Kormányinfó 140. – Angela Merkel magyar istentiszteleten mond beszédet

Kormányinfó 140. – Angela Merkel magyar istentiszteleten mond beszédet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán ismét sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő. Az eseményen elhangzott, hogy Orbán Viktor augusztus 1-jén találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökével, augusztus közepén pedig Magyarországra jön Angela Merkel. De kiderült az is, mekkora az esélye, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad, és arról is szó esett, mit tesz a kormány a ferihegyi repülőtér fejlesztéséért, és hogy miként haladhatott keresztül az országon az orosz fegyverszállítmány.

11:50 A migrációs háttér feszültséghez vezet
A magyar kormánnyal szemben van egy megmagyarázhatatlan gyűlölet, ennek egyik állandó megjelenési formája az antiszemitizmus vádja, holott Magyarország egy olyan hely, ahol békében élhet együtt zsidó és nem zsidó, a kritikát megfogalmazó országokban ehhez képest egyre nagyobb teret nyer az antiszemitizmus – hangsúlyozta Gulyás Gergely. – Ha egy társadalom negyede migrációs hátterű, ott párhuzamos társadalmak épülnek ki, a feszültségek elkerülhetetlenek – tette hozzá.

11:38 Nem kell bent ülnie a képviselőknek a Parlamentben
Egy parlamenti képviselő nem úgy végzi jól a dolgát, ha bent ül a Parlamentben, hanem akkor, ha a választókerületben jelen van, és a választóit képviseli – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter. – Nem a parlamenti jelenlét a legfontosabb.

11:35 A német cégek szívesebben jönnek hozzánk
A német befektetők számára felértékelődhet Magyarország, mivel a nagy cégek a politikai folyamatok miatt szívesebben jönnek Kelet-Közép-Európába, mintsem, hogy otthon maradjanak – fogalmazott Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter elmondta, tegnap a német belügyi államtitkárral reggelizett, a találkozó végkövetkeztetése az volt, hogy a Fidesznek Németországban a CSU-val és a CDU-val van reális lehetősége jó kapcsolatot fenntartani.

11:23 Minden műtőben legyen légkondicionáló
Vannak költségvetési korlátok, de a műtőkben nem lehet, hogy ne legyen légkondicionálás – mondta Gulyás Gergely. A műtők mintegy kétharmada légkondicionált, de Magyarország mai gazdasági erejét nézve biztosítani tudja, hogy minden műtőben legyen légkondicionálás. (A műtők légkondicionálásával kapcsolatos anomáliákat lapunk tárta fel – erről ITT és ITT is olvashat!)

Klímabotrány: szabadságra mentek, nem téma a fertőzésveszély | Magyar Hang

Két évvel ezelőtt közel százmillió forintot különített el a Semmelweis Egyetem egyik kórháza a műtők klímájának rendbetételére, érdemi fejlesztés azonban azóta sem történt – tudta meg a Magyar Hang.


11:18 Nem lesz nemzeti konzultáció
Nem lesz nemzeti konzultáció az őszi önkormányzati választások előtt – mondta el a kancelláriaminiszter. Hozzátette: vigyáznak rá, hogy a kormányzati és pártpolitikai plakátok ne keveredjenek össze.

11:11 Egy sportesemény anyagilag is hasznos
Egy nagy sportrendezvény jó, hasznos, és anyagilag is megtérül – fogalmazott Gulyás Gergely. A budapesti vizes világbajnokság bizonyította, hogy hazánk egészen különleges sporteseményt tud rendezni – tette hozzá.

11:08 Mindenképpen jön a BMW-gyár
A családtámogatási rendszert a jelenlegi ciklusban biztosan fenn tudja tartani a kormány. A gazdaságvédelmi akcióterv azt szolgálja, hogy a német gazdaság lassulása ne érintse veszélyesen a magyar gazdaságot. Ez azonban nem befolyásolja a debreceni BMW-gyár építését. A kedvezőtlen német gazdasági mutatók nem változtatnak a német autógyártó tervein – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

11:01 Ha a reptéri menedzsment tehetetlen, távozzon
– Ami a Liszt Ferenc repülőtéren történik, az tűrhetetlen – fogalmazott Gulyás Gergely. – A legalapvetőbb problémák vannak a létesítménnyel, a kormány egy 80 pontos problémalistát adott át a reptér vezetőségének. – Ha a jelenlegi menedzsment nem tudja teljesíteni a feladatát, akkor a legjobb, ha gyorsan távozik – tette hozzá.

