HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem volt ügye...

Nem volt ügyeletes orvos Sümegen, a fideszes polgármester szankciókkal fenyeget

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tizenhat órán keresztül nem látta el az orvosi ügyeletet Sümegen az aznapra megbízott orvos – számolt be a történtekről a Veszpresszo.hu. Mindez múlt hétvégén, július 26-án történt.

HIRDETÉS

A portál cikke szerint a városban hamar elterjedt a hír, hogy nincs ügyelet, ezért Végh László, a település kormánypárti polgármestere az önkormányzati tévében reagált, egyúttal megfenyegette a városban ellátást teljesítő orvosokat. Egyrészt számon kérte az orvostársadalmon, hogy nincs felelősségérzetük, és azzal érvelt, hogy Sümegen országos viszonylatban az egyik legmagasabb az óradíj. Ez bruttó 3500 forint per óra. Emellett jelezte, hogy a kistérségi ülésen szankciókról tárgyalnának, hogy az orvosok is érezzék a felelősségüket.

Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat | Magyar Hang

A televízió felvételére a Sümegen dolgozó orvosok is reagálni szerettek volna, ezért levélben megkeresték a szerkesztőséget, ahonnan azt a választ kapták, hogy jelenleg még arra sincs kapacitásuk, hogy elolvassák a levelet.

Ebben leírták, hogy már többször jelezték a fenntartónak, hogy egyre nehezebben tudják ellátni az ügyeleteket, mivel az orvosi kar életkora, egészségi állapota és a jogszabályi keretek gátat szabnak ennek. Hiába jelezték azonban kérésüket, hogy a megfelelő ellátás érdekében keressenek utánpótlást, süket fülekre találtak. Azt is kifogásolják, hogy nincs szakmai vezetője, ezáltal felelőse, szervezője sem az ügyeletnek. Ha lenne, nem fordult volna elő a július 26-i eset. Az orvosok visszautasítják a polgármester kijelentését, hogy magas lenne a bérük, ugyanis a 3500 forint bruttó bér az 2320 nettó, ami szerintük nem kimagasló.

HIRDETÉS

Nem találnak ügyeletet vállaló orvost

Még februárban írta meg a Magyar Hang, hogy súlyos bajban a sürgősségi háziorvosi ellátás: már a néhány évvel ezelőtti óradíj duplájáért is nehezen találnak ügyeletet vállaló orvost az ezzel foglalkozó, önkormányzatokkal szerződő szakcégek. A költségeket az önkormányzatok nem mindenhol tudják vállalni. Hajdú-Bihar megye déli felén – az ország leghátrányosabb helyzetű térségeinek egyikében – az ügyeletet biztosító vállalkozás körzetek összevonásával próbál úrrá lenni a nehézségeken. Így azonban olyan nagy terület jött létre, hogy az orvos mintegy egy óra alatt jut el egyik végéből a másikba.

Kincses Gyula egészségügyi szakpolitikus – korábbi egészségügyi államtitkár – akkor azt mondta lapunknak, hogy az alapellátással együtt sodródik a sürgősségi ellátás is a működésképtelenség szélére. Szerinte a jelenlegi háziorvosi rendszerre telepített ügyeleti hálózat nem életképes. Mint mondta, függetlenül, a sürgősségi ellátórendszer részeként volna célszerű működtetni, akár a mentőállomásokra telepített hálózat részeként.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.