Mészáros Lőrincék rakták ki a Coca-Cola hirdetéseit

Mészáros Lőrincék rakták ki a Coca-Cola hirdetéseit

A kormánybarát sajtó radikális része által magyar hazafiaknak nevezett fiatalok a Coca-Cola plakátjainak elégetésével fejezték ki a cég reklámkampányával kapcsolatos nemtetszésüket. (Fotó: Képkocka az erről készült videóból)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Coca-Cola plakátkampánya által kirobbantott botrány egyik fontos, eddig felderítetlen szála, hogy vajon ki engedélyezte a metrók teleplakátolását a fideszes politikusoknak finoman szólva sem tetsző hirdetésekkel. Egy multi olyan hirdetést készít, amilyet akar, de arról nyilvánvalóan nem ő dönt, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló cég hirdetési felületein vállalja-e azok terjesztését, vagy sem. Ismert, néhány napja a budapesti metrókat olyan Coca-Cola-reklámok lepték el, amelyeken azonos nemű párok láthatók. A plakátok a homoszexuális kapcsolatok elfogadása mellett állnak ki. Utánajártunk, ki felel a hirdetési felületekért, és nyomozásunk meglepő eredményre jutott.

– Az online médiában bírált, metróban elhelyezett hirdetésekkel kapcsolatban tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy társaságunk felületeinek reklámcélú hasznosítását – az ahhoz kapcsolódó valamennyi feladat teljes körű ellátásával – külső, szerződött partnerek végzik – közölte néhány nappal ezelőtt, a Coca-Cola plakátjai miatti botrány kirobbanása után a BKV Zrt.  

A vállalat két reklámcéget nevezett meg, ők felelnek azért, hogy milyen hirdetések jelennek meg a metrókon és az aluljárókban. „A metrókocsik belső felületeinek kivételével a BKV Zrt. hirdetésre alkalmas felületeit 1999 óta a Peron Reklám Kft. hasznosítja, amely a BKV felületeinek reklámcélú hasznosítására akár albérletbe adás útján is jogosult. A hirdetési kampányokat tehát a Peron Reklám Kft. és szerződött albérlői (jármű külső felületekre vonatkozóan a Publimont Kft., belső felületekre a JCDecaux Hungary Zrt.) koordinálják és bonyolítják. A hirdetőkkel, illetve a reklámanyagokat kihelyezőkkel is ők állnak közvetlen kapcsolatban” – közölte a BKV Zrt.

Nézzük hát, kik állnak a felelősként megnevezett cégek mögött. A Peron Reklám Kft. kisebbségi tulajdonosa nem más, mint a Tarlós István vezette fideszes Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló és a felelősséget másra toló BKV Zrt. A többségi tulajdon több tulajdonos közös üzletrésze, melyek együttes képviselője a Hajdú Vagyonkezelő Kft. Rajtuk kívül a közös üzletrész tulajdonosa még a JCDecaux Hungary Zrt. és a Publimont Hirdetésszervező Kft. – vagyis az a két cég, amelyet a BKV a Peron Kft. szerződött albérlőiként tart számon.

A jármű külső felületeinek hirdetéseiért felelős Publimont egyik tulajdonosa pedig nem más, mint maga Mészáros Lőrinc milliárdos vállalkozó, Orbán Viktor jóbarátja.

A Publimont tulajdonosai között van még két cég, az egyik a  PRO-AURUM Vagyonkezelő Zrt., a másik pedig a NEO-MET Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Kft. Korábban mindkét cég – ahogy a Publimont is – Simicska-érdekeltség volt, mára azonban mindkét vállalat – idén április 5-i hatállyal – Mészáros Lőrinc tulajdonába került.

Ha egyetlen mondattal akarjuk összefoglalni a fentieket, akkor azt kell írnunk, a BKV mellett Mészáros Lőrinc és cégei a tehetnek arról, hogy ellepték az ominózus plakátok a metrót. Kérdés, hiba csúszott-e gépezetbe, vagy a cégek nagyon is tudatos döntést hoztak, amikor zöld utat adtak a plakátoknak.

Több, mint érdekes, hogy a Pro-AURUM vezérigazgatója ma is Simicska egykori bizalmasa, Vida Idikó volt APEH-elnök, a NEO-MET vezetője pedig Tóth Marianna, aki a nagy összeveszés idején egy seregnyi Simicska-céget vezetett, többek között a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-t is.