10:57 Mikor indulhat a János-kórház rekonstrukciója?
A János-kórház szakrendelőjét szeptemberben átadják, a kórház felújítására vonatkozó közbeszerzést augusztus végén írhatják ki.

10:55 Nem éheztetik a menekülteket
Semmilyen éheztetés nem zajlik a magyar tranzitzónákban, minden menekült kifogástalan élelmezést kap – fogalmazott Gulyás Gergely. A tranzitzóna nem zárt, hangsúlyozta, azt bármikor elhagyhatják a menekültek, csak nem Magyarország felé. Magyarország Európa külső határait védi, mégsem támogatást kap ehhez az uniótól, hanem minden valóságot nélkülöző kritikát. Bíznak benne, hogy az új bizottság elismeri majd hazánk erőfeszítéseit és anyagi támogatást is biztosít.

10:47 Kósa Lajosra nem lehet rosszat mondani
Ötven százalék körüli az esély rá, hogy a Fidesz az Európai Néppártban marad – fogalmazott Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter elmondta, miniszteri pozícióját megtartaná, így a Fidesz alelnökségéről lemond a párt szeptember végi tisztújításán. Kósa Lajos térhet vissza erre a posztra, akire Gulyás semmi rosszat nem tudna mondani.

10:43 Angela Merkel Magyarországra érkezik
Augusztus 19-én, a Páneruópai Piknik 30. évfordulójára Magyarországra érkezik Angela Merkel német kancellár, aki Orbán Viktorral együtt egy ökumenikus istentiszteleten beszél.

10:42 A kormány tudta nélkül haladt át az orosz fegyverszállítmány
A magyar légtéren át Szerbiába szállított orosz fegyverszállítmány ügyében Gulyás Gergely elmondta, Oroszországnak nem kellett engedélyt kérnie, mert nem katonai repülőgépről volt szó. A járat korábban Lengyelországon és Szlovákián is átrepült, és ott sem szorult engedélyre. A magyar kormány nem kapott tájékoztatást arról, hogy a szállítmány áthaladt Magyarországon légterén. Oroszország kijátszotta ezzel a szankciókat – kérdezte az RTL újságírója, amire Gulyás azt felelte, ez jó összefoglalása az ügynek.

10:37 Rekordok és akadémiai költségek
– A foglalkoztatottság újabb és újabb rekordokat dönt – fogalmazott Gulyás Gergely. 20–64 éves korcsoportban 75,2 százalék a munkavállalók aránya, míg a 15–64 közötti csoportban 70 százalék. A 2010-es kormányváltás óta 850 ezerrel dolgoznak többen. De van még mód és lehetőség az előrelépésre – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter. A magyar állam 32 milliárd forintot biztosít innovációs kiadásokra, mindezt azért, hogy az akadémiai kutatóhálózat a hatékonyabb munkát végezhessen – hangsúlyozta Gulyás.

10:31 Négyszemközt az Európai Bizottság elnökével
Orbán Viktor holnap, augusztus 1-jén találkozik az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökével, Ursula von der Leyennel – mondta el Gulyás Gergely. – A magyar kormány előlegezett bizalommal van az elnök asszony felé, ennek nem feltétele, hogy mindenben egyetértsenek, annál inkább, hogy a Kelet- és Nyugat-Európa között meglévő súlyos társadalmi-politikai megosztottságot enyhítse. Az új elnöknek minden lehetősége megvan ehhez. A távozó elnökség mindeközben folytatja eddigi politikáját, ez jól látszik azon, hogy milyen kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarország ellen az elmúlt hónapokban – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ha érdekli, mi történt a legutóbbi kormányinfón, alább visszaolvashatja. Akkor egyébként a kórházi fertőzésekről, a műtők klímaügyéről, a Btk. esetleges visszaszigorításáról, erdélyi mezőgazdasági támogatásokról kérdeztük a minisztert.

Kormányinfó 139. - A törvény betartására szólította fel az Emmi-t Gulyás Gergely | Magyar Hang

Kórházi fertőzések, klímaügy, Btk. esetleges visszaszigorítása, erdélyi mezőgazdasági támogatások – ezekről kérdeztük Gulyás Gergely minisztert.

Címkék: kormányinfó