HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Veszélyt jele...

Veszélyt jelent a Kesma a sajtószabadságra – állapította meg az Európai Bizottság által megbízott intézet

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Veszélyt jelent a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) a sajtószabadságra Magyarországon – állítja az Európai Bizottság (EB) által megbízott firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ, amely vizsgálta a hazai sajtó helyzetét és erről jelentést készített. A felmérésük eredményről a Népszava számolt be elsőként.

A Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ azt vizsgálta, hogy jelent-e kockázatot a magyar média sokszínűségére a 2018 őszén létrehozott alapítvány. A szervezet szerint minden, a magyar média függetlenségét, működését befolyásoló tényező romlott a Kesma létrehozásával. Rögzítik, hogy az alapítvány kuratóriumában korábbi és jelenlegi Fidesz-képviselők ülnek. 

A jelentés szerint a magyar sajtó rendkívül koncentrált, pedig a 2010-es médiatörvény szerint ezt el kellett volna kerülni. A tulajdonviszonyok és az ellenőrző szervek súlytalansága miatt azonban egy jóval szigorúbb jogszabály sem tudta volna megakadályozni a monopólium kialakulását – állapították meg. A dokumentumban idézik a Nemzetközi Sajtóintézet megállapításait is, amelyek szerint Magyarországon a Kesma lett a piacvezető a nyomtatott és online médiában, valamint a rádióknál is. A televíziós piacon egyelőre a második helyet foglalja el, ám ha a szintén kormányközeli TV2 is csatlakozna az alapítványhoz, akkor már ebben a szegmensben is vezetne. Ráadásul a közmédia is általában a hatalomnak kedvezően tálalja a híreket.

Egyre kevesebben bíznak Magyarországon a sajtóban | Magyar Hang

A Magyar Hang is szerepel az Oxfordi Egyetem most kiadott, a globális sajtófogyasztási szokásokat és trendeket elemző felmérésében.

Egyetlen olyan területet neveztek meg, ahol a Kesma létrejötte már nem tudott rontani a hazai sajtóviszonyokon: a magyar médiarendszer politikától való függése. Ez ugyanis már a lehető legrosszabb. A jelentés szerint az is probléma, hogy egyenlőtlenül oszlanak el az állami reklámköltések.

HIRDETÉS

A jelentést készítő Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ arra is emlékeztet, hogy a kormány „nemzetstratégiai jelentőségűnek” nyilvánította a Kesmát, így az alapítványnak nem kellett átesnie a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatán.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek