HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Rokkantsági e...

Rokkantsági ellátás: a kormány nem tartja kötelező érvényűnek az Alkotmánybíróság döntését

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Hiába állapította meg az Alkotmánybíróság (AB) tavaly novemberben, hogy a kormány 2012-ben jogellenesen vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak jelentős részét, a kabinet még semmit nem tett az érintettek érdekében, annak ellenére sem, hogy az AB idén március 31-ig adott határidőt a helyzet rendezésére – számolt be róla a Népszava.

HIRDETÉS

A lap emlékeztet: az új szabályozással megszűnt az addig ismert rokkantsági nyugdíj, helyette a rokkantsági ellátást vezették be, ahhoz viszont, hogy ezt megkaphassák az érintettek, egy újabb felülvizsgálaton kellett átesniük. Azok, akiknél „állapotjavulás” történt, kevesebb pénzt kaptak az új rendszerben – csakhogy az állapotjavulás pontos fogalmát a vonatkozó kormányrendelet nem határozta meg, arról bürokratikus módon döntöttek, nem vették figyelembe az egyéni élethelyzeteket sem.

Az AB egy konkrét üggyel kapcsolatban azt írta: egy panaszos 2011 decemberében még 101 ezer forint rokkantsági nyugdíjat kapott, majd jogosultságának néhány hónappal későbbi felülvizsgálatán olyan mértékű állapotjavulást állapítottak meg nála, hogy 2012 júliusától már csak 28 ezer forintra volt jogosult. Az AB szerint ez ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével. A testület egyértelművé tette: „állapotjavulás” alatt nem egyszerűen a jogszabályok által meghatározott, és a jogalkotó által bármikor megváltoztatható állapot százalékos változását, hanem minden esetben az egyén élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapot kedvező változását kell érteni.

Alkotmánybíróság: jogellenesen vette el a kormány a rokkantnyugdíjakat | Magyar Hang

Jogellenesen vette el a kormány 2012-ben a rokkantnyugdíjakat – így döntött hosszú vita után az Alkotmánybíróság. Az Index szerint a testület úgy döntött: olyan emberekről állapították meg, hogy jobban vannak, akik továbbra is rokkantak voltak, csak egy új vizsgálattal jobb értékeket adtak nekik, erre hivatkozva pedig megvonták a rokkantsági ellátásuk nagy részét.

Az AB által a szabályok módosítására megadott határidő négy hónapja lejárt, de a kormány még mindig nem lépett semmit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszavát úgy tájékoztatta: véleményük szerint az AB nem konkrét intézkedésre tett javaslatot, csupán elvi döntést hozott, de ennek „gyakorlatba ültetését és a jogszabályi környezetet a kormány jelenleg is vizsgálja.”

HIRDETÉS

A Népszava megkérdezte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét (MEOSZ) is. A szervezet szerint minél hamarabb felül kellene vizsgálni a törvényt, ami miatt több tízezer egykori rokkantnyugdíjas került hátrányos helyzetbe. Ehhez parlamenti képviselők segítségét is kérték még márciusban. A kormány helyett – emlékeztet a Népszava – a Demokratikus Koalíció készített el egy, a helyzet rendezését célzó törvényjavaslatot, amit áprilisban nyújtott be a párt képviselője, Varjú László. A parlament Népjóléti Bizottsága júniusban tárgyalta a javaslatot, amit a kormánypárti többség végül leszavazott, így nem kerülhetett az Országgyűlés elé.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,310lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ami a börtön-kártérítések helyett inkább aggaszthatná a kormányt

Amíg azt látjuk, hogy félnivalójuk itt nem a nevetségesen enyhe büntetésekkel távozó agresszoroknak, hanem az áldozatoknak van, addig nem lesz változás.