerdán dönt az ügyben.

Miután a Fővárosi Törvényszék június 13-án megszüntette a férfi letartóztatását, Polt Péter legfőbb ügyész jogorvoslati indítványban fordult a Kúriához, véleménye szerint ugyanis a bíróságok törvénysértőn jártak el, amikor szabadon engedték a kapitányt. A Kúria igazat adott neki, a Fővárosi Főügyészség pedig hétfőn újra indítványozta a férfi letartóztatását. A rendőrség hétfőn őrizetbe vette, és halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétsége mellett immár segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével is meggyanúsította az ukrán férfit.

A gyanúsított ügyvédje, Tóth M. Gábor a Hvg.hu cikke szerint arról beszélt, nem megalapozott az az érvelés, hogy a kapitány megszökne, hiszen a bűnügyi őrizet szabályait sem szegte meg, ahogy 2 hónappal a történtek után nem lehet már bizonyítás meghiúsulásától sem tartani. Ez nem túl ésszerű, ugyanis a letartóztatása előtt Jurij C. szabadon járkált Budapesten. Kitért a gyanúra is: azt mondta, a kapitány részt vett a mentésben, mentőgyűrűket dobott a Dunába és mentőcsónakokat is leengedett, szerinte ez többet használt, mint hogy a megfelelő rádiófrekvencián kommunikáljon.