HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem számol a ...

Nem számol a kormány új szélerőművel

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nem erőlteti meg túlzottan magát a kormány, ha a szélenergiáról van szó – derült ki Cseresnyés Péter államtitkár Szél Bernadettnek adott válaszából. Az LMP volt társelnöke tíz klímapolitikai kérdést tett fel, beadványában elfogadhatatlannak nevezve, hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) első változata szerint 2030-ra teljes mértékben leállítanák az amúgy is kis számban működő szélerőműveket. A független parlamenti képviselő szerint az sincs rendben, hogy 2011-ben gyakorlatilag betiltották az ilyen egységek telepítését, miközben még a jegybank versenyképességi programja is kedvezően értékeli a szélerőművek szerepét.

Sosem használtuk el még ilyen korán a Föld éves erőforrásait | Magyar Hang

Évről-évre egyre hamarabb éljük fel a Föld egész éves erőforrásait, idén már július 29-én felhasználtuk. 1971 volt az első olyan év, amikor az emberiség globálisan több földi erőforrást használt fel, mint az egy év alatt megújulni képes. Jelenleg úgy élünk, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre – az emberi túlfogyasztás pedig rövid távon is súlyos következményekkel járhat.

HIRDETÉS

Cseresnyés válaszában azt közölte, hogy a modellező feltételezése szerint ebben a szabályozási környezetben új szélerőmű nem épülne az országban, a már meglévők pedig 2030-ig elhasználódnának. Viszont az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerint döntés még nem született.

Szél Bernadett úgy látja, míg 1990 után alapvetően a szocialista nagyipar összeomlása vetette vissza a szén-dioxid-kibocsátást, addig ez a szint 2015 után újra emelkedett. A NEKT szerinte pedig nem tartalmaz olyan intézkedéseket, melyek segítenek elérni a 40 százalékos csökkentési célt. Cseresnyés viszont úgy tartja, hogy 1992 és 2005 között szinten maradt a kibocsátás, 2005 és 2013 között viszont már egy erőteljes, 25 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

Klíma és atom – Paksi bővítés van, felelős gondolkodás nincs | Magyar Hang

Vagy klímacélok és atomerőmű, vagy nincs Paks, és akkor nincsenek klímacélok – válaszolta a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben Schmuck Erzsébetnek, az LMP frakcióvezetőjének éghajlati ügyekkel és a klímavészhelyzettel kapcsolatos kérdéseire. Mondott még mást is, hogy a kormány számára fontos a környezet és a klímavédelem.

Amint a Népszava írja, a kormány a 40 százalékos cél elérését főleg a Mátrai Erőmű szénblokkjainak bezárásától reméli. Mindez 14 százalékkal csökkenthetné a a légszennyezési mutatót. Cseresnyés viszont itt is azt mondta, hogy a kormány még nem hozott döntést a szén kivezetéséről.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,223lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek