HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A Lidl beprób...

A Lidl bepróbálkozott a 99 forintos dinnyével, tiltakoznak a termelők

HIRDETÉS

A Lidl akciója felelőtlen és árletörő, a dinnyét pedig csak olcsó, vevőcsalogató eszköznek tekinti – értékelt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Mfor cikke szerint. Utóbbi úgy látja, 99 forintért egyszerűen nincs jó dinnye, a kiskereskedelmi lánc pedig bedöntheti a magyar dinnyetermelést. A kamara követeli az akció azonnali leállítását.

HIRDETÉS

A Lidl Magyarország állítása szerint a cég célja hetedik éve ugyanaz: a lehető legnagyobb mennyiségű kiváló görögdinnye értékesítése. „Az első körben a hazai beszállítók a magvas görögdinnyéket szállítják, majd a következő érési hullámban érkeznek a magszegény, mini és sárga bélű görögdinnyék is” – közölte a kiskereskedelmi lánc, ami jelenleg közel négyszáz hazai beszállítóval áll kapcsolatban.

A NAK úgy látja, a szezonnak ebben a szakaszában, a bekerülési költségeket is figyelembe véve kilónként 150 és 200 forintos fogyasztói áron kellene árusítani a gyümölcsöt. A kamara szerint a Lidl így a vásárlókat is átveri, mert 99 forintért mégsem kapnak minőségi magyar dinnyét. Így az áruházlánc visszaél a piaci erőfölényével, szándékait pedig rákényszeríti a hazai termelőkre – szól a NAK megállapítása.

A Lidl válaszában azt írta, a cég kiemelt hangsúlyt helyez a magyar dinnyetermelők támogatására. A beszállító partnereknek a külpiacokon is lehetőséget biztosítanak termékeik értékesítésére. „Az elmúlt napokban a Lidl minden dinnyebeszállító partnere arra kérte az áruházláncot, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, melyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. A Lidl Magyarország ez alapján csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, melynek köszönhetően a vállalt beszállító partnerei nagyobb mennyiségben tudtak dinnyét értékesíteni más Lidl országok részére is” – állította a Lidl.

Az Agrárgazdasági Kutató friss jelentése szerint a Nagybani Piacon 140-160 forint egy kiló görögdinnye. Tavalyhoz képest ez a termék is drágult, hiszen akkor még 100-110 forint volt az ár. A Privátbankár az Intersparban 119 forintért talált dinnyét, míg az Auchan és a Tesco 139 forintot kért a gyümölcs kilójáért.

HIRDETÉS

Frissítés:

A Lidl közleményére a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete reagált. Álláspontjuk szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja  “a felelőtlen áruházi akciókat”.  Az egyesület határozottan tagadta, hogy a termelők érdeke lenne a 99 forintos kilogrammonkénti árszabás.

A magyar dinnye az utóbbi években az ilyen és ehhez hasonló hazai kereskedelmi gyakorlatnak köszönhetően rengeteget veszített a pozitív megítéléséből. Felvásárlók telepedtek meg a nagyobb termőkörzetekben, akik nagy haszon reményében alacsony árakkal stresszelik a termelőket. A termelők – csökkentve a veszteségüket, adósságaikat – kényszerből belemennek a „szabadpiaci kereskedelmi játékokba”, a felvásárlók pedig a hatalmas árrésből felépített infrastruktúrájuk segítségével beékelődtek a hazai áruházak és a termelők közé. A felvásárlói beszállítás eredménye a ma a pultokon található dinnye

– áll az egyesület közleményében. Mint hangsúlyozzák, a helyzet megoldására együttműködést kezdeményeznek a Lidl-lel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,115lájkolóTetszik
2,844követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Karácsony a Főkert vezetőjét is menesztheti, különös pályázaton keresik az utódját

Kevesebb mint egy hetet adtak a jelentkezésre, és két nap alatt eldönthetik, hogy ki vezesse a fővárosi céget. A szakma képviselői politikai kinevezéstől tartanak.

Egy ujjal se